Weekoverzicht

Nieuws van de Week: Red Dead Redemption 2 uitgesteld en Mario Kart naar smartphones

Verder is er een Sniper-modus beschikbaar in Fortnite: Battle Royale en test PUBG Corp een oplossing tegen ReShade

Geschreven door Bob van der Laan op
In het Nieuws van de Week bekijken we wekelijks het belangrijkste nieuws. Wat is er deze week allemaal gebeurd in gameland?

Meer originele Xbox-games worden backwards compatible

Er komen meer originele Xbox-games naar de Xbox One, maar rechten verkrijgen is "ingewikkeld".

Dit meldt het hoofd van Xbox Phil Spencer op Twitter. Toestemming verkrijgen om de games te gebruiken is meer werk dan voor Xbox 360-games. Daarom zullen er niet zoveel originele games zijn als Xbox 360-games en zullen ze ook minder vaak uitkomen. Dat het niet duidelijk is hoeveel spellen er gaan komen meldde Dave McCarthy al in juni.

Op het moment zijn er dertien oude games beschikbaar op Xbox One, waaronder Psychonauts, Ninja Gaiden en Star Wars: Knights of the Old Republic. Welke er nu aan komen is nog niet bekend.

Firmware 5.50 voor PS4 introduceert supersampling

PlayStation 4-update 5.50 introduceert onder andere supersampling, wat de beeldkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren.

In sommige landen is de bèta van update 5.50 van de PlayStation 4 nu te downloaden. Hiermee kan een PS4 Pro de resolutie van games verbeteren op tv's die minder dan 4K resolutie kunnen vertonen dankzij supersampling. Sommige games boden deze supersampling-modus al aan, zoals Horizon Zero Dawn. Nu is het echter op alle games toe te passen. Supersampling schaalt de resolutie van games op naar een resolutie hoger dan 1080p, vervolgens wordt deze weer naar beneden geschaald, waardoor kartelrandjes minder aanwezig kunnen zijn.

Het resultaat hiervan zal variëren en soms zelfs geheel onopgemerkt gaan. Bovendien waarschuwt Sony dat supersampling minder efficiënt is dan normaal HD en dat het hierdoor kan resulteren in verlaagde framerates. Gebruikers kunnen zelf de modus aan en uit zetten in de instellingen.

Andere toevoegingen met de 5.50-update zijn de mogelijkheid om alle notificaties te verwijderen en gekochte games uit de bibliotheek te verbergen. Het aanpassen van de PSN-username is nog steeds niet mogelijk.

Red Dead Redemption 2 uitgesteld tot oktober

Rockstar heeft vandaag bekendgemaakt dat Red Dead Redemption 2 op 26 oktober gaat verschijnen. De westerngame had eigenlijk deze lente moeten verschijnen, maar is nu weer vertraagd.

In een bericht aan de fans verontschuldigt Rockstar zich voor de vertraging: "We bieden onze excuses aan iedereen aan die teleurgesteld is door dit uitstel. Hoewel we hadden gehoopt dat de game eerder uit kon komen, hebben we een beetje extra tijd nodig voor polish. We willen je oprecht bedanken voor je geduld en hopen dat wanneer je de game kunt spelen, je eens zal zijn dat het wachten het waard is geweest. In de tussentijd kun je deze screenshots van de game bekijken. We verheugen ons erop om in de komende weken meer informatie met jullie te delen."

Red Dead Redemption 2 verschijnt 26 oktober voor Xbox One en PlayStation 4. Van een eventuele pc-versie is momenteel nog een sprake.

Betaalde online service voor Switch lanceert in september

De betaalde online service voor de Switch lanceert in september. Dat heeft Nintendo laten weten op Twitter. Het bedrijf geeft verder geen details over de service. Uit de strategische meeting die het bedrijf met investeerders heeft gehad wordt duidelijk dat Nintendo aan "aantrekkelijke programma's en content" voor de service werkt. Later in het jaar moeten er meer details aangekondigd worden.

De betaalde online service voor Switch had eigenlijk afgelopen jaar al moeten lanceren, maar werd meerdere keren uitgesteld. Nintendo noemde eerder al een abonnementsprijs van 19,99 dollar per jaar (omgerekend zo'n 16 euro per jaar). Dat is goedkoper dan PlayStation Plus en Xbox Live Gold, maar het is niet bekend wat Nintendo voor dat bedrag wilt aanbieden.

Wel liet Nintendo al weten dat het de bedoeling is dat klassieke Nintendo-games speelbaar worden via de online dienst. Zolang men een abonnement heeft, zijn alle retrogames voor zo lang als gamers willen speelbaar. Het lijkt waarschijnlijk dat deze service de Virtual Console, een dienst waarmee spelers oude games op Nintendo-consoles konden kopen, gaat vervangen.

Ook is het de bedoeling dat de online multiplayermodi van games, ook van titels die nu al uit zijn, achter de betaalde service vergrendeld worden. Vooralsnog is dit gratis op Switch.

Switch is 14,86 miljoen keer verscheept in 2017

De Nintendo Switch is wereldwijd 14,86 miljoen keer verscheept in 2017. Dat blijkt uit cijfers die Nintendo vandaag bekend heeft gemaakt.

Met dit aantal zijn de totaalcijfers van de Wii U, de vorige console van Nintendo, al ingehaald. De Wii U is in totaal namelijk 13,56 miljoen keer verscheept. Nintendo verwacht dat het 17,74 miljoen Switch-consoles zal hebben verscheept tegen eind maart. De 3DS is daarbij in totaal 71,99 miljoen keer verscheept sinds de handheld gelanceerd is.

Nintendo heeft ook bekendgemaakt hoe de verdeling van verscheepte Switch-consoles in elkaar steekt. Japan krijgt 25 procent van alle consoles, Amerikaanse landen krijgen 40 procent van de Switch en alle andere landen vormen samen de overgebleven 35 procent.

Er zijn ook cijfers bekendgemaakt over Switch-software. Zo zijn er in 2017 9,07 miljoen exemplaren van Super Mario Odyssey verscheept, 7,33 miljoen exemplaren van Mario Kart 8 Deluxe, 6,7 miljoen exemplaren van The Legend of Zelda: Breath of the Wild en 4,91 miljoen exemplaren van Splatoon 2.

Switch

Nieuwe Sniper Shootout-modus in Fortnite: Battle Royale

Er is een nieuwe tijdelijke modus beschikbaar in Fortnite: Battle Royale waarbij Snipers belangrijk zijn.

In de zogenoemde Sniper Shootout-modus ligt de focus, net als bij andere tijdelijke modi, op een speciale gameplay-stijl. Dit keer zijn de Snipers aan de buurt.

In Sniper Shootout kunnen de Battle Royale-spelers alleen gebruik maken van de verschillende soorten Snipers, Bol Action en Semi-Auto, en Revolvers. Bij het openen van een Chests en Supply Drops zijn dit dan ook de enige soort wapens die als loot verkrijgbaar zijn. De nieuwe modus is na de 50v50, High Explosives -en Sneaky Silencer-modi de vierde tijdelijke modus die beschikbaar is in Fortnite: Battle Royale.

Spelers kunnen tot en met 2 februari tijdelijk hun Sniper-skills testen tijdens de Sniper Shootout-modus in Fortnite: Battle Royale.

Verder heeft Epic Games bekendgemaakt dat er binnenkort een nieuw soort wapens naar de Battle Royale-modus van Fortnite. Het belooft in het menu, dat bij het opstarten van de modus te zien is, dat er een wapen komt dat grote schade zal gaan doen met een nog groter magazijn. Er is nog niks bekend over het wapen, op de vrijgegeven afbeelding heeft het iets weg van een soort minigun, dat al beschikbaar is in de Save the World-modus van het spel.

Nintendo brengt Mario Kart Tour naar smartphones

Nintendo wil dit fiscale jaar een Mario Kart-applicatie op smartphones uitbrengen, zo laat het bedrijf weten. De app, Mario Kart Tour, moet voor april 2019 verschijnen voor smartphones en is nu in ontwikkeling, aldus Nintendo op Twitter. Het bedrijf heeft verder nog geen details gegeven.

Nintendo noemt Mario Kart Tour een "mobiele applicatie". Hoewel Mario Kart Tour in essentie een game kan zijn, zou het mogelijk ook een applicatie of een game kunnen zijn die samenwerkt met een andere Mario Kart-game, bijvoorbeeld op de Switch.

De één na bestverkochte Nintendo-game afgelopen jaar was Mario Kart 8 Deluxe op de Switch. Alleen Super Mario Odyssey verkocht meer. Het is dus niet gek dat Nintendo werkt aan een nieuwe Mario Kart.

Het bedrijf heeft al diverse games op smartphones uitgebracht. Na het sociale spel Miitomo, dat later dit jaar offline gaat, heeft het ook mobiele games rondom Animal Crossing, Mario Bros. en Fire Emblem uitgebracht. Daarnaast heeft het samen met Niantic en GameFreak het populaire Pokémon Go gelanceerd.

Facebook start speciaal programma voor streamers van games

Facebook introduceert een 'Gaming Creator Pilot' om streamers van games meer mogelijkheden te geven op Facebook.

Streamers kunnen al enige tijd op Facebook terecht om hun publiek te bereiken. Nu wordt een speciaal programma gestart voor streamers van games vergelijkbaar met de functies op Twitch en YouTube. Het social media-platform is al een jaartje aan het experimenteren met gaming-streamers, wat volgens het bedrijf een groot succes is geworden. Nu worden meer 'Gaming Creators' verwelkomd bij de pilot. Fans kunnen hun favoriete streamers steunen met betalingen tijdens sommige livestreams. Facebook meldde het volgende: "Wegens het succes van onze initiële experimenten gaan we het verdienmodel van fan-support uitbreiden naar meer gaming creators, inclusief deelnemers van onze initiële pilot-programma."

De mensen die geaccepteerd worden voor het programma kunnen livestreamen in 1080p/60fps in plaats van de huidige 720p/30fps met Facebook Live. Ook zal Facebook streamers helpen om ontdekt te worden en worden uitzendingen ook over Instagram en de Oculus-omgeving gedeeld.

PUBG Corp test oplossing die cheaten met ReShade moet stoppen

PUBG Corp werkt aan een oplossing die cheats in PlayerUnknown’s Battlegrounds harder moet aanpakken. Dit bekent ook dat third-party-programma’s die de gameplay of visuals tijdens het spelen aanpassen onder handen worden genomen.

Een van deze programma’s is ReShade. Dit programma wordt al zo’n beetje sinds de Early Access-tijd gebruik door onder meer speler op Windows. Eerder had Brendan 'PlayerUnknown' Greene het gebruik van ReShade goedgekeurd via Twitter, maar via het PlayerUnknown’s Battlegrounds-forum laat een ontwikkelaar weten dat het programma geblokkeerd gaat worden.

“Deze week zijn we in onze testservers aan de slag gegaan met een nieuwe oplossing die third-party-programma’s die de gameplay of visuals tijdens het spelen aanpassen kunnen blokkeren. ReShade is een van dit soort programma’s dat geblokkeerd zal worden door deze maatregel.”

ReShade kan de graphics levendiger maken, maar de bijwerking van het programma is dat tegenstanders hierdoor beter opvallen. Dit betekent dat spelers die ReShade gebruiken een oneerlijk voordeel hebben tijdens het spelen van PUBG.

Nieuwe Pokémon Go-trailer is net een natuurdocumentaire

Een nieuwe trailer van Pokémon Go is donderdag verschenen die natuurdocumentaires nadoet.

De trailer toont geen in-gamebeelden, maar laat Pokémon zien alsof ze echt in de natuur te vinden zijn. Commentaar wordt geleverd door Stephen Fry, die David Attenborough-achtige observaties maakt. De muziek wordt verzorgd door George Fenton, die eerder muziek maakte voor de documentaires Blue Planet en Planet Earth.

De video viert de komst nieuwe pokémon uit de Hoenn-regio van Ruby en Sapphire. Onder andere Plusle, Minun, Mawile, Masquerain, Wailord en Luvdisc zijn te zien in deze video via het artikel.

Kaz Hirai stopt dit jaar als CEO bij Sony

Sony heeft aangekondigd dat de huidige CEO Kazuo 'Kaz' Hirai binnenkort zal gaan aftreden. Vanaf 1 april geeft hij het stokje over aan Kenichiro Yoshida, de Chief Financial Officer van Sony.

“Ik beschouw dit als het ideale moment om het stokje van leiderschap over te dragen naar een nieuw management, voor de toekomst van Sony en om een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen.” laat Kaz Hirai weten in een officieel statement. Hirai startte in 1984 bij Sony Music en begon in 1995 bij de gametak van het bedrijf. In 2006 verving hij Sony Computer Entertainment-hoofd Ken Kutaragi. Gamers zullen hem voornamelijk kennen uit de onderstaande video waarin hij tijdens de E3-persconferentie uit 2006 erg enthousiast was over Ridge Racer.

Kaz Hirai stopt na precies zes jaar met zijn functie als CEO van Sony. Op 1 april 2012 nam hij de leiding over van het destijds zwalkende Sony, dat in datzelfde jaar een historisch groot verlies moest rapporteren, en werd aangesteld om Sony's verschillende divisies beter op elkaar aan te laten sluiten.

Hirai blijft na 1 april 2018 nog wel actief als voorzitter binnen het bestuur van Sony.

Gerucht: Nieuwe Assassin’s Creed wordt Assassin’s Creed: Dynasty

PlayStation Universe zou exclusief via bronnen binnen Technicolor India, dat in het verleden al samen heeft gewerkt met Ubisoft, informatie hebben gekregen dat het animatieteam werk zou verrichten aan een nieuwe Assassin’s Creed-game.

De nieuwe reeks in de Assassin’s Creed-serie zou Dynasty gaan heten, maar dit kan ook alleen als codenaam gebruikt worden. Als we kijken naar het woord ‘Dynasty’ in de context van de Assassin's Creed-franchise komen we al gauw uit bij de Ming-dynastie, een uitgebreide familie die in de periode van het jaar 1368 en 1644 in China regeerde. Ubisoft bracht in 2016 al eerder een game uit dat zich in dit tijdperk afspeelde, dit was Assassin's Creed Chronicles: China.

Ubisoft heeft nog niet gereageerd op de geruchten of iets naar buiten gebracht over een eventuele Assassin’s Creed-game die zich in China af zal gaan spelen.

Update: PSU zegt dat hun bron niet meer op dit moment werkzaam is bij Technicolor. Verder geven ze aan dat ze niet willen impliceren dat de volgende Assassin's Creed-game zich in Chine gaat afspelen. Zij noemen dit "pure speculatie op basis van de naam die zij hebben gehoord". De site zegt dat ze zeker zijn dat Dynasty de codenaam is voor het project, maar geeft geen bewijs hiervoor.

De animatiefilm met Nintendo-mascotte Mario in de hoofdrol wordt gemaakt door de Minions-studio Illumination Entertainment.

Dat laat Nintendo weten op Twitter. Illumination Entertainment staat bekend om de Despicable me-trilogie, Minions en Dr. Seuss' The Lorax. De producent van deze films, Chris Meledandri, werkt tevens aan de Mario-film.

Ook Nintendo's Shigeru Miyamoto is co-producent van de animatiefilm. Hij is de bedenker van Mario, alsmede andere bekende Nintendo-franchises als Zelda en Donkey Kong.

Het was al langer bekend dat Nintendo een westerse animatiefilm wilde maken rondom hun populaire mascotte. Het is nog niet bekend waar de film precies over zal gaan of wanneer hij moet verschijnen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Iconoclasts De beste card- en boardgames voor op feestjes
0

Reacties op: Nieuws van de Week: Red Dead Redemption 2 uitgesteld en Mario Kart naar smartphones

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.