Weekoverzicht
Star Wars

Nieuws van de week: Rechtszaken en gratis games proberen

Amy Hennig is weg bij EA

Geschreven door Arran Winmai op
Heb je een drukke week gehad of wil je nog even de highlights erbij pakken? Hier is het belangrijkste gaming-nieuws van deze week.

Life is Strange 2 komt in september uit

Dontnod Entertainment heeft de releasedatum van de eerste episode van Life is Strange 2 aangekondigd: 27 september.

Life is Strange 2 krijgt vijf episodes, maar veel meer details zijn er nog niet. Blijkbaar moeten er in augustus meer details naar buiten komen. Dat gebeurt dan waarschijnlijk tijdens of rond Gamescom.

Vanaf vandaag kunnen spelers wel gratis aan de slag met The Awesome Adventures of Captain Spirit, een korte prequel op de reeks.

Bethesda klaagt Warner Bros. aan om Westworld-game

Bethesda heeft een rechtszaak aangespannen tegen Warner Bros, dat vorige week een Westworld-game uitbracht die broncode uit Fallout Shelter zou bevatten.

De Westworld-game die vorige week voor iOS en Android uitkwam is gebaseerd op de populaire HBO-serie. Spelers bezoeker als Delos-werknemer een virtuele trainingsruimte gebaseerd op het park uit de reeks.

De game is ontwikkeld door Behaviour Interactive en wordt uitgegeven door Warner Bros. Behaviour werkte eerder echter aan een mobiele game van Bethesda, Fallout Shelter.

Bethesda claimt nu dat de ontwikkelaar bepaalde codes uit Shelter heeft gebruikt voor de Westworld-game. Als bewijs claimt Bethesda dat diverse bugs die in eerste instantie in Fallout Shelter zaten, nu ook in Westworld zitten.

Bethesda wil dat de game niet meer verkocht wordt en dat alle tot nu toe opgeleverde winst gedeeltelijk naar het bedrijf gaat.

Westworld

Microsoft werkt mogelijk aan muis en toetsenbord voor Xbox One

Microsoft werkt mogelijk samen met Razer om een muis en toetsenbord te maken voor Xbox One.

Dit blijkt uit een document dat gelekt is aan Windows Central. Het document zelf is niet gepubliceerd. Wel staat er op de website aangegeven dat er eerder dit jaar een presentatie plaatsvond waarin Microsoft en Razer een muis en toetsenbord voorstelden voor Xbox One.

Het plan zou zijn geweest om in april een update naar dev-kits te brengen om de hardware te ondersteunen. Het is niet duidelijk of dit destijds ook gebeurd is en of het project nog steeds in ontwikkeling is. Wel wordt vermeld dat de Xbox One in de toekomst niet enkel de 'Razer Turret', maar alle USB-muizen zal ondersteunen. Dit geldt ook voor draadloze muizen met USB-aansluiting.

Xbox One

Nier: Automata nu verkrijgbaar voor Xbox One

Nier: Automata is nu verkrijgbaar voor Xbox One en om dat te vieren is een lanceringstrailer van de game uitgekomen.

Al vlak voor E3 kondigde Square Enix al aan dat NieR: Automata, ontwikkeld door PlatinumGames en Yoko Taro, op 26 juni digitaal naar de Xbox One zou komen. De aankondiging werd weer weggehaald, en werd wederom gedaan op Microsoft's E3-conferentie.

De Xbox One-versie heet Nier: Automata Become as Gods Edition en bevat de game, de 3C3C1D119440927-uitbreiding, en een aantal skins. De game is zover bekend alleen digitaal verkrijgbaar. NieR: Automata verscheen vorig jaar al op PlayStation 4 en pc.

Pokémon Go-spelersaantal op hoogste punt sinds lancering

Hoewel SuperData geen exacte cijfers bekendmaakt laat het wel weten dat Pokémon Go sinds de lancering niet zoveel spelers heeft gehad als nu. Ook vermeldt de website dat Fortnite deze maand meer geld opleverde dan ooit voorheen.

De analyse-website vertelt dat Pokémon Go afgelopen mei 104 miljoen dollar opleverde, wat een stijging van 174% is ten opzichte van vorig jaar. Hiernaast was het spelersaantal vorige maand op zijn hoogst sinds de gekte bij de lancering in 2016. De recente toevoeging van het vriendensysteem en het feit dat de zomer net begonnen is, kunnen een aanleiding zijn voor een nog hoger spelersaantal de komende maanden.

De zomer van Pokémon Go start 30 juni en 1 juli met het Safari Zone-evenement in Dortmund. Tijdens dat event spawnen er meer Roselia’s, waar dan ook een Shiny variant van wordt toegevoegd. Op 14 en 15 juli zijn er onder andere meer Trapinch’ en Feebas’ te vinden en Alola Geodude en Alola Diglett worden in datzelfde weekend beschikbaar gesteld.

Ook vertelt SuperData dat Fortnite in mei voor het eerst driehonderd miljoen dollar oplevert in een enkele maand. Om precies te zijn verdiende Epic Games 318 miljoen dollar met Fortnite, wat zeven procent meer is dan wat de game opleverde in april.

Pokemon Go

Destiny 2 dit weekend gratis op PlayStation 4

Nieuwsgierige spelers kunnen dit weekend Destiny 2 gratis uitproberen op de PlayStation 4.

Dit maakt Bungie bekend op de PlayStation-blog. De game zal in zijn geheel beschikbaar zijn, waarbij alle game-modi te spelen zijn en alle wapens en armor gevonden kunnen worden. Ook is de volledige campagne beschikbaar, vanaf de invasie tot het eindgevecht tegen Ghaul van de Red Legion.

Het gratis weekend loopt van vrijdag 29 juni 9:01 (Nederlandse tijd) tot maandag 2 juli 17:00. Enthousiastelingen kunnen de game van tevoren downloaden om vrijdag gelijk aan de slag te kunnen. Ook wordt alle gemaakte progressie bewaard voor spelers die vervolgens het volledige spel besluiten te kopen.

Destiny 2

PUBG Corp. laat rechtszaak tegen makers Fortnite vallen

PUBG Corp., de ontwikkelaar van PlayerUnknown's Battlegrounds, klaagt Fortnite-maker Epic Games niet meer aan.

Eerder dit jaar klaagde PUBG Corp. Epic aan vanwege de battle royale-modus in Fortnite, die te veel op gameplay van PUBG zou lijken. Het bedrijf dreigde al geruime tijd om dit te doen.

Volgens Bloomberg heeft PUBG Corp. de zaak nu laten vallen via een officiële brief van de advocaten van het bedrijf naar de advocaten van Epic Games. Het is op dit moment niet duidelijk waarom PUBG Corp. van de rechtszaak afziet. Ook is het niet bekend of de bedrijven buiten de rechtszaal tot een overeenkomst zijn gekomen.

Sony bekijkt 'mogelijkheden' voor cross-play op PlayStation 4

Sony zoekt naar "veel mogelijkheden" wat betreft cross-play op PlayStation 4. Cross-play met andere consoles is nu namelijk niet mogelijk op de console.

PS4-gamers kunnen het in multiplatformgames niet opnemen tegen spelers op andere consoles. Dit is onder andere het geval bij het populaire spel Fortnite. Nadat de game tijdens E3 op Switch verscheen en het spelers de mogelijkheid gaf om onder andere tegen Xbox One-gamers te spelen, maar niet tegen PS4-gamers, ontstond er nog meer ophef over het feit dat Sony dit niet toelaat.

"We horen het en we kijken naar veel verschillende mogelijkheden", aldus Shawn Layden, CEO van Sony Interactive Entertainment Amerika, tegen Eurogamer. "Je kunt je voorstellen dat de gevolgen (van cross-play) op veel meer effect heeft dan alleen één game. Ik ben er zeker van dat we een oplossing vinden die begrepen en geaccepteerd wordt door onze gaming community, terwijl we tegelijkertijd ons bedrijf ondersteunen."

Het antwoord op de vraag of Sony cross-play toe gaat laten op PlayStation 4 is nog altijd niet allesomvattend en het is dus nog onduidelijk of er iets gaat veranderen. Wat wel duidelijk is, is dat Sony hier intern gesprekken over heeft en naar een oplossing zoekt die zowel in het voordeel van zichzelf als van gamers uitvalt.

Fortnite: Battle Royale

Gesloten alfa voor Battlefield V op pc gestart

Uitgenodigde fans kunnen nu aan de slag met de gesloten alfa van Battlefield V.

De gesloten alfa is enkel voor spelers op pc en is niet speelbaar zonder een uitnodiging van EA zelf. In de alfa zijn twee modi beschikbaar: het bekende Conquest en de nieuwe Grand Operation-modus. Het is nog onbekend wanneer de testperiodeis afgelopen.

Op het Battlefield-forum kunnen deelnemers feedback geven op de game. Ook vraagt Dice spelers alle bugs te vermelden zodat ze die zo gauw mogelijk op kunnen lossen. Wel zijn er veel links op het forum en in e-mails die niet werken of naar een verkeerde pagina leiden, zoals een fan meldt.

Battlefield V

Uncharted-maker Amy Hennig officieel vertrokken bij EA

Amy Hennig, de maker van de Uncharted-games, is officieel vertrokken van EA. Ook vertelt ze dat zij niks te maken heeft met het Star Wars-project wat bij Visceral Games is begonnen.

Dat vertelde Hennig aan Eurogamer tijdens de Gamelab-conferentie in Barcelona. Hoewel ze al sinds januari niet meer werkende is bij Electronic Arts, is haar vertrek tot nu toe geheim gebleven.

"Mensen vroegen aan EA of ik voor ze werkte en het was ongemakkelijk dat mensen moesten zeggen dat erover onderhandeld werd," vertelt Amy Hennig.

Ze is vertrokken bij EA om haar eigen studio op te starten. Hennig is nog op zoek naar werknemers, maar ze wil de studio klein houden. "Ik zou graag een studio hebben van zes tot acht man en zeker niet meer dan vijftien. Vervolgens wil ik aan wat projecten werken, wat vr-games maken. Op het moment ben ik in gesprek met vr-bedrijven om research te doen en om op ideeën te komen."

In oktober vorig jaar sloot de ontwikkelstudio Visceral Games, die samen met Amy Hennig een verhalende Star Wars-game in de maak hadden. De ontwikkeling van deze game wordt ondergebracht bij EA Worldwide Studios, waar een team van EA Vancouver verder werkt aan het spel.

Hennig zei in Barcelona dat "De Vancouver Studio werkt aan iets dat erg anders is." Sinds het project in de richting van een open wereld is verschoven, werd het "een hele andere game dan we eerste aan het maken waren".

Verder vertelt ze dat ze niet meewerkt aan een Star Wars-game en voorlopig aan kleinschalige projecten wil blijven werken.

Star Wars

Dit artikel delen:

Lees meer

Koopgids: de beste moederborden van het moment Splatoon 2 - Octo Expansion
8

Reacties op: Nieuws van de week: Rechtszaken en gratis games proberen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Floks

  • 30 juni 2018 13:58
  1 gratis game en dan eentje op de ps4….. lekkere titel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 30 juni 2018 17:20
  @Floks Pokémon go, Fallout shelter, PUBG, Fortnite, ook allemaal gratis games 😉

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 30 juni 2018 18:20
  @Jumpman artikel gelezen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrhotshot85

  • 30 juni 2018 21:42
  @Floks Blijkbaar beter dan jij. Hij noemt enkel de gratis games op die jij vergeten bent te benoemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 1 juli 2018 10:01
  @Mrhotshot85 fortnite was al gratis, pokemon go ook, voor pubg moet je nog steeds betalen en fallout shelter was ook al gratis. maar ik zal het wel verkeerd zien, no offence!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrhotshot85

  • 1 juli 2018 16:34
  @Floks Ja, het hangt er een beetje vanaf hoe je de koptekst leest. "GRATIS games proberen" of "GRATIS GAMES proberen".

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrhotshot85

  • 30 juni 2018 21:41
  Al krijg ik de volledige game van Destiny 2 gratis dan speel ik die nog niet. Wat heeft Bungie(en Activision) die franchise weten te vernachelen zeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 2 juli 2018 12:39
  @Mrhotshot85 Inderdaad, het mag wel gratis zijn maar het kost mij tijd om het te spelen. En die tijd steek ik liever in betere games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.