Weekoverzicht
PlayStation VR

Nieuws van de week: PlayStation VR verschijnt in oktober

En verder: Nieuwe Oddworld aangekondigd, The Division snelst verkochte nieuwe franchise ooit

Geschreven door Michel Musters op

In het nieuws van de week bekijken we wekelijks het belangrijkste nieuws. We gaan waar mogelijk iets dieper in op de feiten en wat het betekent voor de game-industrie en uiteraard voor de gamers.

PlayStation VR verschijnt in oktober, kost 399 euro

De virtualrealitybril PlayStation VR is vanaf oktober wereldwijd verkrijgbaar en gaat 399 euro kosten. Dat heeft Sony gisterenavond tijdens een persconferentie in San Francisco aangekondigd.

Het pakket bevat een bril, het bijbehorende kastje die aan de PlayStation 4 gesloten moet worden en bekabeling. Het kastje is om extra rekenkracht voor zijn rekening te nemen voor games die gebruikmaken van vr. Voor het gebruik van head tracking met de vr-bril is ook een PlayStation Camera nodig, die los verkocht wordt.

De PlayStation VR heeft een 5,7 inch scherm en een schermresolutie van 960 x 1080 pixels per oog. Concurrenten Oculus Rift en Vive hebben een hogere resolutie met 1080 x 1200 pixels per oog, maar kosten respectievelijk 699 en 899 euro. De vervesingssnelheid ligt wel even hoog: namelijk op 90 Hz. Het gezichtsveld is 100 graden, ten opzichte van 110 graden voor de Rift en Vive.

Er moeten meer dan vijftig games beschikbaar komen voor de PlayStation VR tussen oktober en het einde van dit jaar. Een van die games wordt een speciale versie van Star Wars Battlefront, een shooter die vorig jaar is uitgekomen die nu exclusief voor PS VR wordt ontwikkeld. Ook werkt de ontwikkelaar van Until Dawn aan een puzzelgame voor de headset genaamd Tumble VR, gebaseerd op de game Tumble uit 2010. Sony meldt dat zo'n 230 ontwikkelaars aan games voor de headset werken.

Naast games die specifiek voor PlayStation VR ontwikkeld worden, kunnen ook alle PS4-games en films via Cinematic Mode worden bekeken. Met de headset op zien spelers een virtueel scherm en kan men in- en uitzoomen.

PlayStation VR

Oddworld: Soulstorm aangekondigd voor tweede helft van 2017

Gamestudio Oddworld Inhabitants heeft aangekondigd een nieuwe game in de Oddworld-serie te ontwikkelen. De titel krijgt de naam Oddworld: Soulstorm en wordt in de tweede helft van 2017 uitgegeven.

Het verhaal speelt zich af nadat hoofdpersoon Abe zijn voormalige baas bij RuptureFarms heeft verslagen. Samen met 300 bevrijde Mudokons bevindt Abe zich gestrand midden in de woestijn zonder water of voedsel. De bedenker van de Oddworld-serie, Lorne Lanning, vertelt dat Soulstorm een zware reis gaat worden voor Abe: “Er was een dieper en duisterder verhaal dat we nooit konden vertellen. Soulstorm geeft ons de kans om het fabeltje van een compleet andere hoek te laten zien.”

Oddworld: Soulstorm gaat dieper in op de thema’s die in de eerdere games aan bod kwamen als kapitalisme, verslaving, milieuactivisme en consumentisme. Volgens de ontwikkelaar is Soulstorm een vervolg op Oddworld: New ‘n’ Tasty. Deze game werd in 2014 uitgebracht en is een remake van de originele Oddworld. Hier verscheen al een vervolg op genaamd Abe's Exodus. Elementen uit Exodus worden gebruikt voor deze nieuwe game.

Oddworld Soulstorm

Microsoft kondigt crossplay aan tussen Xbox One en andere platforms

Microsoft heeft aangekondigd Cross-Network Play-functionaliteit toe te voegen aan Xbox One-games. Dit betekent dat Xbox One-gebruikers binnenkort games kunnen spelen met gebruikers op pc of PlayStation-consoles.

Chris Charla van ID@Xbox geeft meer informatie over Cross-Network Play: “Naast de mogelijkheid om Cross-Platform te spelen tussen Xbox One en Windows 10 met games die gebruik maken van Xbox Live, geven we ontwikkelaars ook de mogelijkheid om games Cross-Network te laten ondersteunen. Dit betekent dat spelers op Xbox One en Windows 10 kunnen spelen met spelers op andere online multiplayer-netwerken – inclusief andere consoles en pc-netwerken.”

De eerste titel die hier gebruik van gaat maken is Rocket League. Op dit moment kunnen Xbox One-spelers niet met gebruikers op andere platforms spelen. Deze lente kunnen ze ook spelen met Windows 10-gebruikers. Ontwikkelaar Psyonix zegt binnenkort meer informatie te hebben over Cross-Network Play met andere consoles.

Xbox One

The Division is snelst verkochte nieuwe gamefranchise ooit

Het vorig week uitgekomen Tom Clancy's The Division is de snelst verkochte game in een nieuwe franchise ooit. Dat heeft uitgever Ubisoft aangekondigd.

Er werden geen exacte verkoopcijfers gegeven, maar de vorige recordhouder was Bungie's Destiny. Het gaat om de verkoop van de games in de eerste week van release.

Ubisoft meldt dat The Division in vijf dagen ongeveer 330 miljoen dollar (omgerekend zo'n 297 miljoen euro) heeft opgeleverd. Destiny behaalde in dezelfde tijdspanne 325 miljoen dollar (zo'n 293 miljoen euro). In de eerste vijf dagen hebben spelers opgeteld meer dan honderd miljoen uren aan de game besteed. Afgelopen weekend waren er zo'n 1,2 miljoen mensen de game tegelijk aan het spelen.

The Division

Indie-adventure Rime wordt mogelijk multiplatform

De Spaanse gamestudio Tequila Works heeft aangekondigd de rechten te hebben teruggekocht voor hun adventuregame Rime.

Het nieuws werd bekendgemaakt op het Twitter-kanaal van de ontwikkelaar: “Tequila Works heeft besloten de rechten voor zijn adventuregame Rime terug te kopen en is hard aan het werk om de aspiraties te realiseren.” Eerder was Rime exclusief voor Sony-platforms.

Nu Tequila Works de rechten weer in handen heeft, is het mogelijk dat de game op meerdere platforms gaat verschijnen. Phil Spencer, hoofd van Xbox, heeft volgens de berichten een eerder aanbod afgeslagen om Rime exclusief voor Xbox One uit te geven. Later gaf hij aan dit te betreuren.

Rime

Star Wars-regisseur J.J. Abrams bevestigt Portal- en Half-Life-films

J.J. Abrams, de regisseur van onder andere Star Wars: The Force Awakens en Super 8, heeft bevestigd dat films gebaseerd op de Portal- en Half-Life-games in de maak zijn.

Veel informatie deelt Abrams niet, behalve dat “ze in ontwikkeling zijn en schrijvers werken aan beide verhalen.” In 2013 gaf hij al aan geïnteresseerd te zijn om met Gabe Newell samen te werken aan games en films. Wanneer de films gebaseerd op de games van Valve het daglicht gaan zien is nog niet bekend.

Abrams is ook producent van de recent uitgekomen film 10 Cloverfield Lane. De regisseur van dit vervolg op Cloverfield, Dan Trachtenberg maakte eerder de korte fanfilm Portal: No Escape.

Portal

Dit artikel delen:

Lees meer

Microsoft biedt excuses aan voor 'seksistisch feestje' Rusty Lake Hotel
0

Reacties op: Nieuws van de week: PlayStation VR verschijnt in oktober

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.