Weekoverzicht

Nieuws van de week: Nintendo-topman Satoru Iwata overleden

Verder: Professionele gamer claimt massaal dopinggebruik

Geschreven door Michel Musters op
In het nieuws van de week bekijken we wekelijks het belangrijkste nieuws. We gaan waar mogelijk iets dieper in op de feiten en wat het betekent voor de game-industrie en uiteraard voor de gamers.

Nintendo-topman Satoru Iwata overleden

Satoru Iwata, de topman van Nintendo, is zaterdag op 55-jarige leeftijd overleden. Hij had kanker. Dat heeft het Japanse bedrijf maandag bekendgemaakt.

Iwata stond sinds 2002 aan het hoofd bij Nintendo. Hij was de eerste president van het bedrijf die geen lid was van de familie Yamauchi. Onder het leiderschap van Iwata introduceerde Nintendo een reeks aan zeer succesvolle producten, waaronder de Gameboy Advance SP, Nintendo DS, Wii en 3DS. Tussen 2002 en 2009 verdriedubbelde de omzet van Nintendo.

Professionele gamer claimt massaal dopinggebruik

Pro-gamer Kory 'Semphis' Friesen heeft toegegeven dat er tijdens professionele Counter-Strike: Global Offensive-toernooien massaal Adderall wordt gebruikt, een drugs om de spelers gefocust te houden. Dat meldt hij in een interview met Launders CStrike. "Iedereen doet het in de ESEA LAN", aldus Friesen. "Voor alle fans: Dit is hoe je goed wordt." Friesen speelt Counter-Strike: Global Offensive bij het team Nihilum en coacht het damesteam CLG Red.

Adderall wordt gebruikt om de symptonen van ADHD tegen te gaan, maar wordt ook vaak misbruikt door tieners om zich beter te kunnen focussen tijdens het studeren. Volgens Friesen gebruiken pro-gamers het dus ook.  Adderall kan neveneffecten als angstaanvallen en een verhoogde hartslag veroorzaken. 

Spec Ops-studio van ontwikkeling Dead Island 2 afgehaald

Yager, de studio achter Spec Ops: The Line die samen met Deep Silver aan Dead Island 2 werkte, werkt niet meer aan het vervolg op de zombiegame. Dat heeft Deep Silver via een persbericht bekendgemaakt. "Deep Silver wil een vervolg afleveren die fans verdienen", aldus de uitgever. "Na zorgvuldig overwegen hebben we besloten om niet meer met ontwikkelaar Yager samen te werken. We blijven werken aan Dead Island 2 en geven later meer informatie."

Yager laat weten dat het met de ontwikkeling van de game gestopt is vanwege verschil in creatieve visies tussen de ontwikkelaar en Deep Silver. Eerder dit jaar werd Dead Island 2 al uitgesteld naar 2016. Hieronder een trailer van Dead Island 2 zoals de game er vorig jaar uitzag.

Angry Birds 2 in ontwikkeling

Ontwikkelaar Rovio presenteert op 28 juli Angry Birds 2, een vervolg op de populaire game uit 2009. Er verschenen sindsdien al verschillende games in de Angry Birds-reeks, dus het is onduidelijk waarom dit deel voor het eerst wordt bestempeld als een echte opvolger.

De uitnodiging voor het persevenement, die werd ontvangen door verschillende Amerikaanse media, belooft enkel dat de game 'bigger, badder, birdier' zal zijn. Het Finse Rovio verdiende al veel geld aan de Angry Birds-reeks, maar zag zijn winst in 2014 kelderen. Met name de verkoop van artikelen als speelgoed en kleding met Rovio-merken erop viel tegen.

Jade Raymond gaat bij EA aan Star Wars-game werken

Jade Raymond, die in oktober 2014 bij Ubisoft vertrok, richt in Montreal, Canada in samenwerking met Electronic Arts een nieuwe studio genaamd Motive op. Raymond gaat samen met haar nieuwe studio, Dead Space- en Battlefield: Hardline-ontwikkelaar Visceral Games en Uncharted-scriptschrijfster Amy Hennig aan een nieuwe Star Wars-game voor EA werken. Deze nieuwe game gaat op"Uncharted in het Star Wars-universum" lijken.

Naast Visceral en Hennig gaat Motive ook nauw samenwerken met EA-studio Bioware, dat onder andere voor Mass Effect en Dragon Age verantwoordelijk is. Raymond was managing director bij Ubisoft Toronto en overzag onder andere de ontwikkeling van Assassin's Creed en Splinter Cell: Blacklist.

Dit artikel delen:

Lees meer

Shenmue 3 haalt ruim 6,3 miljoen dollar op op Kickstarter Lanceringstrailer van Godzilla
4

Reacties op: Nieuws van de week: Nintendo-topman Satoru Iwata overleden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ali3n8tor

  • 18 juli 2015 13:46
  De kop van dit artikel (en op de frontpage) is geschreven alsof een professionele gamer verklaart dat het massaal doping gebruik was … classy.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 18 juli 2015 17:40
  Ik snap je punt, beetje onhandig inderdaad. We hebben de ondertitel iets duidelijker gemaakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 19 juli 2015 19:53
  Het was een van de slechtste weken uit mijn leven. Toen ik hoorde dat een professioneel gamer doping had gebruikt verging mijn wereld. Ik heb hele nachten gehuild. Ik kan het nog steeds niet bevatten. Ik heb echt geen idee hoe ik verder moet met mijn leven. Het is afschuwelijk. In wat voor een wereld leven we? Wat moet er toch van deze wereld terecht komen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 19 juli 2015 19:56
  Maar toen zag ik dat ene Jade Raymonds videogames maakt realiseerde ik me dat er ook nog mooie dingen op deze wereld zijn. Mooie chicks die in de gamewereld werken. Ongelooflijk. Opeens voel ik me weer gelukkig. En dat na het afgrijselijke nieuws van eerder deze week…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.