Weekoverzicht
Cyberpunk 2077

Nieuws van de week: Komt Cyberpunk 2077 bijna uit?

En België volgt ons op de voet

Geschreven door Arran Winmai op
Wil je nog even het belangrijkste gamenieuws van deze week op een rijtje? Dan zit je hier goed.

Hearthstone-regisseur Ben Brode weg bij Blizzard

Ben Brode, de regisseur van populaire digitale kaartgame Hearthstone: Heroes of Warcraft, is vertrokken bij ontwikkelaar Blizzard.

Brode had een significante rol bij de ontwikkeling van de kaartgame. Hij heeft tien jaar aan de titel gewerkt en vijftien jaar bij Blizzard in totaal. Voor Hearthstone werkte Brode aan World of Warcraft.

In een bericht waarin hij afscheid neemt, vertelt Brode erg trots te zijn op Hearthstone en meldt hij te geloven dat de game in goede handen is. Brode gaat een nieuw bedrijf opstarten. Hij zegt dat de kans is groot is dat het bedrijf games gaat maken, maar dat er ook andere producten kunnen verschijnen.

Hearthstone

Valve koopt Firewatch-ontwikkelaar

Firewatch-ontwikkelaar Campo Santo is gekocht door Valve.

Het gebeurt niet meer vaak dat het bedrijf achter het populaire gameplatform Steam een gamestudio opkoopt. Alle twaalf leden van Campo Santo zouden akkoord zijn gegaan bij de overname en men blijft doorgaan met het ontwikkelen met games.

De ontwikkeling van hun nieuwe game, In the Valley of the Gods, dat vorig jaar tijdens The Game Awards werd aangekondigd, kan ook ongestoord doorgaan. Daarbij blijft de studio Firewatch ondersteunen.

Campo Santo toonde vorig jaar In the Valley of the Gods, een avontuurlijke pc-game waarin spelers archeologische vondsten doen in Egypte. Hieronder is een trailer te zien.

Nieuwe Doom-film in de maak

Universal Studios heeft een nieuwe film gebaseerd op de Doom-franchise in ontwikkeling.

Dat blijkt uit een bericht op Twitter van actrice, model en zangeres Nina Bergman. Op Twitter liet ze weten dat ze naar Bulgarije gaat om daar te werken aan de nieuwe film.

Ze noemt daarbij Universal Pictures, de studio achter de vorige Doom-film. Die verscheen in 2005 en had Dwayne Johnson en Karl Urban in de hoofdrol. Critici waren over het algemeen niet te spreken over die film. Bergman belooft op Twitter dat het script van de nieuwe film een stuk beter is.

In 2011 gingen er al geruchten over een nieuwe Doom-film. Toen zou Universal al op zoek zijn geweest naar iemand die het script kon schrijven. Meer details zijn nog niet bekend.

View image on Twitter

Meer details bekend rondom The Witcher-serie van Netflix

Schrijfster Lauren Hissrich heeft via Twitter meer details gedeeld over de aankomende Netflix-serie gebaseerd op The Witcher.

Hoewel er nog niets bekend is over de cast van de serie weet Hissrich ons wel te vertellen dat de serie acht afleveringen gaat krijgen. "Het klinkt misschien als weinig, maar vanuit een creatief perspectief is dit de juiste beslissing" vermeldt ze daarbij. Volgens de schrijfster kunnen ze op deze manier meer actie en verhaal in elke aflevering stoppen "zonder traag te worden halverwege het seizoen".

Daarnaast geeft ze een inschatting dat The Witcher in 2020 moet verschijnen. "We vorderen erg snel met alles" laat Hissrich weten, maar geeft aan dat "kwaliteit boven snelheid staat". De serie wordt overigens opgenomen in Oost-Europa zegt Hissrich: "De serie kan nergens anders bestaan. Punt."

Deze serie is gebaseerd op de boekenreeks en niet op de gametrilogie. Daarom bevat de serie waarschijnlijk ook een jongere Geralt in plaats van de oudere versie uit The Witcher 3: Wild Hunt.

1.6 miljoen Nederlanders spelen maandelijks nog Wordfeud

Wordfeud wordt nog steeds maandelijks gespeeld door 10% van alle Nederlanders.

Dat maakt NU.nl bekend op basis van de meest recente gebruikerscijfers van de makers zelf. Volgens hen speelt 1,6 miljoen Nederlanders maandelijks Wordfeud, wat omgerekend een kleine 10% van onze bevolking is. Dagelijks spelen 1,2 miljoen Nederlanders het spel nog. Overigens laat Wordfeud-ontwikkelaar Håkon Bertheussen weten dat Nederland hun "belangrijkste markt" is. "Ongeveer de helft van onze spelers woont daar."

Wordfeud is een digitale versie van Scrabble, waarmee spelers online tegen elkaar kunnen spelen. De mobiele game verscheen oorspronkelijk in 2011.

Wordfeud

Grootste PUBG-toernooi ooit aangekondigd

Het eerste grote e-sports-toernooi voor PlayerUnkown's Battlegrounds is aangekondigd.

PUBG Corp heeft gisteren de PUBG Global Invitational 2018 aangekondigd. Deze vindt van de zomer plaats in Berlijn. Twintig teams zullen strijden voor in totaal twee miljoen dollar aan prijzengeld. Er komen twee wereldkampioenen uit het toernooi: eentje die speelt in first-person en eentje die speelt in third-person.

Er zijn wel vaker toernooien gehouden met PUBG, waaronder in 2017 op Gamescom, maar er is nog nooit 2 miljoen dollar aan prijzengeld weggegeven rondom de game. Het toernooi is van 25 tot en met 29 juli.

In gerelateerd nieuws is bekendgemaakt dat de Miramar-map voor het eerst speelbaar is in de Xbox One-versie van de game. Spelers moeten daarvoor in de Xbox Store wel de 'PUBG Test Server' downloaden. Dat kan vanaf vandaag. De map, die al sinds vorig jaar in de pc-versie speelbaar is, komt dan op 26 april beschikbaar in Nederland van 2 uur 's nachts tot 8 uur 's ochtends. Op 27 en 28 april herhaalt zich deze testperiode. In dit weekend kan de map ook nog getest worden, maar dan van 8 uur 's avond's tot 8 uur 's ochtends.

pubg schieten rennen

Update: Demo van Detroit: Become Human nu beschikbaar via PlayStation Store

Update: De aangekondigde demo is nu ook beschikbaar via de Nederlandse PlayStation Store.

Origineel bericht: Detroit: Become Human is goud gegaan en krijgt tevens een demo. Dit heeft Guillaume de Fondaumière van Quantic Dream aangekondigd op de PlayStation Blog.

Fondaumière zegt in zijn blogpost extreem blij en trots te zijn om aan te kondigen dat Detroit: Become Human officieel goud is gegaan. Dit betekent dat de belangrijkste ontwikkelperiode is afgelopen. Quantic Dream blijft hoogstwaarschijnlijk nog wel werkzaam aan patches en eventuele dlc voor de PS4-game.

De demo beslaat de allereerste scene uit de game genaamd Hostage en is vanaf 24 april te downloaden via de PlayStation Store. In Nieuw-Zeeland is de demo overigens al verschenen. De bestandsgrootte bedraagt rond de 3GB.

Quantic Dream, bekend van onder andere Heavy Rain en Fahrenheit, gaat tevens de Franse krant Le Monde en de website Mediapart aanklagen. Dit meldt Jason Schreier van Kotaku. In januari kwamen berichten naar buiten dat de studio een seksistische werkcultuur zou toelaten. De Franse ontwikkelaar noemde de beschuldigingen al snel een 'smaadcampagne' en gaat nu ook actie ondernemen tegen de publicaties die dit nieuws hebben gebracht.

Detroit: Become Human is vanaf 25 mei exclusief beschikbaar voor PlayStation 4. Gamer.nl-redacteur Erwin Vogelaar ging laatst al aan de slag met de eerste uren van de game. Zijn bevindingen lees je terug in onze hands-on preview.

Gerucht: Cyberpunk 2077 komt dit jaar nog uit

Volgens de Poolse krant Strefainwestorow komt Cyberpunk 2077 dit jaar nog uit. CD Projekt Red zou vermoedelijk geen dividend betalen aan aandeelhouders om de marketingkosten van de game te kunnen betalen. Dit geheel wordt gemeld door een Poolse gebruiker op Reddit. Ook heeft een anonieme bron gemeld dat de game een first-person perspectief bevat.

In de krant staat dat CD Projekt Red, ondanks de grote hoeveelheid geld die The Witcher 3 dit jaar binnen heeft weten te halen (200 miljoen euro) geen dividend gaat uitbetalen. Vorig jaar betaalden ze ruim 30 miljoen euro aan hun aandeelhouders, maar nu wil de Poolse ontwikkelaar dat geld achterhouden.

CD Projekt Red-CEO Marcin Iwiński vertelde daarnaast in een interview dat hij onder de indruk was Fallout 4 onthulling op E3. Fallout 4 had namelijk het spel op E3 onthuld, terwijl het spel al een paar maanden later verkregen kon worden. Dit is afwijkend van andere marketingstrategieën die veel langer van te voren adverteren en trailers en andere content uitbrengen.

Aan de hand van deze data en het interview wordt er door de krant gezegd dat CD Projekt Red hetzelfde gaat doen op E3 met Cyberpunk 2077.

Het verband dat wordt getrokken tussen de uitspraken van Iwiński en de cijfers over uitbetaling van dividend door CD Projekt Red is puur speculatief. CD Projekt Red heeft nog niets bevestigd of ontkend.

First-person

Gamepressure laat weten dat Cyberpunk volgens anonieme bronnen een first person-perspectief krijgt. Dit nieuws werd alleen ook al in 2013 gebracht toen een presentatie van CD Projekt Red werd uitgebracht voor de Siggraph-conferentie. Hier stond in dat de de game een mix tussen third en first-person moet worden.

De anonieme bron van Gamepressure zegt ook dat er sprake is van een wallrunning-mechaniek vergelijkbaar met die van Call of Duty: Infinite Warfare.

Tijdens de E3 in juni horen we hoogstwaarschijnlijk of deze geruchten kloppen.

Cyberpunk 2077

Kansspelcommissie in België ziet ook meerdere games met lootboxes als illegaal

De Belgische Kansspelcommissie heeft geconcludeerd dat meerdere games lootboxes op illegale wijze gebruiken. De Nederlandse Kansspelautoriteit besloot vorige week dat games waarvan de inhoud van lootboxes kan worden doorverkocht, de wet op kansspelen overtreden.

De Kansspelcommissie onderzocht op initiatief van Koen Geens, minister van Justitie in België, of er in games verboden kanssspelelementen zitten. Dit onderzoek ging van start na de release van Star Wars Battlefront 2.

De Belgische instantie onderzocht vier games: Overwatch, Star Wars Battlefront 2, Fifa 18 en Counter-Strike: Global Offen­sive. Drie van deze titels worden genoemd als games die zich schuldig maken aan elementen van kansspel. Volgens De Standaard dreigt de Belgische Kansspelcommissie met boetes tot 1,6 miljoen euro.

Het rapport van de Kansspelcommissie noemt de situatie "verontrustend" en "bijzonder problematisch voor minderjarigen en gokverslaafden. Het gebrek aan kansspelregulering staat in schril contrast met de gereguleerde kansspelsector voor volwassenen."

Directeur van de Kansspelcommissie Peter Naessens zegt: "Betalende loot boxen zijn geen onschuldig onderdeel van videospelen die zich presenteren als behendigheidsspel. Spelers worden er door verleid en misleid en geen enkele van de beschermende maatregelen inzake kansspelen wordt toegepast. Nu duidelijk is dat in het bijzonder kinderen en kwetsbare personen hier onbeschermd aan worden blootgesteld, worden de spelfabrikanten maar ook betrokken partijen opgeroepen deze praktijk een halt toe te roepen."

In het rapport staat dat het eveneens problematisch is hoe spelers worden verleid om lootboxes aan te schaffen. Fifa 18 wordt als voorbeeld gegeven. Hier wordt namelijk Cristiano Ronaldo ingezet om de duurste boxen aan te prijzen. De Kansspelcommissie vreest grote gevolgen omdat jongeren zo "opgevoed worden om gokken als normaal te beschouwen".

Minister Geens, zegt in een persbericht dat het wil overleggen met de sector, maar als games niet worden aangepast, kunnen uitgevers strafrechtelijk worden vervolgd. Zo wordt er gedreigd met boetes tot 800.000 euro en gevangenisstraf van vijf jaar. Als minderjarigen benadeeld worden, kunnen die straffen verdubbelen.

Star Wars Battlefront 2 wordt niet schuldig bevonden, omdat EA de lootboxes uit de game haalde voor release. De Belgische Kansspelcommissie zegt dat ze er vanuit gaan dat veel meer games naast de vier onderzochte titels schuldig zijn aan het gebruik van kansspelen.

Lees ook ons achtergrondartikel: Games met lootboxes worden aangepakt in Nederland

PUBG Lootboxes

Nintendo-directeur treedt af en Switch bijna 18 miljoen keer verkocht

Tatsumi Kimishima treedt binnenkort af als directeur van Nintendo en wordt opgevolgd door Shuntaro Furukawa, die sinds 1994 werkzaam is bij Nintendo. Tevens maakt het Japanse bedrijf de resultaten van het afgelopen fiscale jaar bekend.

Via een bericht van Nintendo wordt bekendgemaakt dat Kimishima op 28 juni wordt opgevolgd door Shuntaro Furukawa, die voorheen posities vervulde in onder andere marketing en strategische planning bij het bedrijf. Vanaf 2012 speelde hij een belangrijke rol bij The Pokemon Company en sinds 2016 was Furukawa verantwoordelijk voor de globale marketing van Nintendo.

Volgens de Japanse krant Nikkei zijn de prestaties van Kimishima niet de reden voor zijn aftreden, maar is de 46-jarige Furukawa door het management gekozen omdat zijn jongere leeftijd beter aansluit bij de doelgroep. Nikkei meldt tevens dat Kimishima een adviserende rol blijft vervullen binnen Nintendo.

Tatsumi Kimishima werd in 2015 aangesteld na het overlijden van Satoru Iwata en was voornamelijk verantwoordelijk voor het introduceren van de Nintendo Switch.

Naast Kimishima stapt ook Satoru Shibata op als hoofd van de Europese tak van Nintendo. Een opvolger voor zijn positie is nog niet bekendgemaakt.

Verkoopcijfers

Nintendo heeft tevens de financiële resultaten voor het afgelopen fiscale jaar bekendgemaakt. Het bedrijf heeft 178 miljard yen (ongeveer 1,3 miljard euro) winst behaald dit jaar, wat 505% meer is dan dezelfde periode in het vorige jaar. De totale omzet besloeg 1.06 biljoen yen (ongeveer 7,9 miljard euro).

Ook wordt onthuld dat de Nintendo Switch wereldwijd tot 31 maart 2018 in totaal 17,79 miljoen maal verkocht is. In diezelfde periode zijn er 68,97 miljoen Switch-games verscheept. Super Mario Odyssey heeft in deze periode 10,41 miljoen exemplaren verkocht, gevolgd door Mario Kart 8 Deluxe met 9,22 miljoen exemplaren en Splatoon 2 met 6,02 miljoen verkochte kopieën. In totaal hebben twaalf Switch-games meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Dit is inclusief titels van andere uitgevers.

De Nintendo 3DS is in deze periode nog 6,40 miljoen keer over de toonbank gegaan. Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon zijn tevens 7,51 miljoen keer verkocht.

Verder geeft Nintendo in het rapport aan dat digitale verkopen vooral voor de Switch "erg goed" waren, de SNES Classic Mini in elke regio een succes bleek te zijn en de smartphonegames goed waren voor een omzet die 62% hoger was dan vorig jaar.

Nintendo HQ

Dit artikel delen:

Lees meer

Reload: Donkey Kong Country Waarom iedereen tegen lootboxes zou moeten zijn
0

Reacties op: Nieuws van de week: Komt Cyberpunk 2077 bijna uit?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.