Weekoverzicht

Nieuws van de Week: Kerstupdate voor GTA 5

En verder krijgt Pokémon Go een exclusieve AR-modus op iOS en is de Steam Winter Sale weer van start gegaan

Geschreven door Bob van der Laan op
In het nieuws van de week bekijken we wekelijks het belangrijkste nieuws. Wat is er deze week allemaal gebeurd in gameland?

Meerdere Disney-klassiekers op Steam verschenen

De Disney-klassiekers The Lion King, Aladdin en Jungle Book zijn nu verkrijgbaar op Steam.

Het gaat hier om DOS-ports van de Sega Mega Drive-versie van Aladdin en de Lion King en de Master System-versie van Jungle Book. De games kwamen oorspronkelijk in 1993 en 1994 uit en brengen bij menig retroliefhebber nostalgische gevoelens naar boven.

Op Steam zijn nu de klassiekers The Lion King, Aladdin en Jungle Book Tot 4 januari zijn de games verkrijgbaar van 9,99 voor 6,69 euro.

Sneeuw en kerstupdate beschikbaar in GTA Online

GTA 5-spelers kunnen tijdens de vakantie weer volop genieten van de kerstsfeer. Ook dit jaar heeft Rockstar Games namelijk de ‘Festive Surprise’-kerstupdate uitgebracht voor GTA 5 Online. Dankzij de update kunnen spelers door in te loggen gratis Kerst-content krijgen. Ook zijn er kerstbomen te vinden in Los Santos en in de gebouwen die spelers bezitten. Vorig jaar gaf Rockstar extra geld of speciale kledingstukken cadeau aan de spelers.

In de kledingwinkels kunnen spelers gratis kerstkleding aanschaffen, zoals speciale Masks, Costumes, Bodysuits, Tops, Pants, Scarfs, Hats en Elf Shoes. Ook zijn de eerste sneeuwbuien zijn gevallen in de online-modus van Grand Theft Auto 5.

Gelijktijdig met de Festive Surprise brengt Rockstar, als onderdeel van de wekelijkse updates van de Doomsday Heist, een nieuwe Adversary Mode en voertuig naar het spel. En kunnen spelers extra geld verdienen met het spelen van de nieuwe Time Trial en Stunt Race. Verder krijgen spelers 30% korting op verschillende voertuigen.

PlayerUnknown’s Battlegrounds miljoen keer verkocht op Xbox One

PlayerUnknown's Battlegrounds is in 48 uur sinds release op Xbox One een miljoen keer verkocht op de console.

De game is beschikbaar via het Game Preview-programma en kan ook in de winkels gekocht worden, waarbij spelers een downloadcode voor het spel krijgen. Ondertussen wordt gewerkt aan updaten en onder andere een nieuwe map.

Battlegrounds is een van de meest succesvolle nieuwe games van het jaar. In het spel neemt een grote groep spelers het tegen elkaar op, tot er nog maar één speler over is.

Pokémon Go krijgt exclusieve AR-modus op iOS

Ontwikkelaar Niantic heeft aangekondigd dat het met een exclusieve AR-modus komt voor Pokémon Go. Deze week nog verschijnt er een update die de augmented reality-functie met ARKit op iOS-toestellen.

De nieuwe functie heet AR+ en werkt met de ARKit-technologie van Apples iOS 11. In Pokémon Go zit al een AR-functie, maar hierbij blijven de Pokémon niet op een vaste plek staan. Door de nieuwe update zullen Pokémon op een vaste positie staan en wordt de grootte realistischer geprojecteerd, zo komt een Snorlex groter in beeld dan een Rattata en zweven lucht-Pokémon boven de grond.

Door AR+ krijgen spelers door de Expert Handler Bonus extra XP en Stardust wanneer zij dicht bij een Pokémon komen voordat ze ´m proberen te vangen. Als dit te snel gebeurd begint er een rode meter vol te lopen en te knipperen en kan de Pokémon ontsnappen. Verder kunnen verschillende Pokémon zich verstoppen in gras en moeten spelers deze eerst proberen te vinden door erop te klikken.

Of de AR+ functie in de toekomst ook beschikbaar gaat worden voor Android-apparaten is nog niks bekend. Vooralsnog kunnen Pokémon Go-spelers met iOS 11-toestellen.

Steam Winter Sale is begonnen

De Steam Winter Sale is vrijdag weer van start gegaan. Tot 4 januari 2018 kunnen er meer dan honderd games met korting worden gekocht op de service.

Het is gebruikelijk dat rond deze tijd van het jaar de Steam Winter Sale van start gaat. Tot 4 januari zijn diverse grote en kleine games met uiteenlopende kortingen te koop. Waar voorheen elke dag andere games met korting de virtuele deur uit gingen, daar staan de laatste jaren alle kortingen al in één keer online.

Games als Cuphead, Prey, Hellblade, Life is Strange: Before the Storm, Tekken 7, The Evil Within 2, Wolfenstein 2: The New Colossus, Portal 2, Grand Theft Auto 5, The Witcher 3: Wild Hunt, Rocket League en South Park: The Fractured But Whole staan met korting te koop. Bekijk alle aanbiedingen op Steam.

PUBG-ontwikkelaar opent waarschijnlijk studio in Amsterdam

Het lijkt er op dat PUBG-ontwikkelaar PUBG Corporation een studio gaat openen in Nederland.

PUBG Corporation, de ontwikkelaar van PlayerUnknown's Battlegrounds die is gesplitst van de originele ontwikkelaar Bluehole, opent naar alle waarschijnlijkheid een studio in Amsterdam.

Via de netwerksite LinkedIn is namelijk te lezen dat de maker op zoek is naar een Gameplay Animator, UE4 Programmer en een Senior Character Animator om te werken in Amsterdam. Het lijkt er dus op dat er ontwikkelaars van PUBG naar Amsterdam komen. Het management gaf eerder, toen het zich afsplitste van PUBG Corp, al aan dat ze een kantoor wilde openen in Europa.

Op andere platformen zijn bij de vacatures te lezen dat de werklocatie in eerste instantie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is, maar dat het na enkele maanden verplaatst wordt naar Europa, wat dus waarschijnlijk Amsterdam gaat worden.


Xbox One lijkt officiële ondersteuning voor muis en toetsenbord te krijgen

Het lijkt erop dat binnenkort de ondersteuning van muis en toetsenbord op Xbox One aangekondigd wordt.

Op de Poolse Microsoft-website heeft een medewerker waarschijnlijk net iets te vroeg op de publiceerknop gedrukt. Er verscheen namelijk een artikel waarin de komst van muis- en toetsenbord-ondersteuning werd aangekondigd:

"Sommige spelers spelen liever met een controller in handen. Anderen hechten echter waarde aan de precisie die een muis te bieden heeft. Ook zijn er gamers die het ondenkbaar vinden zonder een toetsenbord te spelen. Nu kunnen Xbox One-gebruikers (inclusief Xbox One S en Xbox One X) zelf kiezen welk van deze accessoires zij willen gebruiken. PC Master Race? Dankzij de nieuwe toetsenbord-ondersteuning kunnen we het nu hebben over Xbox Master Race!"

Aangezien het artikel nu van de website is gehaald en het hier gaat om een foutje, kan niet met zekerheid gezegd worden dat de ondersteuning ook daadwerkelijk wordt aangekondigd. Wel maakt dit incident de komst hiervan naar Xbox One erg waarschijnlijk. In oktober verscheen Hori's Tactical Assault Commander Pro One, een keyboard- en muiscontroller voor Xbox One die officieel gelicenseerd is door Microsoft.

Nederlandse Minister voor Rechtsbescherming beantwoordt kamervragen over lootboxes

Lootboxes, virtuele dozen met onbekende inhoud die veelal aangeschaft kunnen worden d.m.v. microtransacties, krijgen al enige tijd felle kritiek. Niet lang geleden werd de ophef rondom de lootboxes binnen de game-industrie zo groot dat de Belgische Kansspelcommissie en de Nederlandse kansspelautoriteit (ksa) onderzoek zijn gestart naar het fenomeen.

Nu geeft Sander Dekker, Minister voor Rechtsbescherming, schriftelijk antwoord op een aantal vragen van SP-lid Van Nispen over de aard van lootboxes en of een verband getrokken kan worden met gokken. De gastcolumn over lootboxes op Gamer.nl werd als een van de bronnen gebruikt voor het opstellen van de vragen.

"Het wetsvoorstel Kansspelen op afstand, dat momenteel aanhangig is in de Eerste Kamer, stelt maatregelen voor om de combinatie van gamen en kansspelen en mogelijke misleiding als gevolg daarvan tegen te gaan. De vergunninghouder mag naast kansspelen op afstand slechts andere diensten en goederen aanbieden, voor zover dat aanbod strikt gescheiden is van het aanbod van de vergunde kansspelen," laat Dekker weten."De ksa doet onderzoek naar de vraag of er sprake is van een kansspel in de videospellen die ‘lootboxes’ aanbieden. Ik wacht de resultaten van dit onderzoek af."

Toen gevraagd werd wanneer we de resultaten kunnen verwachten van het onderzoek liet de minister weten dat de ksa deze begin 2018 verwacht te hebben. Daarbij laat hij weten dat de Nederlandse ksa samenwerkt met verschillende buitenlandse kansspelautoriteiten, waaronder de Belgische Kansspelcommissie. De aard van lootboxes wordt dus op grotere schaal onderzocht, waardoor de uitspraak van de Nederlandse kansspelautoriteit over lootboxes wel een indicatie kan zijn over de houding van internationale kansspelautoriteiten tegenover het onderwerp.

Lootbox

Dit artikel delen:

Lees meer

World of Tanks krijgt grootste update ooit Purrfect Date
0

Reacties op: Nieuws van de Week: Kerstupdate voor GTA 5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.