Nieuws van de week: 1,3 miljoen Nederlanders spelen Pokémon Go | Gamer.nl

Nieuws van de week: 1,3 miljoen Nederlanders spelen Pokémon Go | Gamer.nl

In het nieuws van de week bekijken we wekelijks het belangrijkste nieuws. We gaan waar mogelijk iets dieper in op de feiten en wat het betekent voor de game-industrie en uiteraard voor de gamers.

'1,3 miljoen Nederlanders spelen Pokémon Go'

Het populaire spel Pokémon Go is nog niet officieel uitgebracht in Nederland, maar wordt toch al door zeker 1,3 miljoen Nederlanders gespeeld.

Uit representatief onderzoek van Multiscope onder ruim duizend Nederlanders blijkt dat 10 procent van de mensen boven de 18 jaar Pokémon Go speelt. Hoeveel tieners van onder de 18 jaar het spel spelen, is niet bekend.

Pokémon Go werd op 6 juli gelanceerd in de eerste landen. Officieel was de game de eerste week alleen nog te spelen in Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Deze week zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en Portugal daaraan toegevoegd.

In Nederland is het alleen mogelijk de game spelen door op Android handmatig een APK-bestand te downloaden en installeren en door op iPhones in de App Store een buitenlands account aan te maken. Lees hier hoe dat werkt.

Desalniettemin hebben in zo’n anderhalve week 1,3 miljoen Nederlanders Pokémon Go gedownload. 85 procent van hen speelt de game elke dag of meerdere keren per dag. Zes op de tien spelers geven aan speciaal te zijn gaan wandelen om Pokémon te vangen. In de game moet in de echte wereld naar Pokémon gezocht worden. De beesten zitten verstopt op willekeurige gps-locaties en kunnen pas gevangen worden als de speler op die locatie is.

Pokemon Go art

Nintendo kondigt mini-NES met 30 ingebouwde games aan

Nintendo heeft de Nintendo Entertainment System: NES Cla ic Edition aangekondigd. Deze miniversie van Nintendo's console is vanaf 11 november verkrijgbaar in Europese en Amerikaanse winkels en bevat dertig ingebouwde games.

Het apparaat, dat lijkt op een kleinere versie van de kla ieke NES die eind jaren '80 en begin jaren '90 verkrijgbaar was, kan met een HDMI-kabel aan moderne televisies aangesloten worden. Het apparaat heeft een prijs van 59,99 dollar, wat in Europa waarschijnlijk neerkomt op 59,99 euro. Nintendo kon echter nog niets over de Nederlandse en Belgische prijs zeggen tegen Gamer.nl.

De dertig games die op de kleine console staan, zijn Balloon Fight, Bubble Bobble, Castlevania, Castlevania 2: Simon's Quest, Donkey Kong, Donkey Kong Jr., Double Dragon 2: The Revenge, Dr. Mario, Excitebike, Final Fantasy, Galaga, Ghosts'N Goblins, Gradius, Ice Climber, Kid Icarus, Kirby's Adventure, Mario Bros., Mega Man 2, Metroid, Ninja Gaiden, Pac-Man, Punch-Out!! Featuring Mr. Dream, StarTropics, Super C, Super Mario Bros., Super Mario Bros. 2, Super Mario Bros. 3, Tecmo Bowl, The Legend of Zelda en Zelda 2: The Adventures of Link.

Naast het systeem en een HDMI kabel bevat het pakket ook een AC adapter een één NES Cla ic Controller, dat zo is gemaakt dat hij lijkt op de originele NES-controller. De NES Cla ic Controller kan ook aan de Wii Remote verbonden worden om Virtual Console NES-games op de Wii en Wii U te spelen. Daarbij heeft elke game meerdere opslagpunten gekregen zodat spelers verder kunnen waar ze gebleven zijn.

NES

Warner Bros. betaalde YouTubers voor positieve aandacht games

Diverse YouTubers, waaronder PewDiePie, zijn betaald door uitgever Warner Bros. om zich niet negatief te uiten over de game Middle-Earth: Shadow of Mordor. Dat blijkt uit een uitspraak van de Federal Trade Commi ion (FTC).

Uit de uitspraak van de FTC blijkt dat Warner Bros. consumenten heeft misleid door duizenden dollars te geven aan 'influencers' zoals YouTubers. Deze influencers mochten zich vervolgens niet negatief uitlaten over Shadow of Mordor, geen glitches of bugs tonen, linken naar de officiële website waar meer over de game stond en minstens één Facebook- of Twitter-post over de game maken.

De video's die door diverse influencers zijn gemaakt zijn in totaal 5,5 miljoen keer bekeken, waarvan de video van PewDiePie 3,7 miljoen keer is bekeken. De YouTube-sterren werden wel verteld dat ze onderin de beschrijving van video's mochten vertellen dat het gesponsorde content betrof, maar dit werd niet gedaan. Volgens de FTC was dit echter toch niet genoeg geweest om onder de regels uit te komen.

Het is als straf voor Warner Bros. nu verboden voor het bedrijf om dergelijke deals in de toekomst te sluiten. Het bedrijf mag niet meer doen alsof gesponsorde video's of artikelen onafhankelijk zijn ontstaan. "Consumenten hebben het recht om te weten of recensenten hun eigen mening uiten of betaald worden voor een verkooppraatje", aldus FTC's Je ica Rich. "Bedrijven als Warner Bros moeten eerlijk zijn naar consumenten met hun online advertentiecampagnes."

Shadow of Mordor

Hyper Light Drifter op 26 juli naar PS4 en Xbox One

De indiegame Hyper Light Drifter komt op 26 juli naar PlayStation 4 en Xbox One. Dat heeft ontwikkelaar Heart Machine aangekondigd.

De pittige actiegame was sinds maart al verkrijgbaar voor pc en Mac.Hyper Light Drifter werd in 2013 gefinancierd op Kickstarter. Oorspronkelijk stond de release van de game gepland in 2014. Door problemen met de gezondheid van ontwikkelaar Alex Preston werd de game meerdere malen uitgesteld.

Hyper Light Drifter

Valve gaat achter goksites aan die Steam gebruiken

Valve heeft de intentie kenbaar gemaakt om gokwebsites die Steam gebruiken te sluiten. Vorige week kwam Valve zelf onder vuur te liggen toen eigenaren van een dergelijke gokwebsite voor de rechter werden gesleept.

"We gaan beginnen met het sturen van meldingen naar deze goksites om te melden dat ze hun activiteiten rondom Steam moeten stoppen en zullen er daarna indien nodig werk van maken", legt Erik Johnson van Valve uit.

Tijdens de recente rechtszaak tegen de twee eigenaren van een gokwebsite voor Counter-Strike: Global Offensive, werd er beweerd dat Valve medeplichtig was in het creëren, onderhouden en faciliteren van gokwebsites. Volgens de beschuldigingen zou het bedrijf deze sites hebben geholpen door ze gegevens van Steam-accounts te verstrekken.

"In 2011 hebben we een nieuwe functie toegevoegd die het mogelijk maakt voor spelers om in-game spullen te ruilen met elkaar, zodat het makkelijker zou worden om spullen te krijgen die de speler echt wil hebben", legt Johnson uit. "Vanaf dat moment misbruikten sommige gokwebsites deze functie, en zijn er verkeerde veronderstellingen ontstaan over onze betrokkenheid."

De procesvoering is nog in afwachting, maar Valve heeft ondertu en al laten weten welke positie het bedrijf in deze zaak inneemt. "We willen graag ophelderen dat we met geen van deze sites zakelijke relaties hebben", vertelde Johnson. "We hebben nooit inkomsten gegenereerd via de gokwebsites. En Steam heeft geen systeem die mensen in-game spullen in echt geld laat omruilen."

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou