Een (flink) aantal weken geleden schreef ik de Xbox 360 special, waarin ik vooruitblikte naar de Xbox 360. Ik keek er na wat ik van de verschillende onderdelen verwachtte en beoordeelde ze daarop. Nu is de tijd dan aangebroken om te kijken of de verwachtingen ook uitkwamen, ze beter zijn of juist slechter. Om het iets te verduidelijken leg ik maar even het cijfersysteem uit: In de eerste special gebruikte ik “positief/zeer positief/neutraal en aangezien dat een beetje onduidelijke begrippen zijn, doe ik het nu maar met sterren (1 ster is zeer negatief; 2 sterren negatief; 3 sterren neutraal/gemiddeld ; 4 sterren positief en 5 sterren zeer positief). Laten we maar beginnen dan! De console, verwachting:??, uitkomst: drie sterren

Ten eerste vind ik de console zelf iets groter dan ik verwachtte. Verder is hij, zoals ik ook al noemde, wit en is er toch niet heel veel over te vertellen. Wel maakt hij inderdaad redelijk wat geluid tijdens het gamen. Maar meestal staat dan toch het geluid aan, zodat je er toch niks van hoort.

De controller, verwachting: vier sterren, uitkomst: vier sterren

Tja, eigenlijk precies zoals ik verwacht had. Het is heerlijk dat hij draadloos is en dat merk je echt als je hem aan het opladen bent als de draad er toch in moet. Daar zat trouwens wel een fout de vorige keer. Ik dacht namelijk dat er een oplader bij zou zitten, maar dat is dus niet zo. Normaal gesproken moet je er gewoon nieuwe batterijen in doen als hij opraakt, maar je kan ook een battery-pack kopen, die je kan opladen terwijl je gewoon doorspeelt, maar dan moet hij dus wel tijdelijk wired zijn. Verder is de witte kleur van de controller mooi, behalve als je er op warme dagen mee gaat spelen, op mijn controller kan je nu namelijk best duidelijk een gele vlek van mijn zweet zien. Maar het is en blijft een heerlijke controller, vandaar de vier sterren.

De games, verwachting: vijf sterren, uitkomst: vijf sterren

Tja, ik kan natuurlijk moeilijk een cijfer geven voor alle games die er voor de Xbox 360 zijn. Maar het is en blijft dat er heel veel topgames zijn in veel verschillende genres. Ik blijf dus bij de vijf sterren. Wat ik zelf ook wel leuk vind om te zien, is dat ik nu drie totaal verschillende games heb (GTA IV, Gears of War en Project Gotham Racing 4) en ik ze alle drie erg leuk vind.

Online, verwachting: vier sterren, uitkomst: ??

Ik heb nog helemaal niet online gespeeld, dus ik kan hier –jammer genoeg- nog niks over zeggen.

Achievements, verwachting: drieëneenhalve ster, uitkomst: 4 sterren

Achievements werken eigenlijk beter dan ik had verwacht: Ze zijn toch wel een beetje verslavend en je steekt er meer tijd door in je spellen. Wel is het jammer dat je voor een bepaald aantal punten in het ene spel veel moeite moet doen, terwijl je in een ander spel ze heel gemakkelijk krijgt. Zo speel je een hele poos GTA IV en heb je nog maar een paar punten, terwijl ik in de ongeveer drie uur dat ik PGR 4 heb gespeeld er al 305 gamerpoints heb gekregen.

HDD, verwachting: vier sterren, uitkomst: drie sterren

Ja, 20 Gigabyte is voldoende, maar ik heb wel één kritiekpunt: van de 20 GB grote harde schijf heb je uiteindelijk maar 14 GB over, omdat de Xbox zelf de rest gebruikt.

Meer achter de Xbox 360 dan achter de pc?

Ja, voor gamen zeker. Ik heb sinds ik mijn Xbox 360 heb geen enkele keer meer een game opgestart op mijn pc. Maar ik gebruik mijn pc toch nog steeds heel veel, zeker om op te internetten natuurlijk, maar ook omdat mijn 360 naast de pc staat, is het makkelijk om én de pc én de xbox aan te hebben. Ook gaat het internet van mijn xbox 360 via mijn pc, dus moet mijn pc wel aan staan als ik een demo o.i.d. ga downloaden.

Al met al ben ik erg blij met de xbox 360 en wil ik hem absoluut niet kwijt!