Sony hanteerd met haar nieuwste telg en meest geavanceerde gameconsole van het moment, een zogenaamde tien jaren strategie. Ik vraag me echter af of dit een gedwongen strategie is of dat dit daadwerkelijk de visie van Sony is.

De ps3 is de eerste console die Sony uitgeeft in een totaal andere marktomgeving dan haar vorige consoles. Ik heb het verhaaltje al talloze keren georeerd maar omdat herhaling de beste leermeester is doe ik het gewoon nog een keer. Te beginnen met de psx. Deze console zou in eerste instantie in samenwerking met Nintendo de eerste CD based gameconsole worden. Nintendo zag echter geen heil in CD based gaming en besloot een volledig nieuw project te starten dat zich focuste op betere graphics. Sony besloot echter door te gaan met deze technologie en zo ontstond zoals jullie inmiddels allemaal wel weten de psx. De omstandigheden om te lanceren waren ideaal. Nintendo was nog bezig met een console die pas over jaren op de markt gezet kon worden en de grootste concurrent, SEGA was op dat moment ook weinig goeds aan het doen. Slechte distributie en een focus op slechts japan zorgde ervoor dat Sony bijna een monopoly had in Europese en Amerikaanse gebieden. Daarnaast steunde Sony ontwikkelaars beter, waardoor het de markttoegang aanzienlijk versoepelde. De rest is verleden tijd.

Dezelfde cyclus vond wederom plaats ten tijde van de ps2. Omdat Sony een aanzienlijk voorsprong in tijd had gewonnen was het bedrijf in staat zijn console wederom ver voor Nintendo te lanceren. Sega had niet geleerd van haar fouten waardoor de altijd geroemde console “de Dreamcast” na een korte periode van de markt gehaald moest worden. Het late lanceren van de Gamecube en de Xbox konden, na de2 jarige overheersing van de ps2, nog maar weinig doen aan deze voorsprong.

Sony werd echter arrogant nadat ze hetzelfde trucje 2 keer succesvol op een rij uit hebben gevoerd. Zij hadden nooit de beste console ( puur wat specs betreft). Natuurlijk Sony heeft een consistente bijdrage geleverd aan het innoveren van de opslagmedia maar daarbuiten bleef de console altijd achter op de concurrentie. De kracht van het apparaat lag in de enorme steun van de ontwikkelaars. Dat is dan ook waar ik denk dat Sony de fout in is gegaan. Met de ps3 dacht men te innoveren op bijna elk gebied waardoor de console een totaal andere rol is gaan innemen dan haar voorgangers. Blu ray en cell zijn voorbeelden van technieken waarvan ons allen nog onduidelijk is of deze daadwerkelijk nieuwe standaarden gaan zetten. Aan de andere kant zien we dat trouwe Sony titels langzamerhand een weg vinden naar de concurrentie. Er zijn weer geruchten over bijvoorbeeld MGS 4 die naar de xbox360 zou gaan. Het laatste bericht is van de overstap van Tekken, een serie die haar hele hebben en houden te danken heeft aan playstation! Dan nog geeneens te spreken over FF die ook zijn weg heeft gevonden naar onze grote Amerikaanse vrienden. Sony heeft het ook laten gebeuren dat series gewoon overgekocht werden door concurrenten waarop ze gewoon lachend reageren dat de console zo sterk is dat ze geen exclusives nodig hebben.

Nu worden er natuurlijk wel nieuwe IP's ontwikkeld en zijn er nog genoeg bestaande series maar ik denk toch dat Sony de verkeerde weg in is geslagen. De Nintendo Wii kan men nog inhalen ( ik heb nog steeds ergens de stiekeme hoop dat die markt straks in elkaar gaat donderen, hoewel dat misschien meer hoop dan objectief denkbaar is) en de Xbox loopt helemaal marginaal voor, maar dan moet Sony nu wel serieus inlopen. Dat laatste gebeurt alleen niet. Sterker nog, de Xbox 360 outsold de ps3 in Japan met ruim 110.000 stuks in de laatste 5 weken ( stukje inmiddels maand geleden geschreven). Natuurlijk zal dit van korte termijn zijn maar het geeft wel een boodschap af. De normaal zo chauvinistische japanners kiezen in deze korte periode namelijk opeens voor een Amerikaanse console. De PS3 is daar op het moment gewoon minder boeiend dan het bijna prehistorische apparaat van Microsoft! Op deze manier zal het inderdaad nog tien jaar duren voordat de ps3 zijn vertrouwde nummer 1 positie weet terug te winnen. Maarja, eer dat ze zover komen spelen wij allang op onze nieuwe xboxen en nintendo's. Wat rest is een schrale troost voor Sony, er zijn inmiddels al 2 jaar verstreken, nog maar acht te gaan!