Vroeger en heden

 

Eerst wil ik beginnen over mijn eerste voetbal game. Het begon allemaal toen ik 8 jaar was toen ik FIFA 98 : Road to world cup kreeg van mijn vader, hij kocht hem 2e hands voor de PC.

De PC in de huiskamer draaide hem, en ik was al gelijk verslaafd eraan. Ik wist nog dat ik altijd Frankrijk,Brazilië of Engeland pakte. Met name Engeland was mijn favoriet met Alan Shearer. Die naam onthoude ik altijd op een of andere manier, misschien door de commentators.

Daarna was mijn volgende game FIFA 2002, wat ik van een vriend eerst voor de PC had geleend had en hem vervolgens cadeau kreeg van mijn tante omdat ik maar om die spel bleef zeuren.  Ik ging altijd de keeper tackelen en dan vervolgens rood kreeg, dat vond ik een van de leukere stukjes.

Mijn volgende game die ik speelde was FIFA 2005 op de ps2, alweer jaartjes verder. Had FIFA 2003 nog een tijdje gespeeld bij een vriend op de Xbox destijds.

Toen was ik alweer 15 jaar oud en had al veel meer verstand van voetbal. Ik was er weg van, Henry was mijn grote idool toen, ( nog steeds ook hoor ) en was een grote van van Arsenal wat ik nu nog steeds ook ben. Ik wist nog dat ik altijd met mijn vrienden erover pratte op de middelbare school over welke spelers je allemaal had in je team bij de carriere modus.

Fifa 2006 en 07 had ik overgeslagen omdat ik toen druk bezig was met mijn PS2 slim die ik zelf had gekocht. Toen was ik 24/7 bezig met Tekken 5 en Black en al die andere toppers.

Fifa 08 had ik op mijn PS2 gekocht voor een mooi prijsje van 20 euro maar had deze weer snel gerolen omdat fifa 08 veels te zwaar voor mijn ps2 was. (Voor de mensen die erover gaan liggen praten, mijn ps2 slim was al bijna klaar voor de schroothoop en bleef alleen nog maar sommige titels afspelen.)

Toen ik FIFA 09 eventjes uittestte in mijn gamewinkel was ik helemaal weg ervan. Ik had zelfs toen een medewerker uitgedaagd om een potje te spelen. (en jaja ik won zelfs nog op mijn 1e potje! na een beetje zelf te hebben geoefend met computer, hij kon niks)

Die sloeg ik ook over omdat ik nog druk bezig was met mijn ps2 slim en had toen een Wii gekocht een daarop FIFA 09 online speelde. Uiteraard met de classic controller, maar speelde FIFA 09 regelmatig met wat vrienden op hun xbox 360 consoles.

En toen ik hoorde dat FIFA 10 uit was had ik al gelijk 60 euro klaargemaakt, had toen al een PS3 slim gekocht. Mijn mond viel open van verbazing over hoe vloeiend de gameplay was. 360 graden dribbelen, uitgebreide trucjes, Ronaldo in het Madrid shirt te bewonderen en met zijn bekende vrije trap houding en Walcott die sneller dan het licht was. Daarna ging ik de online modus maar eens bekijken. Ik was in no time op niveau 10, na uren oefenen op Wereldklasse en uren trucjes oefenen in de arena met Ronaldo. Daarna waren mijn passing skills ook veel beter en mijn opstellingen waren onverslaanbaar. Ik leerde al snel de achterstandsbeen schot en hoe je hakjes moest doen. Ik kwam al rond niveau 30 en het begon steeds moeilijker te worden  met name in de avond dan pas kwamen de echte ''nerdjes'' online die echt dag en nacht 24/7 FIFA speelden. Maar soms was ik ze te slim af vanwege mijn trucjes. (Serieus, trucjes bepalen soms een wedstrijd)

En na FIFA 10 helemaal in mijn kop te hebben kwam FIFA 11 er alweer aan.

Toen ik Rutter zag op youtube met zijn sneak peek dacht ik al : ''Dit wordt hem!''

En ja hoor, daar kwam de Gamescom trailer van FIFA 11, die muziekje dat je bloed pompt en de vele vernieuwingen laat zien. Ik was meteen verkocht. Na vele uren gameplay te hebben gezien voor de release was ik meteen op de release naar de Eplaza geraced om FIFA 11 in handen te nemen. Eenmaal thuis meteen in de PS3 gestopt, online pass ingetoest en meteen een potje online gespeeld. Ik voelde meteen verschil en moest alles opnieuw leren om weer omhoog te kruipen met de online modus. Ik verloor zelfs van mensen op NV 5, (zaten waarschijnlijk wel pro's tussen) maar in ieder geval stukken moeilijker als FIFA 10. De nieuwe trucjes waren meer dan welkom en had ze meteen onder de knie, wat natuurlijk heel fijn was/is tijdens online 1vs1.

De zogenaamde ''Ronaldo'' chop was er een nieuwe variant van gemaakt om spelers veel scherper af te snijden, dat is L2 + O + X + een richting. Dat heeft mij veel geholpen. Hetzelfde met de ''Berba(tov) spin'' (vele mensen zullen het wel vast herkennen toen Piqué in de halve finale in de CL 2010 die draai maakte en vervolgens scoorde) die zat er niet in bij FIFA 10 maar was/is ook zéér handig om verdedigers voorbij te komen of af te snijden. En bruggetjes langs spelers waren voor mij geen probleem, echt grappig soms hoe mensen je proberen te dollen doormiddel op de rechterpookje wat te draaien en niet weten welke trucje ze uitvoeren.

Voor de rest was bij FIFA 11 een stuk lastiger om zomaar te uit te halen vanaf 30m of langer. Dat lukt(e) enkel bij alleen spelers zoals Lampard, Xavi en Ronaldo.  En zo nog vele verbeteringen. Ook had ik een keertje met Lampard zeker van 40m een vrije trap erin geschoten, stom geluk of niet dat arena oefenen payed off. Geloof je het niet? Hier is de link: http://www.ea.com/uk/football/videos/ugc/41027633 (er staan tevens ook andere mooie filmpjes op kalax3 maar niet alles, daarvoor had ik een secundair account. En wie naar mijn game stats kijkt, de helft van de losses komen door de verbinding omdat ik een slechte router had die 3 maanden geleden werd vervangen door een nieuwe.

 

En oja, wie kan deze combo nadoen?

http://www.ea.com/uk/football/videos/ugc/22924695 Heb er dagen voor geoefend :D

 

De toekomst 

 

Nu FIFA 12 en PES 2012 al vroeg zijn aangekondigd is en ik FIFA 12 ga kopen denk ik soms tijdens het slapen wel eens na hoe de toekomst van de voetbalgames eruit gaat zien. Zal het nog steeds met een tradionele controller bediend worden? Zal het nog steeds massief online gespeeld worden? Hoe zullen de animaties eruit te komen zien?

Al die vragen reizen door mijn hoofd. Ik denk dat bij FIFA 2020 er geen ideeën meer zijn en dat dan de franchise stop gezet of er niks weinig veranderd gaat worden.

Als ik nu al zie dat er plannen zijn voor Kinect en FIFA 13 wat moet ik dan denken?Ik hoop dat er nog altijd een potje FIFA/PES gespeeld kan worden via een joystick en dat jijzelf niet de controller wordt. Technologie gaat soms té ver.

Maar als er geen joystick meer zal worden ondersteund voor een voetbalspel dan ga ik liever gewoon echt voetballen. 

 

Ik denk er soms nog over na,  zal console gamen in 2020 wel nog normaal zijn? 

I don't know!