Ik werd vannacht opeens wakker met een geniaal idee! Een idee zo geniaal, dacht ik, daar was vast nog nooit iemand opgekomen. Ik ga... Ik ga... Ik ga een lijstje maken met de 10 beste games van 2007!

Helaas, naar welke gamesite ik ook ging, overal stonden dit soort lijstjes, maar ik liet me niet ontmoedigen, en hier is 'ie dan! De AlfredGames top 10 van 2007!

Laat me eerst even duidelijk maken dat deze top 10 puur berust op games die IK gespeeld heb. Helaas heb ik dus nog geen Mario Galaxy en Zelda Phantom Hourglass gespeeld, en door het gebrek aan een PS3 en een PSP zul je ook Uncharted niet tegenkomen. Weetjewat? Ik maak gewoon een XB360 top 10 van 2007, want eigenlijk heb ik puur en alleen nieuwe 360 games gespeeld dit jaar.

10. - Crackdown

Ik moet toegeven dat ik lichtjes teleurgesteld was in Crackdown, maar dat neemt niet weg dat dit een van de beste free-roaming titels van de 360 is. Ik start de game zo nu en dan nog eens op om wat experience te grinden, of snel even wat chaos te zaaien in de stad. Met de gratis downloadable content werd de game nog leuker!

9. - The Darkness

Een filmisch verhaal dat je de hele game niet meer loslaat, een meeslepend hoofdpersonage, geweldige gameplay en brute, gewelddadige actie. Wat wil je nog meer?

8. - Forza Motorsports 2

Forza 2 was een enorm succes, en ik begrijp waarom! Realistisme, prachtige graphics, een bijzonder indrukwekkend wagenaanbod en prima gameplay, gecombineerd met een online mode gemaakt voor uren vermaak.

7. - Guitar Hero

Deel 2 of 3, kies zelf maar, alsof er zo veel verschil is... Guitar Hero brengt vernieuwende controls samen met een van de beste ritmegames ooit samen tot een prachtig geheel.

6. - Assassins Creed

Was Assassins Creed de hype waard? nee. Is Assassins Creed slecht? nee.

Assassins Creed is een prachtige game, met een zo goed als perfecte besturing, prachtige animaties, oogstrelend mooie graphics en een prima gameplay. Maar het is niet de heilige graal, niet de beste game ooit, zoals sommigen voor de release beweerden. Assassins Creed is gewoon goed. Heel goed.

5. - Bioshock

Nog nooit heb ik zon goeie sfeer gevoeld in een game. Bioshock kreeg de hype die het verdiende, de cijfers die het verdiende, en het maakte netjes alle beloftes waar. Bioshock gaf ons een enorme onderwaterstad vol vijanden, 'big daddy's' en hier en daar een puzzel. De game combineerde een vleugje RPG met een groot deel shooter en een mespuntje adventure, maar wat de game echt van andere games onderscheidt is de sfeer van de onderwaterstad, Rapture.

4. - Halo 3

Zelfs ik als Halo fanboy moet toegeven dat Halo 3 overhyped is, maar dat maakt de game zeker niet slecht. Halo is gewoon meer van hetzelfde, maar dan beter, groter en langer. De geweldige singleplayer campaign, die het verhaal van de serie prachtig afrond, de bijzonder vermakelijke multiplayer, die samen met CoD4 nog dagelijks door miljoenen gamers ter wereld wordt gespeeld en de nieuwe mogelijkheden van Forge en Theater maakten de game tot een pakket wat wel heel lang meeging.

3. - Mass Effect

Ik haat RPG's, oh wat haat ik RPG's, maar Mass Effect is een bijzonder geval. De game is deels shooter en deels RPG, met een goed shooterdeel, maar een nog veel beter RPG deel. De game draait voor een groot deel om conversaties, waar je nu ook echt invloed op hebt. Dat kan misschien saai klinken, maar voor je het weet zit je 3 uur in de game en heb je niks anders gedaan dan praten. Verder heeft de game prachtige graphics, een bijzonder goed coversysteem en de perfecte mix tussen shooter en RPG, een topper!

2. - Half Life 2: The Orange Box

Qua kwaliteit van het geheel moet Orange Box eigenlijk op 1 staan, maar het blijft een feit dat 2 van de 5 games nu al een paar jaar oud zijn. The Orange Box levert Half Life 2, de twee expansions Episode 1 en 2, de vernieuwende puzzelgame Portal en de komische multiplayer shooter Team Fortress 2 in éen pakket van 60 euro. Ten eerste een hele goeie deal, maar de games zijn ook nog eens van bijzonder hoge kwaliteit. Half Life 2 met zijn episodes is sowieso al legendarisch, maar Portal verraste ook door een vernieuwend systeem waarbij je zelf portalen moet plaatsen om de uitgang van het level te bereiken. Verder bracht Team Fortress 2 het vorige deel in een cartoony jasje naar de next-gen consoles. En dat allemaal voor slechts een tientje per game!

1. - Call of Duty 4: Modern Warfare

Ik had het zelf niet verwacht, maar CoD4 is met een voorsprong de beste game van het jaar. De meeslepende singleplayer campaign is, ondanks de korte duur, de meest intense ooit, en de Multiplayer is door de invoer van perks en custom classes de beste online shooter die je op dit moment kunt krijgen. Verder doet CoD4 alle kleine dingetjes goed, zoals moeilijkheidsgraden balanceren en bijzonder leuke achievements maken, en het zijn dat soort details die van deze game voor mij Game of the Year maken.