De laatste tijd is er weinig vernieuwing te bespeuren in game-land. Er wordt veel geïnvesteerd in graphics maar de gameplay wordt vergeten. Hopelijk gaat de rekenkracht van de nieuwste generatie consoles daar verandering in brengen. Een titel die genoemd wordt als een van de eerste echte next-gen games is 'The Outsider'.

In The Outsider wordt je in de schoenen geplaatst van een CIA agent. Ten onrechte wordt je beschuldigd van een vreselijke misdaad. Sterker nog, je bent staatsvijand nummer één. Het is aan jou om te bepalen hoe je van je slechte imago afkomt. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Je kunt wraak nemen of bewijzen dat je onschuldig bent. Je kunt je zelfs aansluiten bij de vijand (if you can't beat them, join them!). Het spel ziet er grafisch zeer goed uit, maar er is meer aan de hand. Wat betreft gameplay worden er namelijk nieuwe paden ingeslagen. Volgens de makers gaat de snelle hardware in de Xbox360 afrekenen met conventionele game-mechanics. Om te beginnen reageert de verhaallijn op de keuzes die de speler maakt. Dit wordt mogelijk gemaakt doormiddel van 'intelligent scripting', een technologie die speciaal voor dit spel werd ontwikkeld. Het spel speelt zich af in Washington D.C. De stad die onder andere het Witte Huis en het hoofdkantoor van de CIA zetelt. Net als in GTA ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Een ander speerpunt van het spel is dat de characters in het spel meer diepte krijgen. In andere spellen is het enige verschil tussen de characters de snelheid waarmee ze terugschieten. In The Outsider zullen de characters meer tot leven komen. In Oblivion zag je al dat NPC's een eigen agenda hadden. Dit soort uitdieping kun je ook hier verwachten, maar dan uitgebreider. De producer van The Outsider is David Braben. Hij heeft een reputatie als het gaat om vernieuwende gameplay. In 1982 maakte hij "Elite", een spacetrader annex shooter. Ook dit spel bood de speler een grote mate van vrijheid.

Natuurlijk blijft het altijd afwachten hoe veel er van dit alles wordt waargemaakt. Beloftes van developers worden maar al te vaak gebroken. In ieder geval schenkt de developer veel aandacht aan de gameplay. Als die net zo goed wordt als de prachtige graphics dan wordt dit spel een topper. Helaas wijst alles erop dat het spel nog in de kinderschoenen staat. Of het volgend jaar uitkomt is dus nog maar de vraag. In ieder geval is mijn Xbox360 verlanglijstje een titel rijker!