Mijn vriendin is weg vanavond en het geld is op dus wat doe je op de zaterdagavond?Koffie dik kijken.....Jeps je hoort het goed... koffie dik kijken, het is een boeiend fenomeen. Bijna iedereen is immers wel gefascineerd door de toekomst en zelfs mensen die beweren het niet te zijn kunnen het vaak niet laten voorspellingen te doen. Er wordt altijd beweerd dat in de glazen bol kijken zonde is van je tijd, we kunnen beter wat nuttigs doen. Ik ben het er niet mee eens, enerzijds is het een vorm van entertainment en anderzijds kan men een flink aantal betrouwbare voorspellingen doen door te letten op de trends van nu. Ik waag het er op en voorspel een aantal veranderingen die de gameswereld door gaat maken. Hoewel ik van abstract gebrabbel hou blijf ik hier concreet, we kijken niet verder dan 2015. Lees, huiver , voeg toe en bash daar waar nodig (waarbij ik al een voorschot neem op mijn beheersing van de Nederlandse taal).

Verwacht hier geen helderziende totaal ongegronde voorspellingen, ik probeer me te beperken tot de meest waarschijnlijke veranderingen. Een daarvan zal voor jullie allemaal helder zijn, de integratie van lichaamsbeweging detectie in de toekomstige consoles. Een van de grootste problemen waar consoles mee te kampen hadden, voordat de Wii kwam, was de gamepad. Door de introductie van de Wii-mote is er effectief een barrière weggenomen om op een console te spelen. Voor ons hardcore gamers is het wellicht niet te geloven maar leg een gamepad in de handen van een willekeurig leek en hij rijd als Marco Bakker, schiet als een pacifist en springt in de lava putten in plaats van over. Microsoft en Sony kunnen niet om het succes van de Wii heen en zullen ongetwijfeld wat met bewegingsdetectie gaan doen. Helemaal als de Wii zo door blijft gaan als het nu doet. Het is straks een must al wil men het grote publiek aanspreken. Dit betekend echter niet dat ze het precies zo gaan doen als Nintendo het doet. Er wordt voortgang geboekt met camera detectie, handschoenen en het nog veel exotischere mind detectie. Die laatste valt niet echt onder de noemer beweging maar biedt wel een zeer toegankelijke gamer interface. Het zijn allemaal opties die de drie spelers nu ongetwijfeld aan het afwegen zijn.

Een tweede grote trend is een doorzetting van de huidige online gaming platformen. Met de komst van web 3.0 en de toenemende synchronisatie van elektronisch apparatuur zal de gameconsole straks een cruciaal onderdeel vormen van jou connectieve leven. Je gaat als één digitaal wezen door het leven die de taak van webcharakter, gamecharakter en communicatiecharakter op zich neemt. Hoewel de opties en mogelijkheden er al zijn zal de integratie straks nog verder doorgewerkt worden. Gamerinvites via je mobiel, pizza bestellen via je console en via je PC een potje halo spelen tegen xbox spelers zal meer regel dan uitzondering gaan worden. Maar denk ook aan het showen van die ene fantastische headshot op je tv aan vrienden zonder dat je helemaal je xbox aan moet doen ( gewoon via je blu ray speler of mediacenter). Dat dit geen toekomst praat of onmogelijkheden betreft wordt bewezen door het feit dat het bijna allemaal al gedaan is of kan, het moet alleen nog verfijnd en geïntegreerd worden. Nogmaals niet schokkend maar zeker vooruitstrevend.

Een van de dingen waar ik heel veel vooruitgang in verwacht is het versimpelen van de gamer interface. Dit sluit deels aan op het veraangenamen van de controllers het gaat alleen iets meer over de softwarematige kant van gaming. Niet alleen zijn controllers straks instinctiever te bedienen, controllers zullen ook minder knoppen nodig hebben. Ontwikkelaars zullen actiever gaan kijken naar het spelgemak en hoe complexiteit spelplezier in de weg staat. De interactie van de charakter met zijn omgeving zal aanzienlijke versoepeld worden waardoor spelers zich makkelijker en soepeler door een speelwereld begeven. Denk hierbij aan fable 2 waarbij men duidelijk heeft geprobeerd de game makkelijk te maken. Maar ook door voice recognition, motion detection en traditionele controls te combineren kan men een veel aangenamer spelervaring creëren. De controllers met 20 knoppen zullen verleden tijd zijn en dus niet alleen omdat men hardwarematige vooruitgang heeft geboekt.

Een rijzende ster tegen deze tijd zal de 3d tv zijn. De eerste bijna betaalbare versies verschijnen al langzaam aan de horizon maar het concept kampt nog met veel problemen. De prijs is uiteraard nog te hoog voor de massa maar veel belangrijker, het 3d effect is nog te klein en het kijkgemak is nog minimaal. Een langere kijksessie dan 10 minuten levert doorgaans barstende hoofdpijn op. Over 6 jaar zullen deze issues echter ongetwijfeld opgelost zijn en aan wie anders dan de gamingscene is het dan om deze technologische revolutie in te luiden. De trend 3d gaming zal waarschijnlijk op dezelfde manier haar intrede doen als HD gaming het in deze generatie heeft gedaan. Er zal een duale strategie gehanteerd worden waarin 3d gaming gepresenteerd wordt als the next big thing en normaal gamen gewoon nog ondersteund wordt.

De laatste meest voorspelbare trend ligt in het verdwijnen van het fysieke medium. Nu al timmert Microsoft flink aan de weg met digitale distributie en ook Valve draagt haar steentje bij aan de proliferatie van het virtuele medium. Ik verwacht zelf dan ook dat de eerstgenoemde zal komen met de eerste console die volledig steunt op het internet voor de distributie van games. Sony zal nog in de wolken zijn van Blu Ray en Nintendo heeft er een gewoonte van gemaakt om achter te lopen wat het opslagmedium betreft. Ik denk dat dit de grootste en belangrijkste trend zal worden die een nieuw tijdperk van gaming in zal luiden. Het zal, zoals men dat noemt, de long tail van gaming gaan faciliteren. Digitale distributie verkleint immers de publicatiebarrière waardoor veel nieuwe veelbelovende games die het anders niet zouden redden nu wel wereldwijde bekendheid kunnen verkrijgen. Daarnaast zal het de levensduur van consoles verlengen omdat er een grote technologie push weg valt, namelijk de introductie van een nieuw opslagmedium.

Nu ben ik benieuwd, wat verwachten jullie van 2015? Hetzelfde, minder of veeeeel meer?