Split-screen. Een mode die jaren geleden de enige manier was om samen een spel tegelijkertijd, tegen elkaar, te spelen. Op dit moment echter, lijkt een online mode de favoriete manier om tegen anderen te spelen. Niks mis mee, maar wel als het ten kosten gaat van het eeuwige plezier van split-screen.. En jammer genoeg is het dus wel aan het gebeuren.

Wat bezielen die ontwikkelaars? Dat is de vraag die op dit moment door mijn hoofd gaat, en naar mijn mening geheel terecht. Van mijn niet al te kleine collectie van 35 games bevatten maarliefst 28 games multiplayer. Daarvan bevatten slechts tien een split-screen optie. De rest is alleen online multiplayer. Waarom? Waarom is het tegenwoordig zo moeilijk een offline multiplayer optie erin te zetten?

Vooral racegames als Race Driver GRID, Burnout Paradise, Colin McRae: DiRT en FlatOut: Ultimate Carnage zijn gewoon leuk met één of meer vrienden. En raad eens, geen van deze games bevat een offline multiplayer. Ontwikkelaars denken op één of andere manier dat wij gamers meer plezier hebben door met een aantal 10-jarige Amerikanen te spelen, die gaan janken als ze verliezen. Ook bij shooters als Battlefield: Bad Company en Frontlines: Fuel of War lijkt split-screen gewoon een must. En ook hier denken de ontwikkelaars er anders over.

Nog niet eens heel lang geleden was het voor console gamers de enige optie om tegen iemand anders te spelen. Nu er een andere optie beschikbaar is wordt de oude vertrouwde weggehaald. Is dit hoe het werkt? Gaat dit later ook allemaal zo gebeuren. Spelen we de volgende generatie alleen maar met controllers met bewegingssensoren en zijn de gewone knoppen niet meer beschikbaar? Gaan we 2 generaties later echt alleen maar met een soort pet gamen die onze gedachten vanuit onze hersenen registreert? Natuurlijk maar de game industrie ontwikkelingen, die het voor ons gamers makkelijker en leuker maakt, maar wordt het wel inderdaad leuker?

Om toch maar terug te gaan naar het onderwerp, ik geloof niet dat online gamen leuker is als split-screen. En dat zal het nooit worden ook. Het enige voordeel is dat je zo met meer mensen kan spelen, terwijl je beeld niet kleiner wordt. Toegegeven, dat is erg fijn, maar de bijbehorende lag niet. Evenals de debiele kinderen die door een headset lopen te schreeuwen, die gaan janken als ze verliezen en je gaan uitschelden als je niet goed genoeg ben. Verder heb je nog die cheaters en glitchers die je nog chagrijniger maken. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn vrienden zijn niet zo, dus game ik liever met hun.

Waar zijn die tijden waar je met vrienden de grootste lol had door even een race te rijden in Gran Turismo, of meespeelde in een schitterende politieachtervolging in Need for Speed Hot Pursuit? Het is allemaal verdwenen, en lijkt niet meer terug te komen. En in games waar split-screen nóg wel beschikbaar is, zijn de maps gebaseerd op online multiplayer. Neem nou bijvoorbeeld Call of Duty 4, waar de maps duidelijk gebaseerd op gevechten met 16 man, en om daarop dan een 1 tegen 1 gevecht te houden, is nou niet echt vermakelijk.

Tegenwoordig lijkt het de reviewers ook niet zo veel meer te schelen. Zelden wordt er als minpunt gegeven dat een offline multiplayer afwezig is. Sterker nog, het lijkt erop dat men pluspunten gaat uitdelen als het wél aanwezig is, en dat is niet precies de bedoeling.