Update!
Voor de geïnteresseerde, hier is een making of video: klik hier

 

Ongelooflijk mooi 

Forza Motorsport 4 is een Xbox 360-exclusive titel. Het zal fans van racegames flink vermaken! De auto’s die de game te bieden heeft, meer dan 500, zijn stuk voor stuk verwerkt tot 3D-modellen, elk op schaal nagemaakt, even gedetailleerd en met allemaal interieur view, wat echte diehard spelers van racegames heel belangrijk vinden. En dan is er nog het geluid, wat echt opgenomen is, perfect voor een ultieme race ervaring op jouw tv. De prestaties van alle auto's in Forza Motorsport 4, hebben exact dezelfde prestaties al hun grote broertjes in de echte wereld. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met een Bugatti Veyron rond te scheuren over het circuit met 400 kilometer per uur! 

Forza Motorsport 4 is echter geen over-the-top titel, waarbij de speler gelijk in een Ferrari FF het circuit kan afraggen. De eerste race die de speler speelt (de demonstratierace) is in sportwagens, maar wanneer de speler daarna aan zijn carrière gaat beginnen, zal hij zich naar een professioneel niveau moeten vechten, om te beginnen in een in een F-klasse auto. Daardoor blijft dit spel ook leuk, je moet er echt iets voor doen, om uiteindelijk in de mooiste bolides te kunnen rijden. Geen zin om te wachten? Dan is er in het menu de optie 'Vrij Spelen'. Als de speler daar op klikt, kan deze kiezen uit drie opties, 'Snelle Race', 'Gedeeld Scherm' en 'Hot-Lap'. Bij elk van deze opties kan de speler kiezen uit een auto uit zijn Garage of uit alle auto's uit de game! 

Auto-Options

In Forza Motorsport 4 zijn er ontzettend veel opties om jouw auto uniek te maken. Ten eerste is er het uitgebreide tuning systeem, waarbij je werkelijk alles aan een auto kan aanpassen. Zo kan er bijvoorbeeld in een oude Ford, een stockcar engine worden geplaatst. Die engine kan vervolgens nog eens getuned worden, en niet tevreden met het uiterlijk van je auto? Probeer eens een body kit. Verder zijn er ontzettend veel lak opties. De speler kan een willekeurige kleur, gratis op zijn auto aanbrengen. Alsof dat nog niet genoeg is, kunnen daarna ook nog stickers op een auto worden geplakt, en zelfs de ramen kunnen getint glas krijgen, in elke kleur!

Verder kan aan het begin van iedere race de speler kiezen aan een overdosis aan opties en keuzes. Je kunt als speler volledig een race naar je hand zetten. De auto kan op he makkelijkste niveau voor jou remmen. Natuurlijk kan je jezelf ook een flinke uitdaging voorschotelen door opties zoals ABS, stuur-/remhulp en dergelijke opties uit te zetten.  Daardoor is het spel geschikt voor jong en oud, iedereen kan het, maar niet iedereen weet deze tijger van een game onder controle te houden.

Details, waar zijn de pixels?

In Forza Motorsport 4 is ontzettend veel oog voor detail verwerkt. Van circuits tot de grills van een auto, alles is in HD weergeven. De schade die een auto krijgt in ongelukken zijn zo gemaakt, dat als jij teveel vraag van je auto, de motor opgeblazen wordt, etc. Door deze kleine details, oogt de game ontzettend realistisch. Met zo'n 250 auto’s om mee te beginnen, elk volledig naar wens aan te passen, en nog eens 250 op de optionele disk en elke maand 10 extra auto's als DLC, mag het duidelijk zijn hoe groot deze game is.

De game bevat een “autovista” optie. Hiermee stelt de game je in staat om een auto volledig te bekijken; zowel buiten als in de auto. Je leest het goed, dankzij deze game kan de gewone mens ook eens een kijkje in de nieuwste auto’s nemen, zowel in de auto zelf als onder de motorkap. De autovista modus is zeer uitgebreid en zelfs informatief; klik jij een onderdeel aan van de auto? Dan zal niemand minder dan Top Gear legende Jeremy Clarkson hier toelichting over geven. Verder is er een man die de andere onderdelen beschrijft.

Multiplayer en funmodus

Naast een carrière modus is er in Forza Motorsport 4 ook een multiplayer modus. Het maakt niet uit hoe groot of klein, het loopt allemaal lekker soepel en speelt minstens net zo goed als de hoofdmodus van de game. Wat het helemaal afmaakt is dat het mogelijk is om met je eigen custom bak de online weg op te gaan, om zo niet alleen je vaardigheden te bewijzen, maar ook om te pronken met je wagen. Ook van races met 16 man tegelijk is Forza 4 niet vies. Toch merk ik de laatste dagen wel eens problemen met de servers van Forza, waardoor een race wel eens wil starten, gaat laden, en dan iedereen weer terug naar het menu spawnt. Dat is erg jammer.
 

Verder zitten er in Forza Motorsport 4 ook veel funmodussen. Online kan je kiezen uit bijvoorbeeld Car Soccer! Het verbaast je denk ik niet als ik zeg dat het daar vol met Hummers zit! Offline heb je o.a. Car Bowling. In deze spelmodus, moet je in een auto van een bepaalde class, over het Top Gear circuit rijden, en onderweg steeds proberen zoveel mogelijk kegels om te krijgen.

Market-Place

De marktplaats functie van Forza 4 maakt het online-gedeelte helemaal af; van het verkopen en kopen van auto’s tot het online gooien van jouw mooiste tijden of het uploaden van jouw mooie kiekjes!

Conclusie

Forza Motorsport 4 is onder andere door de samenwerking met Top Gear een fantastische racetitel, die toegankelijk is voor alle mensen. Turn 10 heeft goed werk geleverd. Het spel heeft prachtige graphics, er zijn ontzettend veel details en keuzes beschikbaar en het geluid blaast je boxen kapot. Deze game is goed voor maanden speelplezier.

Dan komt nu de grote vraag, is deze game beter dan Gran Turismo 5? Mijn antwoord is ja. Ik vermaak me nog steeds ontzettend met GT5, maar Forza bied gewoon meer gemak en opties. Hou je van racegames? Dan moet je deze game hebben gespeeld, het is de aanschaf van een Xbox waard!

Mijn cijfer is een 9,5

+ Veel opties, alle auto’s gedetailleerd, prachtige omgevingen, goede handling, geluid is net echt

- Veel te weinig circuits, soms slordige afwerking, kan interieur niet aanpassen

 

Update: 15 feb. 2012 [ Bedankt voor het lezen en reageren, helaas zullen jullie lang moeten wachten op mijn volgende review, misschien GTA V, maar ik beloof niks]
Update: 16 feb. 2012 [Link naar een making of video toegevoegd]
Update: 22 feb. 2012 [Spellingsfouten verbeterd]