Terwijl buiten de laatste mensen voor honderden euro's aan vonkjes de lucht in knallen heb ik me alweer achter mijn PC geïnstalleerd, om jullie te vertellen over mijn laatste aanwinst; de PS3. Bevalt het glimmende dingetje een beetje, of had ik het beter bij alleen de 360 kunnen houden?

Een jaar geleden moest ik niks van de PS3 hebben, het ding kostte veel te veel, het gamesaanbod stelde niks voor en de sixaxis was lachwekkend. Nu al deze punten echter verbeterd zijn, met een schappelijke prijs, een zooitje aantrekkelijke games en de dualshock 3 besloot ik dat het tijd was om ook een PS3 in huis te halen.

Een paar dagen geleden was het dan zo ver, voor vierhonderd eurootjes haalde ik een mooie 80GB PS3 met Littlebigplanet en Resistance 2 erbij, en nog een zootje gratis blu-rays die me niet interesseren. Laat me in ieder geval alvast verklappen dat ik er geen spijt van heb!

Uiterlijk&Controller

Ik heb de PS3 altijd al een prachtig apparaat gevonden, het design is mooi en het glimmende zwart past er perfect bij. Toen ik het ding uit de doos had gehaald viel me nogmaals op hoe prachtig het ding eruitziet. Enige nadeel aan dit glimmende uiterlijk is dat er binnen een minuut al tientallen vingervlekken op zaten. Toen het ding eenmaal voor de TV stond spotte ik al tientallen stofpluizen, die zich aan mijn nieuwe console hadden vastgezogen. Maar je koopt een console niet voor het mooie uiterlijk(alhoewel dat wel het enige nut van de wii is, maar dat terzijde). Wat wel zeer belangrijk is, is de controller, en op dat gebied zit het met de PS3 wel goed, nu wel in ieder geval.

Bij mijn pakket zat een Dualshock 3 bijgevoegd, de nieuwe controller dus. Het ding ligt heerlijk in de hand, wat bij de Dualshock 2 ook al het geval was. Verder is er qua knoppenindeling zo goed als niks veranderd, D-pad links, actieknoppen rechts en analogesticks recht naast elkaar onderaan. Wel zit er nu een ronde knop in het midden, wat we al kenden van de XBox 360. Deze knop heeft ook hetzelfde resultaat als op Microsoft's console. Een iets minder geslaagde verandering is die van de R2 en L2. Dit zijn de twee onderste triggers. Deze zijn dit keer niet, zoals bij de Dualshock 2, ingedrukt of niet, maar je kunt ze nu ook bijvoorbeeld half indrukken. (sorry, ik kan het echt niet beter uitleggen) Bij de XBox 360 werkte dit prima, maar bij de Dualshock 3 staan de triggers schuin als je ze compleet indrukt, wat er voor zorgt dat je vingers er vanaf glijden. Het is natuurlijk wel handig voor bijvoorbeeld racegames dat je nu je snelheid beter kan bepalen, maar ik had toch liever de oude vertrouwde triggers gezien.

Een andere vernieuwing is natuurlijk de motion sensor in de controller, die ervoor zorgt dat we in ware wii-stijl fijn met onze controller kunnen gaan zwaaien. Gelukkig werd deze functie in de games die ik speelde niet verplicht gebruikt, want het werkt echt van geen kant. In LittleBigPlanet kun je je hoofd bewegen door de controller te draaien, en in Resistance 2 kun je melee attacks uitvoeren door een snelle beweging te maken. Echter, de helft van de tijd registreert de controller je bewegingen niet, wat erin resulteert dat je drie keer een vage beweging zit te maken, voordat je eindelijk die chimera z'n keel doorsnijdt.

Het dashboard

Bij de XBox 360 vond ik het dashboard wel erg simplistisch, je kon je games starten, wat fotootjes kijken en een muziekje luisteren. Verder kon je een paar simpele instellingen veranderen, maar daar bleef het bij. Met de NXE is hier zo goed als geen verandering in gekomen. Dus was het een verademing toen ik het PS3 dashboard ging verkennen. Het dashboard ziet er hetzelfde uit als dat van de PSP, die ik al geweldig vond. Naast gewone functies als je games starten en de playstation store bezoeken bied het dashboard ook uitgebreide multimedia functies. Zo zit er een mooie pictureviewer op, met verschillende slideshow-standen, een uitgebreide muziekspeler en een movieplayer, die helaas niet zo veel formaten ondersteunt. Naast al deze multimediafuncties kun je onder settings ziekelijk veel aanpassen. Het was gewoon overdonderend om zo vreselijk veel opties voorgeschoteld te krijgen als XBox 360 bezitter. Verder kun je bij de PS3 gewoon je themes van het internet halen, en ze via een USB stickje op je console zetten, wat microsoft praktijken waarbij je vier euro voor een themaatje neertelt tegengaat. Maar het allermooiste is om je eigen themes te maken, waarbij je elk kleine icoontje aan kunt passen, om zo je console compleet naar eigen smaak aan te passen.

Playstation Network

Ik ben altijd zeer te spreken geweest over XBox Live, de service die Microsoft aanbied is meer dan degelijk, en ik heb er geen bezwaar tegen hier een klein bedragje per jaar voor te betalen. Hierdoor had ik echter verwacht dat PSN afschuwelijk zou zijn, en dat viel me flink mee. Je kunt altijd even checken wat je vrienden aan het doen zijn, ookal gaat het allemaal wel wat minder soepel en snel dan op de 360. Playstation store ziet er mooi uit, maar het is wel wat onoverzichtelijk. Zo kon ik bijvoorbeeld nergens een lijstje van alle demo's vinden. Online gamen met vrienden gaat ook wat minder soepel dan op de XBox, aangezien er hier geen ingebouwde functies in het dashboard zitten, maar je via de game zelf mensen moet inviten/joinen. Alsnog ben ik best te spreken over PSN, op Home na dan, want dat is echt een zielige vertoning.

Trophies

Het is ondertussen algemeen bekend dat ik flink verslaafd ben aan Microsoft's achievementsysteem. Ik blijf het briljant vinden hoe Microsoft je langer aan een game weet te houden door zoiets simpels als gamerscore, en ik verbaas me er nog steeds over waarom zoiets nutteloos als het halen van een achievement toch zo verslavend kan zijn. Toen Sony aankondigde met een soortgelijk systeem te komen zag ik al aankomen dat het nooit zo populair zou worden als de achievements. Trophies zijn opgedeeld in drie(of vier) verschillende soorten, brons, zilver en goud(en misschien nog platinum, dat weet ik niet 100% zeker). Je verdient dus geen gamerscore, maar slechts de trophy's zelf, wat al een enorm deel van de lol weghaalt. Iemand kan nu niet aan je gamerscore zien hoe goed/levenloos je bent, maar moet je lijst van trophy's gaan bekijken. Verder had ik Resistance 2 opgestart met mijn console settings op Nederlands, iets wat ik snel terugdraaide toen ik de Belgische nasynchronisatie hoorde. Dit zorgde er helaas wel voor dat ik, ook nadat de settings weer op Engels stonden, met Nederlandse Trophynamen als “Gebakken Inktvis” en “Recht voor z'n Raap” zat.

360 of PS3?

Maar wat jullie uiteindelijk willen weten is waarschijnlijk welke console ik nou beter vind. Nou ben ik er zelf nog niet helemaal uit, maar voor nu zou ik toch voor de PS3 gaan. De console zelf is gewoon beter, de functies naast gamen zijn uitgebreider en de aanpassingsmogelijkheden zijn geweldig. Toch ga ik al mijn multiplatformgames nog gewoon lekker op de 360 kopen. Dit vooral omdat al mijn vrienden een 360 hebben, en omdat Playstation network gewoon inferieur is aan XBox Live. Toch is de PS3 een prachtig apparaat, en met de aankomende stroom toptitels ben ik zeer blij dat ik dit ding in huis heb gehaald.