Jezus Christus. Kijk naar al die shit die ze releasen voordat de daadwerkelijke game of film dropped! We krijgen trailers (met een langere running time dan de daadwerkelijke fucking film) met de beste grappen en grote plot points te zien die de hele ervaring verpesten. Wie de fuck heeft dit bedacht?! Er zijn films die ik NIET ben gaan kijken omdat ik na de trailer toch al wist wat er zou gebeuren…

En dan die gameplay videos… Serieus!? YouTube videos van de eerste 30 minuten gameplay van God of War III? Waarom zou iemand zijn eerste ervaring met de epic opening van de game willen verneuken door te bekijken hoe iemand ANDERS het zit te spelen!?

 

Dan: The Last of Us. Vooropgesteld: je moet uiteraard NOOIT een game pre-orderen. Kijk naar Aliens: Colonial Marines als je echt graag een lesje wil leren. Maar omdat Naughty Dog ons Uncharted gaf (en omdat ik een sukkel ben) bestelde ik The Joel Edition in de pre-order…

Dus wat doe ik nu? Ik dodge elk stukje informatie over de game zodra ik het idee krijg dat iemand over het verhaal gaat beginnen. Ik wil het niet weten, ik wil het zelf ervaren.

Maar wat ziet mijn oog? Gameplay videos, interviews, Geoff fucking Keighley die de game staat te spelen… Game-makers, wat zijn jullie aan het doen!?! Jullie verpesten je eigen game! Helemaal wanneer het over een spannende/horror game gaat met een sterke verhaallijn wil ik eigenlijk zo min mogelijk weten!

 

Nu gok ik dat het hier gaat om die voorgenoemde pre-orders. Ze laten je een fuckton aan informatie zien zodat jij denkt: dit kan niet fout gaan, ik pre-order! Heel eerlijk gezegd kan ik het best begrijpen, die guys willen ook gewoon geld voor hun harde werk, maar ik zie ook iets veel groters verloren gaan in het proces.

Door zo veel te laten zien weten mensen waar ze aan toe zijn. Ze zullen niet (of in mindere mate) sprakeloos zijn of verrast. Ik denk dat dat een slechte zaak is. Zowel games als films zijn zulke prachtige platformen om content te „ervaren“ en een gedeelte van de magie zit hem in het niet weten wat je kan verwachten.

Dus alsjeblieft, lieve game-makertjes. Ik geloof dat jullie trots zijn. Ik geloof dat het soms best terecht is dat jullie trots zijn. Ik geloof dat jullie pre-orders leuk vinden en ik geloof ook dat jullie sales leuk vinden. Maar vergeet niet dat andere wat jullie leuk vinden… Het publiek ondersteboven krijgen van jullie creaties en ze sprakeloos krijgen door jullie kunde en passie.

 

Verpest dat niet voor ons.

-IaN