Vroeger. Vroeger was alles anders. Zo zag ook het game-landschap er een stukje anders uit. Er werd voornamelijk nog gespeeld op de computer. Om preciezer te zijn op de Commodore 64, wat je kan beschouwen als de voorvader van de personal computer met het populaire Windows. Later heeft eerdergenoemde besturingssysteem van software gigant Microsoft het stokje overgenomen. Er werd veel gespeeld op Windows 95 en haar opvolger 98. Maar in die tijd werden ook de consoles onder de televisie een stuk populairder.

Van pc naar console

Deze consoles begonnen namelijk steeds meer toffe exclusieve spellen te krijgen in mooie 3D graphics. Ook het spelen met de controller bleek erg makkelijk te zijn. Vooral dankzij de allereerste PlayStation van Sony begon het pc gamen langzaam dood te bloeden. Het was rond 1994-1995, een tijd waarin er veel werd hervormd in gaming. Zo waren er in die tijd, het begin van de vijfde generatie, nog veel hardware boeren die consoles uitbrachten, maar in de zesde generatie werd dat allemaal anders.

Echter kan je dus stellen dat het platform Windows veel heeft betekend voor de games. Veel uitgevers brachten hun spel naar dat besturingssysteem, want inmiddels hadden heel wat mensen een personal computer thuis staan. Niet alleen andere uitgevers deden dit, ook Microsoft zelf bracht een aantal spellen uit eigen studio’s naar haar platform. Denk bijvoorbeeld aan de klassieker Age of Empires en haar opvolger.

Maar omdat het gros van de gamers verhuisde naar de console omdat dit een stuk gemakkelijker was, begon Microsoft haar gamers te verliezen. De oplossing? Ook een console maken. En dat gebeurde in 2002 met de introductie van de Xbox, alias een gemodificeerde pc. Succesvol? Min of meer. Zo kwam de beste, meest succesvolle game voor de Xbox al tijdens de launch: Halo: Combat Evolved. Ook op race-gebied bleek Microsoft veel in huis te hebben met Project Gotham Racing en het eerste deel in de inmiddels succesvolle serie Forza Motorsport.

Inmiddels zitten we in 2012 en is het in november precies 10 jaar geleden dat de eerste Xbox uitkwam. In 2006 kwam haar opvolger: de Xbox 360. Nog succesvoller, dat is te merken aan ruim de dubbele verkoopcijfers. Echter is het pc-gamen nooit helemaal uitgestorven en met het lange wachten op de nieuwe generatie consoles, blijkt het sterker dan ooit te zijn.

Microsoft slaat terug

Het is dan ook niets voor niets dat Microsoft in Duitsland op de gamescom in 2010 twee gloednieuwe Windows-titels aankondigde: Age of Empires Online en Microsoft Flight. Twee reboots uit toch wel legendarische series stonden te wachten om hun debuut te maken op Windows 7. Beide spellen ondersteunden natuurlijk ook Microsofts eigen service: Games for Windows – LIVE, waar je achievements kon behalen en leaderbords kon bekijken met hetzelfde account als die voor je Xbox 360.

Echter zijn beide spellen nooit een groot succes geworden en kan je rustig zeggen dat ze bij Microsoft Flight de stekker er alweer uit hebben getrokken. Zo kondigde ze aan geen uitbreidingen meer te ontwikkelen en ook voor Age of Empires Online ziet het er niet rooskleurig uit. Microsoft had dus weinig te verliezen en besloot beide games te lanceren voor Valve’s platform Steam. Inmiddels is ook Fable III te vinden in de Steam Winkel. Het bewijs dat Microsoft niet dieper kan zinken in de put van pc-gaming. Je exclusieve games uitbrengen voor het platform van je rivaal?

Diep gezonken

Inmiddels wordt er niets meer gedaan aan de ontwikkeling van Games for Windows – LIVE, een platform wat eigenlijk is opgegaan in het toekomstige Xbox LIVE voor Windows 8. Dit platform zou Microsoft toch weer populairder moeten maken op het gebied van pc-gaming, maar de vraag is of dat gaat lukken. Steam-gebruikers hoeven niet meer naar Xbox LIVE (voor Windows  8) te gaan, want Fable vinden ze nu ook in hun plaatselijke Steam Winkel. Daarnaast heeft Steam al zo’n grote community en is dat niet Microsofts enigste rivaal. Want wat te denken van Origin? EA’s platform wat naast haar eigen spellen nu ook beide Alan Wake’s verkoopt. Oftewel: twee spellen van Microsoft.

Het lijkt erop dat Microsoft de trein heeft gemist met pc-gaming en dat ze nu ten einde raad zijn. Je games uitbrengen bij de rivaal? Dieper kan je echt niet zinken. Daarnaast zijn Age of Empires Online en Microsoft Flight niet van de kwaliteit die we verwacht hadden. Microsoft is dus haar eigen platform, Windows, uit het oog verloren en kwijtgeraakt aan Valve. Alleenheerser met Steam. 

En daarom lijkt Microsoft zijn geluk nu ergens anders te gaan zoeken naast de Xbox 360. Zo heeft het onlangs een studio opgericht in Engeland die games zal gaan ontwikkelen voor Windows Phone en Facebook; de smartphone en sociale media dus, maar pc gamen lijken ze kwijt te zijn. Wat jullie? Moet Microsoft nog een keer terugslaan in hoop de pc-markt terug te veroven of moeten ze het aan Valve met Steam overlaten?