Mafia II een game waar velen op gewacht hebben, dit zou wel eens de game van 2010 kunnen worden. Helaas ga ik daar niet over, maar ik kan jullie wel mijn ervaring met dit epische spel vertellen.

 

Nee het is geen GTA waar je met een tank alles kapot maakt, even op je mobiel de cheat codes opzoekt en iedereen midden op straat met je geweer kapot knallen. De game begint met een introductie level in italie, in de 2de wereldoorlog. Dit is in de tijd dat Mussoline aan de macht is, de bekende dictator. Hoe je daar komt laat ik achterwege want het is tenslotte leuker als je daar zelf achter komt. In dit level krijg je voor het eerst te maken met je wapen, dit werkt zoals het hoort te werken geen bijzonderheden, het coversysteem dat je erg vaak moet gebruiken brengt een stukje realisme mee. Dit is prima uitgewerkt, geen armen door de muren of andere rare dingen.

Eenmaal terug in Empire Bay, de stad dit gebaseerd is op New York en San Francisco, en zelfs wat details van Chigaco en Detroit die in die tijd erg bekend was met hun autoindustrie. Eenmaal aangekomen ga je naar je moeder en zus, die hebben je erg gemist. Om daar te komen moet je natuurlijk door de stad gaan, Het is winter en je kunt de sfeer in de stad echt proeven, als je al nagaat dat er in die tijd eigenlijk alleen maar zwart wit beelden zijn hoe krijg  dan de goede kleur, van bijv. auto's gebouwen en kledij? Hier hebben de makers echt rekening mee gehouden, de kleuren zijn daarom ook zoals ze in die tijd waren. Als je het steegje in loopt zie de dingen om je heen gebreuren de stad leeft, twee mannen staan sneuwballen naar een vrouw te gooien die in haar huis zit. Je zier een zwerver op de grond zitten daar graag wat penny's wil.

Nadat je je moeder weer hebt gezien gaat het echte werk beginnen, je krijgt te maken met je jeugdvriend Joe. Een geboren crimineel met het hart op de goede plek. Je moet geld verdienen waarom ga ik je niet vertellen, maar het moet snel.

Joe brengt je in contact met het Mafia gebeuren, en dit is fantastish uitgewerkt. Jij de hoofdrolspeler Vito begint als niks, anders gezegt je bent niks. Samen met je maatje klim omhoog. Je groeit echt mee met je personage, omdat het echt gebeurt kan zijn. Om er even een feitje in te gooien omdat ik het over sfeer heb die sfeer word vooral gecreerd door de cut scenes, je kunt gerust zeggen een film want er zit namelijk twee uur aan cut scenes in. Omdat ik niet teveel spoilers prijs wil geven houd ik het zeer globaal. Nog iets wat de sfeer zo super maakt is dat de tijd veranderd. Dan moet je denken aan kleding van burgers, meubels in huizen, de auto s worden vanzelfsprekend nieuwer en de nummer op de radio veranderen. In de game zitten 50 auto's dat is een goed teken want als er veel verschil is, lijkt de stad ook echt te leven. Zoals je begrijps zit het met de sfeer goed.

Het is een film, het is niet zoals het eerder genoemde voorbeeld GTA. Je vrijheid is beperkt in de zin van het rondlopen door de stad, je hebt geen zij missies. Je volgt gewoon een groot verhaal. Dit vind ik persoonlijk een grootpluspunt, het is alleen jammer als de game is afgelopen, dan is de game ook afgelopen. Ik had het net al even over de auto's zoals je weet zitten er 50 soorten in, die hebben natuurlijk allemaal hun eigen snelheid wat wel bijzonder is, is dat je een limiet kan instellen i.v.m de politie want ja de politie zit ook in de game, en de houdt ook snelheidscontrolles wat weer wat realisme meebrengt. Als je de game speelt kun je uiterraad auto's stelen maar pas op, als de politie dit ziet word je gearresteerd. Wat wel weer grappig is is dat je de politie kan omkopen, niet onhandig als bezig bent met een belangrijke missie, over door rood licht rijden doen ze gelukkig niet moeilijk.

Niet onbelangrijk de wapens, de wapens hebben allemaal hun eigen impact. Je moet er maar eens op letten als je in cover staat achter een betonnen paal. Als er met de Colt 1911 (M1911) een handgeweer is de impact veel kleiner en er brokkelen mogelijk wat beton stukjes door de lucht. Heeft je tegenstander een Tompson (Submachine) dan vliegen de brokstukken je om de oren.
 Je hebt natuurlijk veel meer geweren maar bepaalde mensen willen daar waarschijnlijk zelf achter komen

Nog leuk om te vermelden is is dat de stemmen van de karakters tegelijk zijn opgenomen, dat wil zeggen dat ze elkaar echt zagen, hierdoor is de intonatie vaak beter. Dit gebeurt nauwlijks bij andere games

 

Conclusie:

Voor mij is dit een game die in de top5 van 2010 komt te staan, een verhaal waarvan je tranen in je ogen krijgt een sfeer zoals we die kennen bij Bioschock, natuurlijk een ander soort sfeertje maar wel de emotie.

Wat zijn nu de nadelen want ik vind het niet de beste game van 2010, de politie is best dom. En wat echt heel erg jammer is, is de camera. Af en toe, is het onmogelijk om je tegenstander te raken. En hierdoor ben ik wel een paar doodgegaan. Dan wijs ik naar de checkpoints waar die opslaat, dat vind ik soms wel erg ver terug gaan. En dat is dubbel zo zuur als je er ook nog niks aan hebt kunnen doen door de camera.

En wat waarschijnlijk elke game heeft is een bug, het kan zijn dat ik te lang heb door gespeeld... In het desbetrefende level moet je een hotrod stelen en verkopen alleen zodra ik het terrein wou verlaten zakte ik en de auto door de grond. Na een half uur replay mission te hebben gedaan kwam ik erachter, dat als je naar het menu ging en weer verder naar je opgeslagen spel, dat het dan wel weer goed ging.

Ik hoop dat ik het duidelijk voor de mensen heb gemaakt, ik heb deze review gemaakt omdat ik het niet eens was met die van gamer.nl dus dit was eenmalig.

Bedankt voor het lezen,

Rick

Pluspunten: De Sfeer, Emotie in de karakters, Realisme, Het verhaal, Intonatie in stemmen.

Minpunten: Camera, Wat domme politie, beperkt aantal checkpoint, Als je de game uitgespeeld hebt ga je hem niet nog een keer pakken.

Cijfer: 9