Dat Banjo Tooie het vervolg is op Banjo Kazooie en dat het al een tijdje op xbox live staat kan je allemaal na lezen in mijn preview over Banjo Tooie. Ik zal eerst even kort toelichten wat het ook alweer inhoudt. In BT loop je door een "overworld" waarin verschillende poorten kunnen worden geopend naar de werelden. De eerste wereld is meteen toegankelijk en het betreft hier dan een Azteken achtig level. Latere werelden kan je vrij spelen als je genoeg jiggies ( puzzelstukjes hebt verzameld) en zo vorder je langzaam maar zeker in dit spel.

De verschillen met de voorganger

Het belangrijkste van dit artikel en het meest interessante voor de lezer betreft de informatie met betrekking tot de verschillen tussen BK en BT. De verschillen zijn duidelijk aanwezig, zo ben je in BT bezig met quests die allemaal net wat moeilijker zijn. De werelden zijn stukken groter en dan is het ook nog eens zo dat verschillende werelden met elkaar verbonden zijn. In het azteken level is bijvoorbeeld iemand gevangen, maar je kan hem pas bevrijden via het mijn level/ wereld. Op die manier heeft Rare geprobeerd om voor wat meer samenhang te zorgen. BT is verder ook meer hardcore dan BK, allereerst heb je alle moves van het origineel weer die alleen in het begin even kort worden toegelicht maar daarna krijg je in elk level soms wel 2 nieuwe moves. Het spel laat je veel heen en weer lopen, puzzelen, heen en weer lopen en hier en daar ook nog wat springen. Het meest opvallende is eigenlijk dat ondanks dat het een platform game is de platform elementen zelf niet heel moeilijk zijn. Je zal weinig stukken hebben waarbij het lastig is om in 3d van A naar B te komen. Het is lastiger dat je vaak moet bekijken hoe je verder kan komen. Welke move heb ik nodig om door deze deur te komen? En waar kan ik iets vinden wat mij bij deze quest kan helpen. Veel quests kan je niet eens meteen oplossen, je zal eerst naar verdere werelden moeten om het vervolgens op te lossen.

Is Banjo niet je ding, of heb je Banjo Kazooie niet uitgespeeld, wacht dan maar even met Banjo Tooie

De belangrijkste boodschap dat het spel mij vertelt is dat je dit spel niet moet doen als je de voorganger niet hebt gespeeld. Ik heb de voorganger 200/200 gespeeld, ik heb alle achievements verzameld en in het spel alle items gevonden. Ik ken elk plekje en ik heb alle moves gemasterd, toch moet ik bekennen dat BT een stuk pittiger is. In het begin zul je soms een kwartier door een wereld lopen zonder ook maar een idee te hebben van waar je een jiggy kan halen. De minigames waar het spel vol van zit zijn ook weer wat lastiger, ze vragen van je dat je behendig bent met de controller en weet wat je doet. De moves van het vorige deel hoor je te kennen en de grapjes in het spel verwijzen ook allemaal terug naar het eerste deel. Het is een goede sequel die ook echt moet worden gezien als een sequel. Het is een duidelijk vervolg waar je veel plezier mee kan beleven, mits je het oorspronkelijke deel hebt (uit)gespeeld.