Immorele leechers of prijsbewuste gamers? | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Het op illegale manieren verkrijgen van games, muziek en film is een onderwerp dat menig gamer al jaren in de ban houdt. Is het correct, een noodgedwongen oplo ing om als gamer alles te kunnen spelen? Of is het immoreel en verwoest je daarmee de gehele industrie? Een ding is zeker, iedereen heeft er een mening over.

Echte gamers hoor je vaak zeggen dat je de industrie moet steunen. Koop die game nou gewoon, zo zeggen ze, dan kan de ontwikkelaar weer betere games maken. Deze groep mensen gaan uit van een win- win situatie. Koop een game, beleef lol en doordat je de game gekocht heb beleef je van dezelfde maker over een aantal jaar weer wat lol. De andere groep mensen menen echter dat games veel te duur zijn. Hoe kan je nou als echte gamer alle games kopen die je hartje begeren. Dat is onmogelijk, ik loop al 2 extra krantenwijken! De prijs is veelal de excuus-Truus. En ja, het is ook zo dat de prijzen van games enorm hoog zijn. Helemaal gezien het feit dat sommige games in 10 uur al uitgespeeld zijn en niet iedereen de toegevoegde waarde van een multiplayer modus ziet. Mensen moeten echter keuzes maken. Omdat iemand graag alle drie de consoles wil maar er het geld niet voor heeft betekend toch ook niet dat we de Intertoys ma aal van haar voorraad gaan beroven. Als iedereen zijn dromen en wensen maar zou gaan waarmaken door ze simpelweg te stelen blijft er niks meer over van de samenleving. Derhalve schreeuwen devellopers moord en brand over deze immorele leechers, maar natuurlijk bovenal vanwege hun misgelopen winsten. Ze beginnen er zelfs een petitie over, maar is dat wel juist?

We horen van devellopers en publishers alleen maar dat er een x aantal games op illegale wegen in gebruik zijn genomen. Deze gaan er direct van uit dat deze aantallen bijna een op een staan met verloren omzetten en winsten. Ik geloof daar niet in, simpelweg omdat het tegendeel nooit bewezen is. Wie zegt namelijk dat deze mensen de game, bij gebrek aan alternatieve verkrijgingwijzen naast kopen, überhaupt wel overwogen zouden hebben om aan te schaffen? Illegaal downloaden legt de drempel zo laag dat uitproberen wel heel makkelijk wordt. Uitproberen is iets heel anders dan de emotionele besli ing (alle besli ingen zijn immers emotioneel) om een game aan te schaffen. Dit is echter een punt waar je uitgevers nooit over hoort. Loopt men wel daadwerkelijk omzet mis?

Even ter illustratie. Call of Duty 4 verkoopt als een dolle. Tegelijkertijd is het aantal illegale downloads enorm hoog. Toch heeft Activision niks te klagen want die game legt genoeg geld in het laatje. Sterker nog, het was een van de beste verkopende titels van vorig jaar. Maar niet alleen Activision groeit, de hele game-industrie groeit al jaren als een tierelier. Aan de ene kant hebben we dus de industrie die klaagt dat men omzet mis loopt. Dit terwijl men eigenlijk nooit echt heeft aangetoond dat dit echt waar is. En aan de andere kant loopt de industrie beter dan ooit, ondanks alle dieven. Deze twee feiten laten mij in ieder geval doen denken, totdat het tegendeel bewezen is, dat een merendeel van mensen die downloaden de game sowieso nooit gekocht zouden hebben. Mochten deze mensen wel een koopintentie hebben dan kan er maar een ding in de weg staan, de prijs. Dus, zoals experts als jaren beweren, gooi de prijs omlaag en het probleem is opgelost!


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou