Ik weet nog goed hoe blij iedereen was met de aankondiging van GTA IV. Iedereens aandacht was gelijk getrokken, en met z´n allen wachten op october 2007, kregen we vlak voor de release te horen dat de game is uitgesteld naar 2008. Voor velen een drama, maar voor anderen ook iets positiefs, aangezien dat betekent dat de game beter zou worden, en een beetje wachten was niet zo erg, toch?

De laatse tijd krijgen we prachtige games. Fallout 3 met een mooi open speelwereld, waarvan je je ervaring met velen zou delen. Resistance 2 en GoW2 die co-op spelen naar een nieuw niveau brengen, Little Big Planet die de woorden speel, creëer & deel wel heel goed naar buiten brengt, noem maar op, en elke goede game bied wel iets vernieuwends met grote verbeteringen, behalve GTA IV. Waarom was GTA IV zo overhyped? Er is een verschil tussen hyped en overhyped. GTA IV was écht overhyped. Onze verwachtingen waren hoog, vooral door de MP modus, die erbij in zat, maar voor de rest? Ja oke, de beeld is mooier, alles is levendiger en strakker. Maar voor de rest? We kochten GTA-games toch voor de vrijheid in de game, voor het doen-wat-je-wilt gedeelte in de game? Ik tenminste wel. En als ik ernaar kijk dat GTA IV geen grote vernieuwingen bied, dan vraag ik me af : waarom wordt deze game zo opgehemeld?

GTA IV heeft geen goede verhaal, de gameplay is degelijk maar verder niks bijzonders, behalve dat ene deel waar we GTA-games voor kochten( de vrijheid), maar als dat het enige is dan hoeft het van mij niet meer. Als ze niks nieuws bedenken en alleen met een nieuw simpel verhaal komen, en een MP (die overigens niet top is) dan snap ik het niet meer. Natuurlijk is het voor velen een topgame, maar voor mij niet. En meerderen zullen 'em waarschijnlijk ook na een weekje of 3 in de kast hebben gestopt. Doe mij maar liever een game, die wat vernieuwends bied. Die verbeterd is op meerdere vlakken, en niet een nieuwe versie van de vorige delen.