Enkele thema's zullen in dit artikel de revu passeren

- Racisme in videogames

- Games op easy spelen

- Games die te kort zijn

- Games die niet online gespeeld worden

- Games achievements

Racisme in videogames

Het laatste artikel van Gamer.nl met betrekking tot Resident Evil 5 zorgde vooral voor veel reacties door een stuk over racisme. Ik heb het hele artikel met veel plezier doorgelezen en ik ben het met de reacties eens dat het hele "racisme in games" uit zijn verband is getrokken. Laten we allereerst even duidelijk maken dat games gewoon een vorm van entertainment zijn en dat we de dingen niet zo serieus moeten nemen. Overwegend jongelui spelen spellletjes in hun kamer waarbij duidelijk is dat zij wat gamen en genieten van de entertainment. Resident Evil 5 is een game waarbij je lekker op zombies schiet, en dat er een aantal van hen zwart zijn maakt weinig uit. De gamer wil lekker headshots maken en wat interesseert die kleur hem nou.

De game kan op geen enkele manier bekritiseert worden van racisme aangezien het nergens pretendeert dat de zwarten inferieur zijn aan de blanken. Als we het spel even benaderen via de ingame situatie, dan zou je zelfs kunnen denken dat de blanken het slachtoffer zijn. De blanken?, oh wacht. Één blanke man en één negroide vrouw, het komt er in elk geval op neer dat zij rondlopen in Afrika en dat er allemaal zombies op hen afkomen om hen te vermoorden. En dan moet je je verdedigen, let ook op het woord Afrika. Ohja, das dat continent waarbij 99% zwart is en de voormalige blanke boeren verjaagd zijn. Like duh dat er dan voornamelijk zwarten zijn die op je af komen. Er zijn gewoon weinig blanken, net zoals dat er in Farcry 2 weinig blanken zijn.

Als je een relatie wilt leggen met racisme dan zou de game anders moeten zijn. Dan zou je bijvoorbeeld in een wit gewaad (outfit van de Klan) moeten lopen om vervolgens op onschuldige zwarte mensen los te gaan. Dit zou dan een vergelijking zijn met het Amerika in een periode waarin racisme heer en meester was in sommige gebieden. Dit is hier niet het geval, dus dat hele racisme gebeuren is opgeklopt. En dat er een blanke wordt verkracht door een zwarte zegt ook niks. Een verkrachting is sowieso verschrikkelijk, en kleur is irrelevant met betrekking tot verkrachting.

Games op easy spelen

Bij videogames zijn tegenwoordig vaak meerdere niveaus: easy, normal, hard. Easy is voor degene die met één hand kunnen spelen en hard is voor diegene die elk level uit hun hoofd kennen. Het komt er dus op neer dat het aan te raden is om de game op normal te spelen. Normal is nou eenmaal normaal en dat is dus de moeilijkheid waarop je een game speelt. De game is gemaakt voor diegene die het op normal spelen. En dit brengt mij tot het niet te kunnen begrijpen van gamers die een game op easy spelen. Je mist op deze manier de hele ervaring van de game, waarom zou je dit doen? Je bent dan wel sneller bij het einde van het spel, maar als je het toch al niet leuk vond. Dan kon je beter er voor kiezen om de game lekker links te laten liggen. Kom ook niet met dat een game te kort is als je hem op easy hebt gespeeld. Logisch dat een game te kort is als je hem op easy speelt en met een paar kogels een monster kilt. Moraal van dit verhaal is dat een game gewoon moet worden gespeeld op normal!. Op die manier speel je datgene wat je koopt en wat het voorstelt. Hard is interessant als je hem hebt uitgespeeld op normal of als je erg goed bent in zo'n spel. Easy is alleen voor degene die voor het eerst zo'n type spel spelen of een traag reactievermogen hebben.

Games die te kort zijn

Games van nu zouden te kort zijn enzo, maar dan vraag ik eerst. Op welk niveau speel je de game überhaupt. En hier valt al meteen op dat veel van degene die vinden dat een game te kort is op easy spelen. Verder zijn games van nu eerder aan de lange kant dan dat ze te kort zijn. Fallout 3 heb ik meer dan 30 uur gespeeld, Farcry 2 meer dan 30 uur. Gears of War & COD 4 meer dan 50 uur. Gta voor een uur of 50 en zo kan ik nog wel even door gaan. Games zoals Mario kart speel ik uiteindelijk ook meer dan een uur of 30 omdat ik veel potjes speel en ik dit spel vaak en makkelijk op pak. Er zijn slechts enkele games die veels te kort zijn maar dat zijn dan vaak ook veredelde tech achtige demos. Ik denk aan een spel zoals Mirrors Edge, een beetje van dak naar dak springen. Je moet het maar leuk vinden!

Games die niet online worden gespeeld

Dit is vooral aan de makers, als je een product op de markt brengt en ermee adverteert dat het erg leuk is om online te spelen. Zorg dan ook dat er mensen online zijn die het spelen. Desnoods een paar van je eigen team, ik vind het belachelijk dat ik geen enkele game kan vinden van Red Alert 3. En dit terwijl het spel nog niet lang uit is en ik er wel het volle pond voor heb betaald. Dit brengt mij ook tot het punt dat games die niet online worden gespeeld snel een korting mogen krijgen omdat je dan uiteindelijk alleen een singleplayer mode over houdt. Andere games die niet online worden gespeeld zijn bijvoorbeeld: Sonic the Hedgehog 2 en UT 3 op sommige tijdstippen.

Games achievements

Dit stuk maak ik vooral omdat ik het interessant vind om te lezen hoeveel punten er nog worden gehaald. Toen ik de 20.000 had gehaald vond ik het leuk geweest, ik had een leuk aantal punten en ik had veel achievements geunlockt. Maar het was voor mij ook het aantal waarop ik het leuk genoeg vond. Als je rationeel nadenkt begrijp je natuurlijk dat je helemaal niks kan met de punten en dat het halen ervan ontzettend veel tijd in beslag neemt. Wat maakt het voor je sociale leven nou uit of je 20.000 of 30.000 punten hebt. Los van het feit dat de hele score voor de meeste totaal niet interessant is. Zelf ben ik in elk geval tot het punt gekomen dat de score mij geen moer meer interesseert.