Lets get started!

Voordat ik mijn favoriete game benoem moet ik eerst uitleggen waar ik naar kijk. Stel dat ik totaal niet naar de grafische kant kijk, dan hebben we meteen al een debat op hoger niveau!

Nu ik het toch over het grafische aspect heb borduur ik daar lekker op voort. Ik ben namelijk niet op zoek naar grafische perfectie. Het kan wel een boost zijn om een game onder de aandacht te brengen, neem Battlefield 3.

Het klinkt misschien gek maar ook bugs neem ik voor lief. In Fallout New Vegas ben ik eigenlijk te veel om op te noemen tegen gekomen. Maar ook recentelijk in Skyrim. Stop! Maar over wat voor bugs heb je het dan? Het moge duidelijk zijn dat ik het niet over die kleine beestjes heb. Met bugs bedoel ik fouten dat je ineens ontzichbaar wordt of dat een belangrijk quest item ontbreekt. Erg vervelend hoor ik erger me er ook dood aan. Maar ik accepteer het wel of anders gezegd neem het ik voor lief. Daarom weeg ik het ook minder zwaar als we het over ‘de game van het jaar hebben’. Ernstige bugs zoals het verwijderen van safegames veroordeel ik wel. Daarom is New Vegas ook niet mijn game van het jaar geworden, die wel degelijk de potentie had.

En mijn laatste punt en wat voor mij het belangrijkste is het verhaal. Een game moet me aan het denken zetten. Games zoals Fifa 12 of Forza 4 zullen daarom ook nooit game van het jaar worden, althans voor mij. Tuurlijk een potje Fifa of een lange spectaculaire race sessie in Forza vind ik geweldig. Maar als ik in de bus zit ben ik het alweer vergeten bij wijze van spreken.

Doe eens normaal, man!

Wat is dan mijn game van het jaar? Op voorhand heb je altijd wel een idee welke het zou kunnen worden. In eerste instantie dacht ik aan Assassins Creed Revelations. Een prachtig verhaal! Een ontzettend mooie wereld. Zwetende handen en liters chocomelk heerlijk! Skyrim, waar ik me nu nog steeds mee vermaak heeft dit natuurlijk ook. Maar ook is Skyrim het niet geworden. Het verhaal is ontzettend ontwikkeld. Maar kleine dingen zoals wachters die je aanspreken als één of andere mongool, plat gezegd. Is hooguit vervelend nadat je al die moeite hebt gedaan om Alduin te verslaan, Arch-mage te worden en alle rebellen naar de overwinning geholpen hebt! Ook kreeg ik niet echt een voldoening meer. Waar eerst alles zo diep leek te gaan werd de game ineens oppervlakkig. Begrijp me niet verkeerd het blijft een topgame. Maar niet de beste.

Mijn game van het jaar is Deus Ex: Human Revolution geworden. Doe eens normaal, man!  Ja het is echt waar! Waarom in vredesnaam? Het is niet de game waar ik het meeste tijd in gestopt heb, het is ook niet de langste game. Grafisch was het ook niet de mooiste. Maar dan komen we bij het verhaal. Door Deus Ex ben ik aan het denken gezet. Het beeld dat zij schetsen is nog niet eens zo gek. De technologie blijft zich ontwikkelen en de mensen die genoeg geld bezitten zouden door implantaten sterker, slimmer, sneller en daarmee machtiger kunnen worden. Beangstigend of toch de realiteit? Creëren we een nog grotere kloof tussen arm en rijk? Moet het in medische gevallen wel kunnen? Waar ligt de grens is een vraag die de game bij mij heeft opgeroepen die ik nog steeds niet met zekerheid kan beantwoorden. Dus kort samengevat Deus Ex is voor mij de game van het jaar omdat het een belangrijk mogelijk probleem van de toekomst onder onze ogen brengt. En het is het is niet verkeerd om het vooraf te bekijken. Als het eenmaal zo ver is dan zijn we al te laat! Ik sluit daarom ook af met twee woorden: denk mee!