Ik had de afgelopen 10 jaar zowel een Xbox360 als een reeks game-PC's. Inderdaad: een reeks. En waarom? Je wilt met je PC toch nét dat beetje extra grafische saus over je games die je op de console niet hebt...dat extraatje die de consoles na een jaar op de markt te zijn niet meer krijgen, omdat de PC markt gewoon vrolijk blijft door ontwikkelen.

Daar zit 'm echter ook meteen het probleem. Kun je het nog wel bijhouden? Is je PC al niet oud, zodra je de stekker in het stopcontact stopt? Als je doel (zoals voor mij toentertijd) die extra grafische pracht was, dan móet je wel mee met de stroom, anders wordt je PC gewoon een verouderde dure console.

Wat veranderde er dan zoal gedurende de jaren? Denk bijvoorbeeld maar eens aan de CPU sockets.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Socket_(processor)

Gelukkig was het de afgelopen 3 jaar rustig, maar daarvóór was het jaarlijks bijna raak en veranderde wel iets hardware matigs.

- Had ik een AM2, werd het AM2+.
- Had ik een AM2+, werd het AM3 etc..  

En je móest wel mee, want je had die game-PC toch voor de games. En als je met je lullige setup achterbleef, kon je niet mee. Zelfs toen alles ineens 'multi-core' en 64 bit werd. Oh, dan heb ik ook een 64 bit Windows XP nodig...doh!  

Hetzelfde was het met de sprong van AGP naar PCI. Had ik eindelijk de processor voor elkaar, werden we met z'n allen gedwongen om afscheid te nemen van onze trouwe AGP... kon de videokaart weer op marktplaats en het moederbord inclusief geheugen de prullenbak in.  Toen viel je PC ineens uit, omdat je lullige 250 watt voeding het allemaal niet meer kon trekken. Dan maar een 500 watt aanschaffen.  

Had je net je nieuwe PCI moederbord met nieuwe processor en voeding in je kast geschroefd, veranderen ze vrolijk het geheugen van DIMM naar, SDRAM, DDR, DDR2, DDR3. Dan maar wéér een nieuw moederbord. Wel opletten, want de harde schijven gingen ook veranderen: van PATA naar SATA? zucht..Nieuwe HDD dan maar?  

Daarna gingen we van PCI ineens naar PCI-e, PCI-e2 ...en kregen we SLI erbij... Zucht...dan nóg maar een extra video kaart erin...-plop- valt wéér je PC uit? Wéér te weinig voeding? 800 watt dan maar? Gelijk maar weer het moederbord upgraden. De lokale onderdelen-boer rolde de rode loper al uit.  

Toen besloot Microsoft ineens dat de nieuwste DirectX niet meer op je huidige OS gedraaid kon worden. Nieuwe DirectX? Ik had nét een nieuwe videokaart gekocht. 

AAAAAARRRGHHH, WHYYYYY!! :)  

Als met al koste het me het (in de 9 jaar Xbox360 tijd) denk ik wel 10x zoveel om dezelfde spellen op PC te kunnen spelen. Alles voor de graphics.  

Anno 2014 met een huisje-boompje-beesje zie ik persoonlijk steeds meer de voordelen van een console. Lekker 10 jaar lang met een systeem die het altijd doet en niet mijn bankrekening plundert. En ach, die graphics waanzin...daar ben ik nu wel overheen gegroeid. De PC? die gebruik ik nog voor strategie games. En de PC updaten? Hooguit nog eens per 4-5 jaar.