Next gen

Ik wist nog toen ik Ronaldinho zag in de next gen FIFA 06, schitterend toen. Helaas ben ik daar nooit aan toegekomen. De eerste next gen FIFA was voor mij 09. Wat een grote stap was tegenover 08, de online modus destijds was ontzettend populair :[quote]''EA claimed today that an average of 1.25 million online games of FIFA 09 are played every day, and that over 141 million online games have been played in total.

The average figure is a 321 percent increase over FIFA 08′s online stats, apparently.''[/quote]  

 

Aldus een quote uit vg247.com. 

FIFA 10

FIFA 10, het lijkt alweer eeuwen geleden maar we zitten pas in 2014, FIFA 10 met zijn 360 graden dribbelen waar PES 2010 nog iets mocht van leren, die ook claimde 360 graden dribbelen te hebben. Het was baanbrekend destijds, maar even in het kort : FIFA 10 is misschien wel een van de beste footies van deze generatie, met  World Cup 2010 als een waardige update en tevens een halve beta voor FIFA 11.  Ook de opkomst van online videos op Youtube werd steeds populairder, met Youtubers die hun skillmoves lieten zien in compliaties zoals Hjerpseth, FIFARalle en noem ze maar op, eerstgenoemde Youtuber werkt nu tevens bij EA. 

FIFA 11

FIFA 11 was ook een waardige opvolger, een hele frisse look , opgepoetste graphics, betere animaties, personality + , pro passing en 360 graden face scans was het duidelijk weer raak voor EA. FIFA Ultimate team was dit keer gratis wat achteraf een hele slimme keuze is geweest voor de toekomst van Ultimate team. Het was ook tevens de eerste FIFA met een Online pass.. 

FIFA 12 + FIFA Street

FIFA 12, oftewel de beta voor FIFA 13. Een teleurstellend jaar als je het mij vraagt, innovatieve features, onafgewerkte game. Geen een FIFA heeft mij zoveel aan het lachen gekregen als FIFA 12, de impact engine video's op Youtube heeft EA Canda zeer voor schut gezet. Doordat de impact engine zo buggy was kreeg je ook de raarste overtredingen. Los van dat, ze konden het grafisch nog meer oppoetsen wat weer voor hele mooie plaatjes opleverde, ook met de introductie van tactical defending en vele nieuwe animaties en gezichten, ook werd Ultimate team standaard op de disc meegeleverd. 

Voor mij was het een FIFA om snel te vergeten.

Het was ook de jaar waarin FIFA street een reboot kreeg. Ik hou het kort : Leuk concept, slecht uitgevoerd. 

De online modus ging nergens over, het moest de realistische kant op maar hoe kan een Rooney opeens in air akka's geven? Ook zat er redelijk weinig skill in de game zelf, je moest wel timen, maar is het gewoon veels te makkelijk om iemand te passeren. Ontzettend jammer ook dat ze de gamebreaker hebben weggelaten, maar dat is mijn mening. Deze FIFA mag ook snel vergeten worden, leuke hype geweest, maar is zijn hype niet nagekomen.

 

FIFA 13

De huidige FIFA op dit moment, EA had duidelijk geleerd van de impact engine fails en had de impact engine opgepoetst. Met Messi als cover ster was het op comercieel gebied niet mis voor EA Sports. Met een paar nieuwe features zoals first touch control, een nieuw dribbelsysteem voor secuur dribbelen, en de EASFC catalogus was het niet heel verrassend. Maar de gameplay oogde zeer realistisch, met nieuwe animaties zag het er goed uit. En vooral de Ultimate team explodeerde, EA had eerder bekend gemaakt 70 miljoen dollar aan digitale aankopen verdiend te hebben in 1 kwartaal, waaronder ook dus Ultimate team valt.  

[quote]''FIFA 13 digital net revenue topped $70 million* in the quarter, a 92% increase versus FIFA 12 in Q1 FY 2013.[/quote] Aldus EA.

 

FIFA 13 is dus ongekend populair, met name FUT. Maar is het dan een goede game? Ja en nee, FIFA 13 is wat 12 al moest zijn, het is een goede titel, maar bugs komen er nog steeds in voor waardoor je potje ineens kan veranderen door de raarste overtredingen, is die impact engine dan wel zo goed geweest? Het is innovatief, maar je hebt er niks aan als er nog steeds bugs in zitten. 

De toekomst

Met FIFA 14 wat binnekort al te spelen is in de Gamescom zal de huidige generatie niet veel nieuws brengen, de next gen ziet er ook niet al te revolutionair uit, maar zal ongetwijfeld beter zijn dan de huidige generatie. Maar is het eigenlijk wel goed dat de FIFA serie zo realistisch is? Mijn mening is : 

FIFA probeert met PES te concurreren, ze willen het realistisch maken, wat ze ook duidelijk lukt. Maar is het nog wel leuk om het te spelen? Ik heb de laatste 2 jaar meer gescholden dan gelachen als ik FIFA speel(de). Wat bij FIFA 10 en 11 nog de perfecte combinatie was van Arcade stijl en realisme is 12 en 13 een halve simulator geworden. Toen veel spelers in-game nog een akka of een hocus pocus konden doen. Plezier hebben is belangrijk en ik vind dat EA dat vergeten is. 

Konami is druk bezig achter de schermen, de FOX engine ziet er echt subliem uit. En ze stellen PES voor de next gen nog 1 jaar uit, want ze willen niet overhaasten en een goede game uitbrengen. En ik moet zeggen dat de Ignite engine voor FIFA 14 er niet al te revolutionair uitziet, je ziet duidelijk nog veel elementen terug van de huidige generatie. Is de FIFA tijdperk dan echt voorbij en gaat Konami weer EA van de troon afstoten? De tijd zal het leren.