Servers binnenkort dicht door EA.

Nou, EA zegt dat ze om de  2 jaar de servers van een FIFA game gaan ondersteunen, en de laatste jaren klopt het ook echt. EA MMA was nog niet eens zo heel oud en de servers daarvan waren offline gehaald, FIFA 10 was ook vorig jaar offline gehaald. En met FIFA 11 mogen we denk ik weer hetzelfde verwachten. Dit om meer servers online te maken voor nieuwere titels. 

http://ultimatefifa.com/wp-content/uploads/2011/09/EA-Servers.png

 

Dus ik wil nu FIFA 11 nog voor de laatste paar keer eventjes spelen. Kijken hoe weer een geniale creatie van EA Canada weer dood gaat. Schaam je EA. 

Vele verbeteringen

Ik was helemaal blij toen ik direct na een lange schooldag de demo van FIFA 11 voor het eerst kon spelen, ik voelde meteen al dat dit veel beter aanvoelde en speelde dan 10. Niet meer zo lomp en houterig maar veel losser. 

De stap van FIFA 09 en 10 was erg groot, zowel als grafisch en qua gameplay. Maar FIFA 11 deed daar nog een stapje bovenop en was nog beter dan zijn voorgangers. 

De spelers van grote clubs kregen een zogenaamde 'sterren behandeling' , ze kregen het voor elkaar de gezichten erg accuraat te maken waardoor het een genot voor het oog was om ernaar te kijken. Nog mooier was, ze hadden laten zien dat ze PES konden afstoten als het om gezichten ging, iets waar PES 2010 erg in uitblinkte.Bovendien was het veld en belichting ook aardig aangepakt, wat tot mooiere beelden resulteerden. Ook het spel zelf oogde professioneler met statistieken tijdens het game, spelerbeoordelingen na de wedstrijd en etc. 

Ook ging het zogenaamde 'ping-pong' passing van FIFA 10 onder de schop omdat vele spelers erover klaagden. EA had dat verholpen met 'pro-passing', daarmee moet je meer richten en komen passes niet altijd even goed aan. En steekballetjes/curve passes in de lucht en voorzetten werden erg verbeterd.  Dit resulteerde tot een gebalanceerde gameplay.

Dat was niet het enige, ook het dribbel systeem en ren systeem werd aangepast, spelers zoals Ronaldo of Robben rennen heel verfijnd met de bal zodat ze beter met de bal kunnen bewegen. Spelers zoals Ferdinand of Terry rennen dan heel lomp en tikken de bal erg ver vooruit als ze rennen. Tot slot werd er nog een feature toegevoegd genaamd 'Personality+' Ze probeerden het karakteristieke loopje na te maken van bekende spelers zoals Messi, Robben en Ronaldo. Dit is heel goed gelukt, je ziet gelijk wie Messi is op het veld als hij een sprintje gaat trekken. + nog vele skillmoves wat tot meer variatie leidde tijdens de gameplay.

Een game met vele verbeteringen dus.

Waarom ik FIFA 11 boven 12 en 13 kies

Heel simpel. FIFA 11 was de laatste stabiele game in de reeks, en zat niet vol met irritante bugs,ook omdat er geen impact engine in zit. Wat ik in mijn ogen veel beter vind werken dan met de impact engine in 12 en 13. FIFA 13 heeft dan wel veel minder bugs dan 12, maar bij lange na nog niet stabiel genoeg als dat bij 11 wél het geval was. 

Ook vind ik het push en pull systeem vele malen beter werken in FIFA 11, je voelt gewoon dat je in een duel zit. 

FIFA 13 is een hele leuke spel met erg veel vernieuwingen en geniet er ook erg van, maar toch blijf ik meer genieten van FIFA 11 en 10. En over FIFA 12 wil ik al helemaal niet hebben, dat was gewoon een vieze beta voor FIFA 13. Meteen ingeruild voor FIFA 13 voor korting. Die wil ik niet meer in mijn laatje zien. Ook vind ik het online gedeelte met niveau veeeeel beter, je kunt lekker revanche nemen of lekker verlengen met penalty's. Ze moesten het gewoon erin laten en het als extra optie laten in FIFA 12 en 13.

Ook zit er in 11 geen 'tactical defending' in. Wat ik zelf veel fijner vind spelen, ook vind ik de verdedigers veel beter in 11. Eigenlijk zat tactical defending er voor een deel er al in. Als je gewoon L2 + driehoek of LT + Y indrukte kon je gewoon een staande tackle uitvoeren. Maar never mind.

Conclusie

FIFA 11 vind ik in mijn ogen de beste FIFA van deze reeks, ik weet niet wat FIFA 14 gaat brengen maar ze gaan het realisme gehalte weer een stapje hoger brengen. 

Moet ik dat als goed zien? Nee, FIFA 11 was het beste balans tussen arcade en realisme. En daar geniet ik meer van een spel wat op realisme moet doelen. 

Als de servers van FIFA 11 daadwerkelijk offline worden gehaald door EA, wat vrijwel zeker is, dan is dit het einde van een FIFA titel waar ik me uren mee vermaakt heb en vele anderen ook. Ik zal FIFA 11 missen. Dus nu weer eventjes een paar potjes spelen voordat de servers offline gaan! 

Bedankt voor het lezen.