Aan het einde van het jaar worden wij arme gamers altijd verdronken in de lijstjes. De beste game, de beste graphics, de beste console, iedereen moet en zal zijn mening geven over het afgelopen jaar. Ik doe hier vrolijk in mee, die ene extra maakt nu toch niet meer uit!

In plaats van één grote lijst leek het me leuk dit jaar meerdere awards uit te reiken. Daarom niet overal een top 10, maar een top 5 of een top 3. Laat me ook even duidelijk maken dat ik alleen games meetel die ik gespeeld heb. Naast de gewone lijstjes zal ik ook aangeven wat naar mijn mening de beste game in verschillende categorieën is, zonder uitleg, gewoon kort maar krachtig.

Beste game! 1. Fallout 3

Toen ik Fallout 3 in mijn 360 stak had ik nooit verwacht dat deze game uiteindelijk als GOTY uit de strijd zou komen. Niet alleen is het een RPG, deze game vertoont ook nog eens veel gelijkenissen met Oblivion, een game waar ik nog steeds een bloedhekel aan heb. Toch wist Fallout 3 me vanaf de eerste minuut in de game te slepen. De gameplay is sowieso prima, maar het zijn vooral de spelwereld en de sfeer die van Fallout 3 een geweldige ervaring maken, die me meermaals aan Bioshock deed denken. Fallout 3 is mooi, het speelt heerlijk, de sfeer is geweldig en qua audio is het perfect. Wat wil je nog meer?

2. Grand Theft Auto IV

GTA IV mag dan niet alles zijn wat we ervan hadden verwacht, dat maakt het nog geen slechte game. Dit keer werd het verhaal voorop geplaatst, wat niet iedereen op prijs wist te stellen. Dit had echter wel tot gevolg dat de Singleplayer van GTA IV een geweldige ervaring was. De karakters, de graphics, de stad en het verhaal vormden samen een heerlijk geheel. Daar bovenop was er ook nog eens de multiplayer, met de briljante 'free mode', waar ik ook al flink wat uurtjes in doorgebracht heb. GTA IV mag dan wat anders zijn dan de rest van de reeks, dat krijg je als je altijd maar klaagt over gebrek aan vernieuwing. Ik vind het zelf een geslaagde verandering, vooral gezien er al genoeg andere games zijn die de auto GTA gameplay bieden.

3. Little Big Planet

Ookal heb ik deze game nog maar een dagje in huis, ik ben nu al verkocht. Het grappige grafische stijltje in combinatie met de zeer uitgebreide gameplay vormt een uniek geheel. Het platform deel is soms wat verwarrend door het vreemde dieptesysteem, en de game is op sommige momenten zeer pittig, maar het zelf maken van levels gaat nooit vervelen. Verder biedt de game oneindige replay-value door de enorme community.

4. Saints Row 2

Saints Row 2 was dit jaar de perfecte aanvulling op GTA IV. Alles wat uit de GTA reeks was geschrapt bood Saints Row 2 in iets andere vorm aan. De game schoof het verhaal naar de achtergrond en richtte zich op pure fun. Een zeer geslaagde zet, laat de teller van 70 speeluren mij wel zien. Naast het hoofdverhaal bied Saints Row 2 tientallen zijmissie's, die bijna allemaal wel vermakelijk zijn. Beter dan GTA IV? Nee. Leuker dan GTA IV? Jazeker!

5. Gears of War 2

Wat kan ik zeggen? Gears of War 2 is gewoon weer een heerlijke game, net zoals deeltje één dat in 2006 was. Het nieuwe is er ondertussen echter wel een beetje vanaf, en de singleplayer is weer veel te kort. Horde mode is een welkome afwisseling, maar ik was er vrij snel op uitgekeken, wat ook geld voor de versus mode. Alsnog is Gears of War 2 een geweldige game, die ik over een paar maandjes zeker nog eens uit de kast trek. Het is echter niet meer waard dan deze, alsnog zeer nette, vijfde plek.

Slechtste game 1. Dash of Destruction

Ok, het is een gratis reclamegame, maar zelfs dan had ik nog wel wat beters verwacht. Dit is gewoon de slechtste game die ik in 2008 heb gespeeld. De besturing is afschrikwekkend slecht, en de gameplay is gewoonweg niet leuk. Het enige goede is de makkelijke 200 gamerscore, maar dat kan de game zelfs voor mij niet redden.

2. Alone in the Dark

Ik had erg veel verwacht van Alone in the Dark, de trailers waren veelbelovend, en de previews waren best lovend. Jammer genoeg ging het ergens ernstig mis. Alone in the Dark speelt afschuwelijk door de tientallen, zoniet honderden, bugs. Het is gewoon schandalig dat de game in deze staat in de winkel ligt.

3. Legendary Dat Legendary op de derde plaatst staat zegt meer over de rest van de games dan over Legendary zelf. Deze game is namelijk zo slecht nog niet. Maar daarvoor verwijs ik je door naar mijn review. Grootste teleurstelling 1. Alone in the Dark

zie 'slechtste game nummer 2'

2. Mercenaries 2

Mercenaries 1 was een briljante game die free roaming combineerde met toentertijd prachtige destructie. Dat is ook de voornaamste reden dat deel twee zo vreselijk tegenvalt. De game zit vol vreemde fouten en vervelende bugs, en de gameplay was minder vermakelijk dan in het eerste deel. Mercenaries 2 is, net als nummertje één van deze lijst, gewoon onaf in de schappen gelegd. Met een paar maandjes extra werk had deze game ruim voldoende kunnen scoren, nu is het gewoon een zielige vertoning geworden.

3. Far Cry 2

Laat me eerst even duidelijk maken dat Far Cry 2 een briljante game is! Het is alleen net niet zo briljant als ik had verwacht. Grafisch gezien is de game zon beetje het beste wat je op de consoles kunt krijgen, en de gameplay werkt ook heerlijk. Het zijn echter de domme keuzes van Ubisoft die deze game ervan weerhouden een plekje in de top 5 te krijgen. Vijanden die pas na tien schoten neervallen, een bar slechte AI, een chronisch gebrek aan afwisseling in voertuigen en de irritante wachtposten met oneindig veel soldaten, de lijst gaat nog wel even door. Gelukkig is het alsnog geweldig om Far Cry 2 te spelen, vooral omdat het schieten zelf gewoon zo vreselijk veel voldoening geeft en omdat de graphics zo oogstrelend mooi zijn. Het is echter niet de GOTY, wat ik wel had verwacht.

Grootste meevaller 1. Fallout 3

Ik heb Oblivion een kans gegeven, drie kansen om precies te zijn, maar de game wist me gewoon niet te interesseren. Na lang aandringen van een vriend had ik echter toch besloten de game te halen, en zoals je kunt zien aan de positie in de 'beste game'-lijst is het me goed bevallen!

2. Legendary

Ik kocht Legendary voor een prikkie, met de gedachte dat ik er vast en zeker spijt van ging krijgen. Echter, het bleek beslist geen miskoop, Legendary is gewoon verdomd leuk om te spelen!

3. Saints Row 2

Het eerste deel van Saints Row is in mijn ogen niet zo geslaagd. De game voelde leeg, en de game was gewoon niet zo vermakelijk als GTA: SA toentertijd. Ik besloot echter toch deel 2 te halen, en nu ben ik zeer blij dat ik dat heb gedaan. Saints Row 2 is een heerlijke game, zoals je in de bovenste lijst kunt lezen!

Beste downloadable game 1. Braid

Toen ik de Braid trial binnenhaalde wist ik niet wat me te wachten stond. Tot op de release had ik nog nooit een woord over deze game gehoord, wat de verassing des te groter maakte. Braid lijkt op het eerste gezicht een doodnormale platformer, maar in feite is het een diepgaande puzzelgame. De puzzels in Braid zijn alleen op te lossen door op een inventieve manier gebruik te maken van de tijd. In elke wereld moet je de tijd op een andere manier beïnvloeden, wat ervoor zorgt dat ook aan afwisseling geen gebrek is. Naast de geweldige gameplay is Braid ook grafisch geweldig, met een compleet eigen stijltje. Het enige minpuntje wat ik kan bedenken is de prijs, die net iets hoger ligt dan die van de gemiddelde arcade game, maar deze game is het dubbel en dwars waard.

2. Geometry Wars 2

Het eerste deel van Geometry Wars was een groot succes, wat ontwikkelaar Bizarre als motivatie zag om er nog een deeltje uit te persen. Geowars 2 bied naast de klassieke spelmode nog vijf extra modi, waarvan sommige echt enorm verslavend zijn. De gewone evolved mode blijft echter het leukste, door de lekkere simpele gameplay, die nooit saai wordt. Grafisch gezien is het simpel, maar toch prachtig, vooral door de mooie lichteffecten. Geometry Wars 2 heeft zijn voorganger overtroffen, en dat zegt genoeg.

3. Penny Arcade Adventures

Als groot fan van Penny Arcade besloot ik deze game een kans te geven, ondanks dat het een RPG is. Achteraf ben ik zeer blij dat ik deze keus heb gemaakt, PAA is namelijk een geweldige game. Vooral de echte penny arcade humor zorgt ervoor dat je deze game blijft spelen, maar de gameplay zelf is ook erg leuk, en de wereld vol met herkenbare penny arcade dingen is leuk voor de fans. Het is alleen zeer spijtig dat de game toentertijd voor 1600 Microsoft punten online stond, wat het toch wat onaantrekkelijker maakt.

Beste handheld game 1. Professor Layton and the Curious Village Door een vreemde samenspeling van omstandigheden kwam er opeens een cartridge met daarop Professor Layton in mijn DS terecht. Nu deze zich hier toch bevond besloot ik de game maar een kans te geven, een keuze waar ik geen spijt van heb. Professor Layton is een simpele, maar o zo vermakelijke puzzelgame, met wel meer dan honderd verschillende puzzels. Naast de puzzels is er nog simpele point-and-click gameplay aanwezig, en het verhaal is ook erg leuk. Voor meer informatie over waarom deze game op de eerste plek hoort verwijs ik je door naar mijn review. 2. Trackmania DS

Als groot fan van Trackmania op de PC besloot ik deze DS versie ook eens te proberen. Trackmania DS ziet er geweldig uit, en het speelt exact hetzelfde als op de PC. Het is verbazingwekkend hoe ontwikkelaar Nadeo de game zo goed over heeft weten te zetten naar Nintendo's draagbare platform. Het bouwen van je eigen levels gaat naar mijn mening net wat minder soepel dan met muis en toetsenbord, maar het werkt allemaal nog steeds geweldig. Trackmania is bijna net zo goed als zijn grote broer op de PC, en dat zegt heel wat!

3. God of War: Chains of Olympus

De reden dat deze game niet op de eerste plek staat is vooral omdat ik slechts de demo heb gespeeld. Chains of Olympus is echter zo vreselijk goed dat ik hem alsnog een plekje in deze top 3 wou geven, gewoon omdat de game dat verdient. De besturing is nagenoeg perfect, en de game ziet er oogverblindend mooi uit voor een handheldgame. Verder is de gameplay onaangetast gebleven, wat in het geval van God of War zeker een goed punt is.

Beste first person shooter: Far Cry 2 Beste third person shooter: Gears of War 2 Beste racegame: Racedriver: Grid Beste free roaming game: GTA IV Beste RPG: Fallout 3 Beste online game: Battlefield: Bad Company Beste XBox 360 game: Fallout 3 Beste PS3 game: LittleBigPlanet Beste DS game: Professor Layton Beste PSP game: God of War: Chains of Olympus

Wat we hieruit op kunnen maken? Dat 2008 toch wel een van de beste gamejaren ooit is geweest. Games als GTA IV en Fallout 3 hebben de lat toch net wat hoger gelegd en een game als Braid heeft bewezen dat je niet altijd een groot budget nodig hebt om een goede game te maken. Tussen alle toppers zaten natuurlijk ook een paar rotte appels, maar het viel dit jaar mee qua slechte games, als we de Wii even vergeten. 2009 belooft ook weer veel goeds, met games als Red Faction Guerilla en mijn persoonlijke favoriet: Operation Flashpoint 2. Dus op naar 2009!