Fallout 3

Hij werd goed in de gaten gehouden en ik vond hem in het begin niet eens erg interessant. Ik zou wel zien hoe het spel was, even later checkte ik het bij een vriend van me en niet veel later had ik het uitgespeeld met 70 uur op de teller. Ik heb nog nooit zoveel uren in een singleplayer game gestoken.Ik heb 70 uur in Fallout 3 gestoken en er zijn nog zoveel side quests die ik kan doen. Fallout 3 is erg goed en het is voor mij uiteindelijk ook over Farcry 2 gegaan. En dit kwam vooral door het einde.

Punten die fallout 3 goed maken, spoilers

Fallout 3 laat je beginnen in een ondergrondse ruimte en laat je ontsnappen uit een onderzeeër. Je begint alleen maar zal aan het einde mogelijk in een klein team lopen. De vlaktes waar je overheen gaat zijn groot maar de fabrieken die je verkend kunnen van binnen claustrofobisch aan voelen. Of het nou dag of nacht is, er is altijd een sombere en duistere atmosfeer.

Verhaal

Ondanks dat het verhaal niet heel erg diep gaat ben je wel constant betrokken bij het verhaal op een manier die nieuw is voor mij. Je moet veel praten waarbij je alles beïnvloed, doe je wat goeds of slechts? Kan je misschien een deal sluiten en uiteindelijk meer geld verdienen? Er zitten meerdere momenten in het spel waarop je dingen drastisch kan veranderen. Blaas je een stad op? en lieg je misschien dat je iets hebt gedaan terwijl je dat dus helemaal niet hebt gedaan. Het werkt goed, het is niet ingewikkeld en het geeft het spel net wat meer diepgang.

Sfeer

Je loopt in een gebied dat getroffen is door een A-toombom en dat merk je grafisch maar ook door de muziek. Verder dragen de verwoestte monumenten en andere gebouwen hier goed aan bij. Er zijn verschillende dorpen met elk hun inwoners die het op een bepaalde manier hebben overleefd. Het is een ontzettende grote wereld waarin je het idee hebt dat alles leeft. Ik zou het bijna een singleplayer MMORP noemen. Iets dat technisch gezien natuurlijk niet klopt maar wat ik bedoel lijkt mij duidelijk.

De lengte

Het spel is erg lang zonder dat je vind dat dingen repetitief worden. Ik heb het spel uitgespeeld in 70 uur maar ik kan me voorstellen dat je makkelijk 200 uur in dit spel kan steken. Als je alle sidequests doet ( die erg leuk zijn) en ook veel verzameld ben je wel even zoet met dit spel. Het spel geeft je steeds de keuze hoe je het wilt spelen. Als je alleen de mainquests doet ben je misschien in een uur of 20 door het spel heen maar dan mis je heel veel en dan ben je waarschijnlijk ook constant aan het rushen icm fast travel.

Het einde (HIGH SPOILER

Aan het einde kom je erachter dat de president een computer is, niet veel later kom je uit ( een submarine?) en is het leger werkelijk overal. De BOS hebben een mega robot en onder begeleiding van je kameraden begeef je je naar het waterbassin. Het is lang geleden dat ik zo'n vet einde had meegemaakt in een singleplayer. Het speelde en voelde perfect. Ik liep met m'n hond en met een goede supermutant die ik iets daarvoor had gevonden in een Vault. Ik vind het werkelijk geniaal hoe het spel eindigt. En het is ook het einde dat er voor heeft gezorgd dat Fallout 3 voor mij nog net over Farcry 2 is gegaan.

Wat kan er dan nog gebeuren

Eerst even rustig nagenieten van Fallout 3 en later zal ik het nog eens in de X360 voor een 2de playtrough. Het lijkt me ook leuk om dan eens te kijken hoe de DLC's zijn als de level cap verhoogt is naar 30. Ik vind de missies leuk maar ik wil wel in level stijgen als ik dan een missie heb gedaan. Fallout 3 is een ontzettend goed spel dat van mij dan ook een dikke 10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! krijgt :). Hier zal ik nog lang met plezier naar terug kijken, het is (bijna) ziek imo dat ik 70 uur in een singleplayer avontuur heb gestoken zonder dat ik het saai vond of zag als "work work"