Voordat je gelijk begint met lezen wil ik even een paar dingetjes over deze lijst zeggen: Op de helft van het jaar (juli als ik me niet vergis) heb ik een Xbox 360 gekocht. De tijd daarvoor had ik alleen maar een oude pc en speelde ik dus niet de nieuwste games. De games die in deze lijst staan zijn dus de Xbox 360 games die ik dit jaar gespeeld heb. Let op “gespeeld heb”, ik heb dit jaar namelijk maar één game uit 2008 gekocht de rest die ik heb gekocht zijn uit 2007/2006. Verder heb ik nog een aantal andere lijstjes erbij gezet om er toch nog een beetje iets origineels te doen (en zelfs dat is niet origineel).

Top 5 games.

Het 'mooie' is dat ik dit jaar precies vijf games gekocht/gekregen heb. Ik heb een poosje met de volgorde geschoven en zeker bij de nummers één en twee heb ik lang getwijfeld (en dat doe ik eigenlijk nog steeds). Hier is de lijst:

Nummer 5: Project Gotham Racing 4

Hekkensluiter dit jaar is PGR 4. Ik weet niet goed waardoor het komt, maar de game blijft me gewoon niet lang genoeg boeien en eigenlijk had ik ook niet veel anders verwacht: ik houd over het algemeen namelijk niet echt van race-games. Waarom ik hem dan toch heb? Hij zat namelijk in een bundel samen met Gears of War, een draadloze controller en zo'n afstandsbediening.

Begrijp me niet verkeerd: PGR4 is een goede game, het racen werkt best lekker, je hebt veel verschillende modes, auto's en omgevingen en het ziet er mooi uit, maar het is gewoon niet 'mijn game'.

Nummer 4: Gears of War

Gears of War, de exclusieve Xbox 360 topper en tevens de oudste game in deze lijst (HALF-LIFE² even niet meegerekend) staat bij mij dus op nummer vier. Gears of War is gewoon een hele vette game, de actie is bikkelhard, heeft een perfect cover-systeem en je hebt (bijna) geen enkel moment rust. Nadat ik de game op Casual voor het eerst had uitgespeeld had ik er een beetje gemengde gevoelens over. Pas toen ik met vrienden Hardcore ging spelen in Splitscreen-coöp snapte ik waarom deze game door mensen zo geweldig wordt genoemd. Dan haal je namelijk pas het volle uit Gears of War en als je de (geweldige) wapens een beetje onder de knie hebt is het heerlijk om wat Locust te zagen, schieten, laten ontploffen, hun hoofd er af te schieten en ze met een 'Curb stomb' te finishen. Waarom Gears of War dan toch op de vierde plaats staat? Dat heeft niks met Gears of War zelf te maken (ook al zijn er wel wat kritiekpuntjes te noemen, zoals dat je de game best snel kan uitspelen), maar met de concurrentie die toch nog net wat beter is. Wel moet ik zeggen dat Gears of War een stuk leuker is dan PGR4.

Nummer 3: The Orange Box

Nummer 3 op deze lijst is The Orange Box, maar liefst vijf games die bij elkaar gepropt zijn op één cd'tje. HALF-LIFE² viel me eigenlijk een beetje tegen, het is een hele leuke shooter, maar ik had er toch net wat meer van verwacht. Episode 1 en 2, die ook in dit pakket zitten, zijn wat mij betreft een stuk geslaagder (al heb ik Episode 2 nog niet uitgespeeld). Jammer dat die twee 'uitbreidingen' zo kort zijn. Ook Team Fortress II heb ik nauwelijks gespeeld. Deze 'humoristische multiplayer first-personshooter' lijkt me wel erg leuk. De enige echte reden dat The Orange Box boven Gears of War staat is Portal. Portal is namelijk vreselijk briljant! In feite is Portal gewoon een puzzelspel, waarin je gebruik moet maken van twee portalen. Ga je het blauwe portaal in, dan kom je bij het oranje portaal er weer uit en omgekeerd. Hiermee moet je dan puzzels oplossen. Wat Portal echt speciaal maakt is de humor, er zit namelijk een heus verhaal om het puzzelspelletje heen gebouwd met een hoop humor erin. Jammer alleen dat je Portal heel snel kan uitspelen en dat er nauwelijks echt moeilijke puzzels inzitten.

En dan zijn we aangekomen bij de nummers 1 en 2. En wat was die keuze moeilijk. Beide games zijn namelijk echt geweldig en horen bij de top van de games. Zie nummer 2 dan ook niet als 'maar nummer 2', het is namelijk eerder plaats 1,00001! Nummer 2: Grand Theft Auto IV

GTA IV, mijn eerste 'next-gen' game. Jongens, wat heb ik toch genoten van GTA IV! Ik weet nog toen ik voor het eerst GTA IV opstartte en na de eerste verplichte missie naar buiten liep en links over de stoep naar die kruising ging en vijf minuten totaal verbaast maar wat heb rondgelopen op dat kruispunt. Wat een details! Al die mensen en al die auto's! Het realistisch bewegen van Niko en de wereld die leek te leven! Na deze vijf minuten begon dan het avontuur waar ik me weken mee bezig heb gehouden. GTA IV voelt dan ook echt aan als een complete game en het doet bijna alles goed: Het ziet er fantastisch uit, heeft een geweldige physics-engine, een prima verhaal, vette karakters, actievolle missies met heftige shootouts, een prima coversysteem (al kan het in sommige situaties niet helemaal begrijpen waar jij heen wilt), een gedetailleerde en prachtig vormgegeven stad die 'leeft' en uitgebreide mogelijkheden om lekker te 'freeroamen', zowel offline als online. GTA IV is werkelijk fantastisch! Tevens is het ook nog eens de langste game uit de lijst: Ik heb er toch al zo'n 70 uur met GTA IV opzitten.

Nummer 1: Mass Effect

Mijn nummer 1 game die ik dit jaar gespeeld heb is uiteindelijk Mass Effect geworden. Om mezelf maar even te quoten:

“Geweldige game! Geweldig verhaal! Geweldige climax! Geweldige personages! Geweldige vormgeving! Geweldige gesprekken! Geweldige muziek! Geweldige sfeer! Geweldige gameplay! Geweldig! Geweldig! Geweldig!”

Mass Effect is gewoon een heerlijke science-fiction RPG-game waarin je wordt opgeslokt.Het is ook echt zo'n game die je over een half jaartje uit de kast trekt om hem dan nogmaals (met bijvoorbeeld een andere klasse) uit te spelen. Halen die game als je hem nog niet hebt! En alsjeblieft Bioware, werk rustig aan Mass Effect 2 en zorg ervoor dat het geen haastklus wordt, maar een waardige opvolger van Mass Effect!

Top 5 qua gamegerelateerde zaken in 2008:

5) De launch van de New Xbox Experience: Een lekker grote update!

4) De fun die ik heb gehad met vrienden met het spelen van o.a. PGR4, Gears of War en Team Fortress 2.

3) Voor de eerste keer het uitspelen van Mass Effect: simpelweg geweldig.

2) Het eerste uurtje spelen van GTA IV, ik wist niet wat me gebeurde, ik was gewoon vijf jaar in de toekomst geteleporteerd van oude games naar 'next-gen'-games.

1) Mijn aankoop van een Xbox 360: Geen enkel moment heb ik er spijt van gehad.

Flop 5 qua gamegerelateerde zaken in 2008:

5) Fanboys en het eindeloze geflame wat ze meebrengen.

4) Een aantal games die zeer negatief werden ontvangen, waar ik toch wel naar uitkeek (Spore…)

3) Het gebrek aan tijd om al die geweldige games te spelen.

2) Het gezeur over downloaden, kopiëren, DRM, de 'dode' pc etc.

1) Mijn pc die crashte: bye, bye savegames…

Top 5 qua gamegerelateerde zaken in 2009 ( Let op: Grootste gedeelte is puur nattevingerwerk (Word zegt dat ik het zo moet spellen)):

5) De Playstation 3 krijgt in de zomer eindelijk de langverwachte prijsdaling.

4) Alle nieuwe topgames die gaan uitkomen.

3) De aankondiging van weer veel nieuwe, veelbelovende games, waaronder de nieuwe Splinter Cell, Asassin's Creed 2, Bioshock 2 (ook al is hij al onofficieel al aangekondigd), Portal 2 en The Elder Scrolls V.

2) Veel media m.b.t. Mass Effect 2: Screenshots, trailers en veel positieve previews over de game, release: Maart 2010.

1) De vele topgames die ik weer zal spelen in 2009.

Flop 5 qua gamegerelateerde zaken in 2009 (Let op: Het grootste gedeelte van deze lijst is nattevingerwerk):

5) Er gaan weer een paar ontwikkelaars ten onder.

4) Nintendo die geen enkele 'hardcore'-game maakt voor 2009.

3) Het gebrek aan tijd om al die geweldige games te spelen.

2) Het uitstellen van veel games, die daardoor 2009 niet halen, onder andere: Diablo III, Alan Wake (al krijgen we er wel meer over te weten), Heavy Rain, Mafia II, I am Alive en Duke Nukem.

1) De vele games die dit jaar een onvoldoende gaan halen: Schaam jullie ontwikkelaars, voor het maken van deze games!

Zo, dat was het dan al weer. Nogmaals: De top 5 lijst bestaat uit games die IK dit jaar gekocht en gespeeld heb op de Xbox 360 en de 2009-lijstjes bestaan uit dingen die ik heb verzonnen, ze zijn niet gebaseerd op iets.