[quote]Clifford Bleszinski (born February 12, 1975), also known under the moniker CliffyB (but now prefers to be only called by his full name), is the design director for the game development company Epic Games in Cary, North Carolina. He is most famous for his continuing hand in the development of the Unreal franchise and the Gears of War franchise. He cites Shigeru Miyamoto as his biggest influence[/quote]

Cliffy Blezinski, een inmiddels alweer 33 jarige man is voor mij één van de mensen in de games industrie die nog steeds redelijk onderbelicht is. En daarom vond ik het tijd om eens een artikel aan hem te wijden.

Jazz Jack Rabbit

Begonnen met een pixel game maar pas bekend geworden met Jazz Jack Rabbit. Zijn voorbeeld is Shigeru Miyamoto en dat is op verschillende vlakken duidelijk te zien. Beiden willen games die eigenlijk meer bieden dan vermaak voor enkele uren, beiden willen games creëren waarbij je jezelf helemaal in een ander universum went. Een makkelijke op te pakken besturing in combinatie met een onvergetelijke audiovisuele evaring zorgen ervoor dat ze voor mij keer op keer ervoor kunnen zorgen dat games leuk blijven.

JJ2 was goed omdat het er grafisch goed uitzag, maar ook omdat het lekker speelde maar bovenal ook door de heerlijke muziek. Goede electronic muziek die ik nog veels te weinig zag in games. En dan kon je het spel ook nog eens in co-op spelen. JJ2 zag ik als een soort van concurrent van Sonic the Hedgehog, ondanks dat ze net iets anders zijn kan je beiden games als platform games zien.

Unreal, Gears of War en de toekomst

Aangezien ik al artikelen heb geschreven over Unreal en Gears of War zal ik dat niet nog eens doen. Ik wil wel kwijt dat ik Unreal nog steeds als één van de grondleggers zie van een perfecte singleplayer ervaring. Van "Prisoner ... ESCAPING..." tot de ontsnapping aan het einde. En zoals het een EPIC Games game goed doet, weer met ontzettend goede muziek. Gears of War is wat tactischer dan Unreal Tournament3. En het speelt ook anders maar toch heeft het weer zo'n EPIC Games vibe. Het speelt goed, het klinkt goed en het is een game die lang in je dvd drive blijft.

Klein begonnen, doorgezet en uiteindelijk mede verantwoordelijk voor triple A games sluit ik dit artikel dat geschreven is voor Cliff ermee af dat CLIFFY B= Ownage= EPIC GAMES =Godlike