Er zijn steeds meer games die succesvol zijn omgezet in een film

En met deze eerste zin ga ik in tegen de algemene "games die films worden zijn altijd slecht". Dat is simpelweg niet het geval, er komen steeds meer goede films die gebaseerd zijn op videogames. Soms is het wel belangrijk dat de ogen goed worden geopend aangezien ze qua promotie etc nog weinig ondersteuning krijgen. Voor degene die van videogames houden en ook wel graag films kijken is het heerlijk dat we steeds beter worden bediend. Enkele goede voorbeelden van films gebaseerd op games zullen de revue passeren. En dan zal ik er waarschijnlijk nog heel veel missen. Los van wat er zo komt waren er in de jonge jaren van MetalSonic al goede tekenfilm versies van videogames. Zo had je Sonic the Hedgehog op tv en was er de Super Mario Brothers Show, en dan was er ook nog eens een aflevering uitgezonden van de Super Mario World serie.

Final Fantasy Advent Children & Final Fantasy Spirits from Within

Ondanks dat ik Final Fantasy VII nooit heb gespeeld ken ik het universum via Final Fantasy X. De games zijn natuurlijk de beste rpg's in het genre maar de films doen weinig onder voor de kwaliteit van de films. Waar je Spirits from within makkelijk kan kijken zonder iets te weten van Final Fantasy in het algemeen is Advent Children een heerlijke film gebaseerd op FF VII. Ik wist er natuurlijk wel al wat van af via het internet. De film is helemaal met de computer gemaakt CGI (als ik 't goed heb) en ziet er ontzettend mooi uit. De actie en emoties komen steeds beter op je tv en dan is er ook nog eens een hele goede soundtrack. Ik heb Final Fantasy Advent Children meerdere malen met veel plezier gekeken.

Silent Hill

Silent Hill 3 had ik een uur of 3 gespeeld bij een vriend van me en de film was nog iets korter dan dat. Gelukkig maar dat de kwaliteit van de film weer eens niet onderdoet voor het spel. En dan heb ik het vooral over de sfeer, aangezien je na 3 uur spelen wel een beeld kan vormen van de sfeer van een spel. Silent Hill 3 is precies zoals de film hoor te zijn, een afgelegen dorpje, mysterieuze mensen, monsters en verwarrende dialogen. Horror films die zich afspelen in bossen krijgen bij mij al een streepje voor op de rest. Silent Hill laat je van het begin tot het einde lekker ongemakkelijk zitten. Het is een eigen verhaal maar toch duidelijk geïnspireerd op de serie. Veel actie, goed acteerwerk en een geloofwaardige setting.

Deadspace

Toen ik het spel speelde had ik het al gehoord "er is ook een anime film van Dead space". Euhm ok? Ik begreep dat toen der tijd niet zo goed. Hoe kan je nou van een shooter een film maken. In het spel liep je door wat gangetjes in een ruimteschip en je werd hier en daar aangevallen. Dead space de (anime)film laat gelukkig goed zien dat het wel kan. De anime film is de sequel op het spel en laat ons zien hoe het ruimteschip zo geworden is. Het is weer een film die je goed zou kunnen kijken zonder kennis over de videogame. Maar het is uiteraard het leukste als je de videogame wel kent. Dan zul je veel dingen herkennen, verwijzingen etc, sommige dingen zullen duidelijk worden. De anime film was weer een mooi voorbeeld van een leuke film. Het verhaal zat goed in elkaar, het zag er grafisch goed uit en het liet mij vooral met veel plezier kijken.

De Resident Evil films: 1,2,3....... Degeneration

Last but not least, eigenlijk gewoon de beste. De films 1,2,3 van Resident Evil vond ik al heel leuk. Dit omdat ze gebaseerd zijn op de betere delen uit de serie. Raccoon city all over again, veel zombies, veel actie en hier en daar een verlaten landhuis. Zowel deel 1 als deel 2 heb ik meerdere malen op tv gezien, en deel 3 heb ik dan weer in de bioscoop gekeken. Deel 3 was misschien iets beter dan de rest, maar de andere delen waren zeker niet slecht. Ze geven wat je ervan verwacht. De beste film heb ik uiteindelijk gister nacht gekeken en die springt toch wel boven de rest uit. Als je ook maar een beetje interesse hebt in Resident Evil, dan is Degeneration een MUST-See. De film zit van het begin tot het einde vol actie, verwijzingen en heel veel ownage. Het is vooral erg leuk dat verschillende games worden gelinkt en dat er verbanden worden gemaakt tussen de verschillende incidenten.

Voor de toekomst

In de toekomst komen hopenlijk nog meer van zulk soort films. Tekenfilms worden al steeds vaker naar de bioscoop gebracht ( Spiderman/ Batman/ Transformers etc) en ik denk dat het een kwestie van tijd is voor er echte een grote game-film vertaling komt die een blockbuster is. Om veel bezoekers naar de bioscopen te lokken is het belangrijk dat het gebaseerd is op een bekende game. Maar de videogames worden gelukkig steeds bekender, word het een game gebaseerd op GTA 4? of misschien wel de Halflife serie? Ik houd het in de gaten en blijf tot die tijd goed om me heen kijken. Er zijn en komen wel degelijk veel goede films gebaseerd op videogames.