Elke week verschijnt er nieuwe downloadable content voor de muziekgame Rock Band. Ik neem voor Gamer en voor het Insidegamer de taak tot me op om (als mijn geldvoorraad het toelaat) iedere week van een aantal tracks reviews te plaatsen om jullie een idee te geven of de tracks het halen waard zijn (en om een update te geven op de DLC, aangezien Gamer dit lang niet altijd plaatst als nieuws).

Ik bespreek in de reviews gitaar, bass en zang. Drums bespreek ik niet vanwege het gebrek aan drumskills.

Deze week verscheen het grondbrekende album Ten van Pearl Jam afkomstig uit 1991 als volledig album download in Rock Band. Dit om samen te vallen met de release van de geremasterde nieuwe versie. Dit geweldige album heb ik natuurlijk in zijn volledigheid gehaald. Nu de reviews.

Pearl Jam – Once Gitaar: Dit nummer is één van de tracks waar ik stevig naar uitkeek op gitaar en voor een reden. Het riffje is uitdagend en zit bezaaid met hammer-ons, hierdoor is hij erg fun om te spelen. Daarbij komt ook nog de solo die ook erg gaaf is om te spelen. Deze track is één van de vele tracks van Ten die je als gitarist in je bezit moet hebben!

10/10

Bass: Ook op basgitaar is dit nummer puur genieten. Ik hoef dit eigenlijk niet heel veel verder uit te leggen. Hij is gaaf en je moet hem in je collectie hebben. Downloaden die hap!

9/10

Vocals: Net zoals alle Pearl Jam tracks op vocals zitten er in dit nummer een aantal valkuilen in de vorm van willekeurige kreunen en uitroepen van Eddie Vedder. Daarnaast is het nummer gewoon erg gaaf om te zingen. Vocalists, koop dit nummer!

9.5/10

Pearl Jam – Even Flow Gitaar: Op gitaar is Even Flow in Rock Band leuker dan zijn counterpart in Guitar Hero 3, en laatstgenoemde was al zo leuk om te spelen. Even Flow is qua gitaarwerk misschien minder interessant dan Once, maar dat was dan ook al een sublieme track. Haal deze ook!

9/10

Bass: Even Flow is op bass precies wat je zou verwachten van Pearl Jam tracks. Er is een leuk strumming ritme, je beweegt je hand veel over het fretboard en er zitten een hoop hammer-ons in. Bassisten in Rock Band, haal dit nummer!

9/10

Vocals: Eigenlijk past hier precies hetzelfde te zeggen als wat ik vertelde over Once. Oké, dit nummer is misschien net iets lastiger, omdat er meer hoogtewisselingen inzitten. Nog steeds erg leuk om te zingen (en eindelijk weet ik nu wat de lyrics van dit nummer zijn! :P)

9.5/10

Extra: Meezingend publiek, ahoy! Pearl Jam – Why Go Gitaar: Uitdagend, gaaf, episch. Er zijn niet genoeg woorden om deze track op gitaar te beschrijven, het gaat erom dat dit nummer een must-have is voor gitaristen die naar een uidagend, maar nog redelijk doenbaar nummer zoeken. Trouwens, de solo is één grote clusterfuck aan noten, en dat is in dit geval gaaf!

9.5/10

Bass: Op basgitaar is het hoofdmelodietje precies hetzelfde als gitaar, met wat verschillen in de vorm van complexe hammer-on phrases. Ik heb heel veel plezier gehad met deze chart en kan hem dan ook iedereen aanraden.

9.5/10

Vocals: Op dit nummer heb ik eigenlijk heel weinig aan te merken. Het vertoont heel veel overeenkomsten met de eerdere Pearl Jam tracks. Het is vrij uitdagend en leuk. Vocalists zouden eigenlijk gewoon het hele album moeten halen, aangezien ieder nummer gaaf is op vocals op één na, deze zal ik later specificeren.

9.5/10

Pearl Jam – Black Gitaar: Ah, een Pearl Jam ballad. Het nummer is langzaam, maar nog steeds fun om te spelen door de vele wisselingen die de song bevat. Om nog maar te zwijgen van de zo'n tweeëneenhalf minuut durende gitaarsolo die erg gaaf is om te spelen. Er zit niet echt iets in deze song waarvan je kan zeggen dat het lastig is, maar het is en blijft een retegaaf nummer om te spelen.

9/10

Bass: Dit nummer is vrij langzaam op basgitaar en je hebt als bassist niet heel veel te doen. Wat je te doen krijgt is echter redelijk leuk om te spelen, waardoor Black niet als een saai nummer door het leven gaat. Ik zou echter liegen als ik zeg dat er niet interessantere nummers te krijgen zijn op het album.

7.5/10

Vocals: Hoeveel moet ik nog zeggen over Pearl Jam's vocals? Niet veel, want ook dit nummer is afwisselend, lastig en leuk om te spelen. Ik zal het blijven zeggen: Pearl Jam op vocals is en blijft gaaf.

9.5/10

Pearl Jam – Jeremy Gitaar: Jeremy is een geweldige track. Niet alleen muzikaal, maar ook instrumentwise. Dit nummer is erg gaaf op gitaar, ook al bevat het geen solo of iets dergelijks. Koop. Dit. Nummer. Nu direct!

9/10

Bass: Daarnet zei ik dat dit nummer gaaf was op gitaar. Guess what? Hij is nog gaver op bass. Bassisten, Jeremy is de beste basstrack van het album. Download je dit nummer niet, dan mis je een erg gaaf nummer in je collectie. En dat wil niemand toch?

10/10

Vocals: Dit nummer is op vocals nog gaver dan alle andere Pearl Jam nummers, vandaar dat deze ook een vettere score krijgt, punt.

10/10

Extra 1: Meezingend publiek dat puur awesome is en het nummer nog gaver maakt dan het origineel is! Kippenvelmoment! Extra 2: Je kan dit nummer in een videoclip venue spelen. Awesome!!!!!!! Pearl Jam – Oceans Gitaar: Dit nummer is zeer traag. Echter betekent dat niet dat dit nummer stom is op gitaar. Ja, het is minder interessant dan een groot deel van de nummers, maar nog steeds heb ik veel plezier gehad met dit nummer. Als je gaat nitpicken op losse nummers, is dit waarschijnlijk één van de nummers die je kan laten liggen, maar geloof me: Je kan veel beter gewoon heel het album downloaden.

8/10

Bass: Op bass is er zeer weinig te doen in dit nummer. Het is als het ware een beetje een opvul track dit je best kan laten varen. Echter geldt hier hetzelfde als wat ik zei bij gitaar: Je kan net zo goed het volledige album halen, aangezien je dan geld bespaart.

6.5/10

Vocals: Leuke hoogtewisselingen bevat dit nummer. I like!

9.5/10

Pearl Jam – Porch Gitaar: Dit nummer is leuk op gitaar, erg leuk. Het nummer begin met een lastig door te hebben strumritme, met heel wat hammer-ons tussendoor. Daarna komt er een leuke solo, om vervolgens af te sluiten met een kickass riffje. Eén van de gaafste gitaarcharts in het album, ik heb ervan genoten!

9.5/10

Bass: Op basgitaar is dit nummer uitdagend, snel, leuk, etc. Eén van de beste basscharts van het hele album, dit wordt alleen verslagen door Jeremy dankzij het feit dat het nummer iets minder interessant wordt aan het einde, zelfs dan is het nog enorm leuk om te spelen though. Haal dit nummer, nu!

9.5/10

Vocals: Zie alle andere reviews van Pearl Jam vocals. Dit nummer doet niet veel anders dan de andere tracks en is dan ook erg gaaf om te spelen.

9.5/10

Pearl Jam – Garden Gitaar: Wow, dit begin deed me even slikken. Het was erg gaaf om te spelen, maar het ritme moest ik even leren. Maar goed, voor de rest schopt dit nummer ook vrij veel kont op gitaar, met de laatste solo als ware hoogtepunt. Eén van mijn favoriete tracks van het album.

9.5/10

Bass: Dit nummer is net zoals Oceans niet echt boeiend op bass. Het is nog wel relatief vermakelijk, maar voor de rest is er niet echt iets bijzonder aan de hand in het nummer. Ben je vooral een bassist, kan je deze track zonder spijtgevoelens laten liggen.

6.5/10

Vocals: Verdomme, moet ik echt nog de Pearl Jam tracks cijfers blijven geven op vocals? Hoppa, deze is ook weer erg fun.

9.5/10

Pearl Jam – Deep Gitaar: Welja, ik kan niet zeuren om gebrek aan afwisseling in dit nummer. Dit nummer wisselt om de zoveel seconden van enorm gaaf naar matigjes en weer terug. Vandaar dat deze track vrij fun is, hij is echter verre van de toptrack van het album, daarvoor zitten er toch iets teveel mindere stukjes in.

8/10

Bass: Dit nummer wisselt op bass misschien iets minder vaak af dan op gitaar, maar de afwisseling is wel gaaf. Waar het nummer namelijk redelijk soft begint, is het einde voor de wat minder goede spelers een echte klap in het gezicht dankzij relatief snelle hammer-ons. Dit einde haalt de score dan ook omhoog, want eerlijk is eerlijk: dat was gaaf om te spelen.

8/10

Vocals: Waar dit nummer precies over gaat? Ik heb geen flauw idee. Dat het gaaf is om te zingen staat echter vast.

9.5/10

Pearl Jam – Release Gitaar: Oké, dit is het minste nummer voor op gitaar van het album. Er zit niets in wat echt uitsteekt of lastig is, het is gewoon middelmatig. In mijn opzicht is dit eigenlijk samen met de Master/Slave de enige track die je echt zou kunnen laten varen als gitarist, wat betekent dat je veel beter dus direct het hele album kan kopen.

7/10

Bass: Het nummer is op bass al even simplistisch (misschien zelfs nog simpeler) dan op gitaar. Het is geen heel interessante chart verder, ik vond hem vermakelijk omdat het nummer kickass is, maar als je geen Pearl Jam fan bent, kan je deze track laten liggen als bassist.

6.5/10

Vocals: Release is een stuk simpeler dan de rest van de Pearl Jam tracks. Er zijn een aantal op eerste ogenblik lastige hoogtewisselingen, maar omdat het lange noten zijn kun je simpel snel je hoogte aanpassen en alsnog een awesome halen. Dit nummer is iets minder interessant op zang, maar nog steeds hartstikke leuk.

9/10

Pearl Jam – Master/Slave Gitaar: Hoe valt dit nummer te beoordelen? Het is lastig, aangezien de chart heel erg minimalistisch is. Echter is de track in mijn opzicht nog wel enigszins interessant dankzij een aantal leuke hammer-on stukjes en het feit dat je bij deze song tegelijkertijd iets kan eten met je strumhand terwijl je speelt, aangezien alle afzonderlijke lange noten hammer-ons zijn. Dit nummer zou ik niet kunnen aanraden voor de volle mik, maar het is geen verkeerd nummer om te hebben als je het album in zijn volledigheid download (iets wat je zeker zou moeten doen, aangezien dit het beste album ooit is in Rock Band).

7/10

Bass: Op bass is Master/Slave iets interessanter. Het deed me in een opzicht een beetje denken aan Sex Machine van vorige week, alleen is hij dan iets minder tof om te spelen. Het is in feite de hele tijd één riffje opnieuw. Gelukkig is het riffje redelijk leuk om te spelen en kan je lekker in de groove komen dankzij de funky sound van de song.

7.5/10

Vocals: Weten jullie nog hoe ik een tijdje geleden zei dat er één song was waar de vocals een stuk minder waren? Nou, dit is dat nummer. In de game is dit namelijk een instrumental, wat betekent dat zangers hem niet kunnen spelen. Dit vond ik opmerkelijk, want er is toch wel degelijk gekreun van Eddie Vedder te horen op de achtergrond. Ach, er is toch niets aan te doen op het moment…

Prijzen:

Ieder nummer is te downloaden voor de prijs van €1,99 (160 Microsoft Points).

Het album als complete download kost €17,99 (1440 Microsoft Points)

De tracks zijn vanaf vandaag (17 maart 2009) beschikbaar op Xbox Live Marketplace en zullen aanstaande donderdag op PlayStation Network verschijnen.