Elke week verschijnt er nieuwe downloadable content voor de muziekgame Rock Band. Ik neem voor Gamer en voor het Insidegamer de taak tot me op om (als mijn geldvoorraad het toelaat) iedere week van een aantal tracks reviews te plaatsen om jullie een idee te geven of de tracks het halen waard zijn (en om een update te geven op de DLC, aangezien Gamer dit lang niet altijd plaatst als nieuws).

Ik bespreek in de reviews gitaar, bass en zang. Drums bespreek ik niet vanwege het gebrek aan drumskills.

Vandaag verscheen het volledige album Nothing's Shocking van de alternative rockband Jane's Addiction als download, op Mountain Song na omdat die al in Rock Band 2 zit als standaard song. Ik heb van dit album vijf songs gehaald die ik nu zal bespreken. De charts van de rest van de songs (en de drums) zijn te zien op Youtube op de accounts van Corporalgregg, Npeaen en S1ckH4nds. Jane's Addiction – Ocean Size Gitaar: Dit nummer is ongelofelijk leuk op gitaar. Het is zeer afwisselend, uitdagend en bevat vier (!) gitaarsolo's, waarvan de tweede solo redelijk ziek is. Die tweede solo begint namelijk met een hele reeks snelle zigzagjes gevolgd door een lastige hammer-on sectie. Al met al is dit een absolute must voor gitaristen.

9.5/10

Bass: Ook op basgitaar is dit nummer genieten. Het is totaal niet lastig, één van de simpelere tracks die ik heb gedownload vandaag op bass, maar nog steeds tons of fun. Er zitten leuke hammer-ons in en je beweegt constant over het fretboard. Awesome, really awesome.

9/10

Vocals: Op vocals is Ocean Size redelijk interessant. Er zit veel geschreeuw in waar je lekker op los kan gaan en het bevat leuke sprongen in hoogte. Daarnaast zijn de lyrics van deze song heerlijk. In welk ander nummer kan je zingen dat je graag zoals de oceaan zou willen zijn? Juist ja.

8/10

Jane's Addiction – Had a Dad Gitaar: Weet je hoe ik zei dat Ocean's Size geweldig was op gitaar? Guess what, dit nummer is net zo gaaf. Hoewel het één solo minder bevat (boehoehoe), schopt dit nummer extreem veel kont vanwege een enorm gave main riff en drie kickass solo's. Halen die hap!

9.5/10

Bass: Dit nummer is op bass een pure kwestie van smaak. Ja, het riedeltje wat je speelt op bass is puur geweldig in opbouw en is gaaf om te spelen… in eerste instantie. Het probleem met Had a Dad is dat het nummer telkens herhaalt en dus snel kan gaan vervelen. Ik had er persoonlijk geen last van omdat het riffje gaaf was, maar als je niet graag telkens hetzelfde speelt, moet je deze track niet halen.

8/10

Vocals: Had a Dad is heerlijk op zang om lekker op los te gaan. Deze nummers zijn gewoon gemaakt om hard schreeuwend te zingen en ze zijn daar dan ook perfect voor. Er zitten wat lastige hoogtes in, maar niets extreem uitdagends. Lekker losgaan is de hoofdreden waarom dit nummer gaaf is op zang.

9/10

Jane's Addiction – Ted, Just Admit It… Gitaar: Dit nummer is alsof er twee nummer in één zijn gebouwd. Ten eerste heb je het rustige begin wat vrij simpel en vrij saai is om te spelen. Wel heeft dit stuk twee redelijk leuke solo's. En dan opeens helt het nummer in de laatste twee à drie minuten over naar fucking awesome. Snelle altstrumsecties die erg gaaf zijn om te spelen zijn hier de main consensus. Alleen al om de tweede helft zouden Rock Band gitaristen dit nummer moeten overwegen.

8/10

Bass: Ten eerste moet ik zeggen dat ik absoluut verliefd ben op deze baslijn. Dit is qua sound zonder twijfel één van mijn favoriete baslijnen in de game. Maar ja, zoals bij veel extreem gaaf klinkende dingen is er altijd iets op te merken. Zo is de baspartij van Ted, Just Admit It… bijzonder saai. Eigenlijk kan ik deze track aan solo-bassisten niet aanraden.

6/10

Vocals: De twee aparte secties zijn goed te merken op zang hier. De eerste helft van het nummer is mellow en vrij lastig om te zingen, vanwege de vele kleine trucjes die Perry met zijn stem uithaalt. De tweede helft bestaat vooral uit het schreeuwen van de woorden SEX IS VIOLENT!!!! En dat is fucking heerlijk om te doen, vooral als je veel opgekropte woede hebt en dat even wilt loslaten. En ja, ik ben me ervan bewust dat zeggen dat je favoriete lijn 'Sex is violence' is heel fout klinkt.

9.5/10

Fun fact: Dit nummer staat in de moeilijkste groep songs voor drums en heeft een drumsolo. Whooptie! Jane's Addiction – Standing in the Shower… Thinking Gitaar: Ugh, deze chart is leuk, maar o zo zwaar voor mij. Persoonlijk denk ik nog steeds dat één van de meest complexe en lastige charts voor mij Kiss Them For Me is van Siouxie and the Banshees en deze track doet, in iets mindere mate, ongeveer hetzelfde als die chart. Wel is het een stuk gaver om te spelen EN hij heeft twee toffe gitaarsolo's.

8.5/10

Bass: Vergeet wat ik zei twee weken geleden toen ik van Riad n' the Bedouins zei dat er deze maand geen gavere basscharts zouden verschijnen. Dit nummer is evenvet, zoniet vetter dan die track van Guns N' Roses. Hij is zeer complex, vrij lastig en extreem gaaf. Bassisten (of gitaristen die ook soms bass spelen) moeten dit nummer zonder na te denken halen.

10/10

Vocals: Dit nummer is apart op vocals. Het is heel goed mogelijk het lastige Jane's Addiction nummer wat ik heb gedownload door de aanwezigheid van veel subtiele hoogtewisselingen. Dit is natuurlijk allemaal erg leuk, maar het absolute speerpunt van dit nummer op zang is het feit dat dit het eerste nummer in Rock Band is waar je moet zingen: “And I was pissing on myself”. Jippie!

9/10

Jane's Addiction – Idiots Rule Gitaar: Al een song al direct begint met een gave gitaarsolo, dan weet je dat het niet mis kan gaan. En inderdaad, het gaat niet mis met dit nummer. Idiots Rule bevat drie gitaarsolos en een leuk om te spelen riffje wat nooit verveeld. Dit nummer is zeer leuk en een aanrader voor alle Rock Band gitaristen. Tevens is hij iets simpeler dan de andere hoogtepunten van dit album zoals Ocean Size en Had a Dad.

9.5/10

Bass: En ik zat daar en dacht dat het niet beter kon dan Standing in the Shower… Thinking en toen kwam deze track langs. Het zijn duidelijk niet alleen de idioten die heersen in dit nummer, maar ook de bassist laat zich van zijn beste kant zien (dikke kans dat de bassist een idioot van jewelste is). Dit nummer is heel goed mogelijk de beste basschart in een hele lange tijd en iedere zichzelf respecterende bassist en gitarist (ja, want ook zij mogen zo'n vette basschart niet missen!) moeten dit nummer alleen al om deze baslijn halen.

11/10

Vocals: Dit nummer spreekt me aan, alsof het is geschreven voor mij. Idioten aan de macht! Yeah! Uiteraard kan het nummer op zang met zo'n geweldig thema al niet meer kapot, hoppa!

9/10

Fun fact: De trompet die je hoort op deze track wordt gespeeld door niemand anders dan Flea, de bassist van de Red Hot Chili Peppers. Nintendo Wii

Naast het Jane's Addiction album krijgt de Nintendo Wii vandaag ook de volgende tracks te downloaden:

Megadeth “Wake Up Dead” (aanrader voor Drums, Gitaar, Bass)

Megadeth “The Conjuring” (aanrader voor Drums, Gitaar, Bass)

Megadeth “Devil's Island” (aanrader voor Drums, Gitaar, Bass)

Megadeth “Good Mourning/Black Friday” (aanrader voor Drums, Gitaar, Bass)

Megadeth “Bad Omen” (aanrader voor Drums, Gitaar, Bass)

Megadeth “I Ain't Superstitious” (aanrader voor Drums, Gitaar, Bass)

Megadeth “My Last Words” (aanrader voor Drums, Gitaar, Bass)

Megadeth “Sleepwalker” (aanrader voor Drums, Gitaar, Bass, Zang)

The Police “Truth Hits Everybody”

Oasis “Don't Look Back in Anger” (aanrader voor Gitaar)

Prijzen:

Het volledige album Nothing's Shocking (10 songs) valt te downloaden voor € 15,99 (1280 Microsoft Points)

De tracks zijn ook nog per stuk te downloaden voor € 2,00 (160 Microsoft Points/200 Wii Points)

De tracks zijn vanaf vandaag (28 april 2009) beschikbaar op Xbox Live Marketplace en de Wii Store. Aanstaande donderdag zullen ze ook op PlayStation Network verschijnen.