Elke week verschijnt er nieuwe downloadable content voor de muziekgame Rock Band. Ik neem voor Gamer en voor het Insidegamer de taak tot me op om (als mijn geldvoorraad het toelaat) iedere week van een aantal tracks reviews te plaatsen om jullie een idee te geven of de tracks het halen waard zijn (en om een update te geven op de DLC, aangezien Gamer dit lang niet altijd plaatst als nieuws).

Ik bespreek in de reviews gitaar, bass en zang. Drums bespreek ik niet vanwege het gebrek aan drumskills.

Vandaag werden Rock Band eigenaren verblijd met niet meer en niet minder dan tien enorm varierende nummers. Ten eerste verscheen er een pakket van drie nummers van de rockband Franz Ferdinand (Do You Want To, Take Me Out en Lucid Dreams). Ten tweede was er ook wat classic rock aanwezig in de vorm van twee nummers van de Allman Brothers Band (Midnight Rider en Blue Sky). Ten derde komen ook de metalfans aan hun trekken met twee nummers van Prong (The Banishment en Idealistic Types)

Als je dacht dat dit alles was, had je het fout. Naast die zeven tracks verschenen er namelijk ook nog losse nummers van andere artiesten. Zo kunnen eigenaren van Rock Band nu ook Smooth Ciminal van Alien Ant Farm, Naked Eye van Luscious Jackson en Drain the Blood van The Distillers toevoegen aan hun bibliotheek.

Uiteraard heb ik niet alles kunnen halen. Voor hetgeen wat niet besproken is of voor de drumcharts, verwijs ik je naar de volgende Youtube accounts: S1ckH4nds, Npeaen, OldPsy en OWA1989. Alien Ant Farm – Smooth Criminal Gitaar: Dit nummer is redelijk gaaf op gitaar. Ten eerste is de main riff erg tof om te spelen (en niet al te lastig), ten tweede is het altstrumritme tijdens het refrein erg fijn en ten derde is de solo erg leuk om te spelen en zorgt hij voor een redelijke uitdaging. Dit is best een nummer wat je kan overwegen om te halen voor zijn gitaarchart.

8/10

Bass: Op basgitaar is Smooth Criminal haast hetzelfde als op gitaar op de solo en de chords na. Wat betekent dit? Dat het nummer nog steeds best leuk is om te spelen, maar niet heel speciaal is als je ook gitaar speelt in Rock Band. Als je deze song echter bekijkt als bassist alleen, komt hij net iets minder fun uit dan op gitaar vanwege het missen van de kickass solo.

7.5/10

Vocals: Dit is tof op vocals zeg, heerlijk. Niet alleen zijn de phrases met hoogtes erin vrij lastig en leuk om te spelen, maar er zijn ook scantstukjes. Wat houdt dit in? Alien Ant Farm wilde met dit nummer Michael Jackson parodiëren. Niet alleen is dit een zeer populaire cover van een MJ nummer, maar ook de verschillende kreten van MJ zitten erin verwerkt. Het scanten tijdens de solo staat voor mij gelijk aan awesomeness met de karatekreten in één van de SpongeBob songs.

9/10

The Allman Brothers Band – Blue Sky Gitaar: Gitaristen moeten dit nummer direct halen! Hell, driekwart van het nummer is een gitaarsolo die zo ontzettend gaaf is om te spelen dat ik na het spelen direct nog eens wilde spelen.

10/10

Bass: Op bass is Blue Sky erg laid back en vrij simpel. Echter betekent dit niet dat hij direct overgeslagen kan worden door bassisten. Immers, er zit genoeg tofs in. Ten eerste beweeg je je hand de hele tijd over het fretboard heen en ten tweede zitten er een aantal leuke hammerons in. Bassisten moeten deze aankoop echt overwegen.

9/10

Vocals: Tja, als driekwart van het nummer een gitaarsolo is weet je al wat er met zang gaat gebeuren. Er is nauwelijks zang en wat er is aan zang is vrij simpel. Dit is een vocalssong die heel, heel simpel overgeslagen kan worden. Behalve natuurlijk als je heel graag op je microfoon slaat.

4/10

The Allman Brothers – Midnight Rider Gitaar: Met de gitaar op Allman Brothers nummers kan het eigenlijk niet mis gaan. Zo is dat ook hier weer duidelijk te zien. Hoewel het verre van zo geniaal is als Blue Sky en ook wat minder interessant is dan Ramblin' Man, mag deze track er op gitaar ook best zijn. Gitaristen doen er goed aan beide Allman Bros tracks te halen.

8.5/10

Bass: God, ik hou van Southern Rock baslijnen. Waarom? Omdat ze negen van de tien keer gaaf zijn. Zo ook de baslijn van Midnight Rider. Nee, er zit weinig uitdaging in, maar hij is wel tof en heerlijk groovy om te spelen. Bassisten moeten deze track zeker in hun setlist hebben staan.

8.5/10

Vocals: Stukken beter dan Blue Sky op vocals. Tevens is hij ook wat uitdagender dan Blue Sky. Echter moet ik wel zeggen dat het zingen van southern rock niet voor iedereen is weggelegd en voor sommige mensen kan het dan ook een beetje vreemd aanvoelen. Maar nog steeds is dit een solide vocalstrack.

7.5/10

Fun Fact: Meezingend publiek, joepie! Franz Ferdinand – Take Me Out Gitaar: Ah, een oude bekende uit Guitar Hero 1. Nice! Maar goed, de chart. Het is gematigd leuk, maar verder niets speciaals. Er zitten een paar leuke altstrumsecties in, maar voor de rest is de chart redelijk low-profile. Natuurlijk is het nummer alleen al door de bekendheid een aankoop waard, maar als gitarist kan je beter je geld ergens anders aan besteden.

7/10

Bass: Saai, saai en nog eens saai. Meer heb ik eigenlijk niet te zeggen.

3/10

Vocals: Het is de populariteit van het nummer dat een grote pre is voor dit nummer op zang. Het is totaal niet lastig, maar alleen al de genialiteit van het nummer zelf krikt de score mooi op. Leuk voor feestjes.

8.5/10

Nintendo Wii

Voor de Nintendo Wii verschenen vandaag de volgende nummers (erachter zet ik de instrumenten waarop het nummer sterk is):

REO Speedwagon “Ridin' the Storm Out” (gitaar)

REO Speedwagon “Roll with the Changes” (gitaar)

REO Speedwagon “Take It on the Run” (zang)

Styx “Blue Collar Man (Long Nights)” (zang, drums, gitaar)

Styx “Renegade” (zang, drums, gitaar)

Styx “Too Much Time On My Hands”

Styx/REO Speedwagon “Can't Stop Rockin'” (zang, gitaar)

Hautewerk “Alone in My Head”

Hautewerk “I Know Where You Came From”

Hautewerk “Stop Start Again”

The Clash “Complete Control”

Devo “Girl U Want”

The Ramones “Teenage Lobotomy”

All That Remains “Chiron” (gitaar, drums)

All That Remains “This Calling” (gitaar, drums)

All That Remains “Two Weeks” (gitaar)

System of a Down “B.Y.O.B.” (gitaar, drums, bass, zang)

System of a Down "Toxicty" (gitaar, drums, zang)

Prijzen:

Het Franz Ferdinand pakket is te downloaden voor € 5,50 (440 Microsoft Points)

De losse nummers (en de Franz Ferdinand tracks los) zijn te downloaden voor € 2,00 (160 Microsoft Points/200 Wii Points)