Toch begonnen beide titels de laatste weken mijn aandacht te verliezen. Ik had zo'n beetje alle spelmodi doorlopen en begon me steeds meer te ergeren aan de toch wel vervelende kanttekeningen. Uit pure wanhoop heb ik FIFA Manager, Championship Manager en Pro Evolution Soccer opgestart, in de hoop hier nog wat plezier uit te kunnen halen, maar deze titels konden toch bij lange na niet tippen aan Football Manager en FIFA. En dus heb ik een weekje of twee geen voetbalgames aangeraakt.

Tot gister. Tot het moment dat ik van SEGA een persbericht ontving waarin stond dat ontwikkelaar een nieuwe update had vrijgegeven. Een update, die een aantal vervelende foutjes verhelpt. Maar belangrijker nog: een update, die de game weer up-to-date maakt. Alle transfers zijn nu doorgevoerd, het speelschema is weer juist en een aantal spelers is toegevoegd. En je raadt het al: sinds gistermiddag draait Football Manager 2010 weer overuren. Al die aanpassingen uit communitymods konden dan ook eindelijk verwijderd worden.

Sinds gisteren speel ik ook FIFA 10 weer. Dit komt natuurlijk door de release van Ultimate Team. Deze spelmodus verschilt misschien niet zo ontzettend veel van de variant uit FIFA 09, maar het is wederom een heerlijke toevoeging. Je blijft tweaken aan je opstelling, je blijft potjes spelen om zo centen te verdienen en nieuwe spelers en bonussen te kunnen kopen. En het fijne is dat je nu niet telkens tegen de Liverpools en Barcelonas van deze wereld speelt, maar tegen zelfgemaakt teams die ongeveer net zo sterk zijn als dat van jou.

De vraag is natuurlijk wat ik nu met deze twee voorbeelden wil zeggen. Er is toch een behoorlijk aantal games dat voorzien wordt van downloadbare content? Zo uniek is dat toch niet meer? Dat klopt natuurlijk. Zelfs binnen het voetbalgenre is dlc inmiddels een algemeen verschijnsel. Toch vind ik het interessant om te zien hoe het leven van dit soort sportgames, waar jaarlijks nieuwe delen van worden uitgebracht, gerekt kan worden.

Het is nu begin maart en het is een jaarlijkse ontwikkeling dat voetbalgames in deze periode wat minder gespeeld worden. Je hoeft hiervoor alleen maar te kijken naar uitgevers, die tussen februari en april langzamerhand wat nieuwe elementen van het komende deel laten doorschemeren. De aandacht rondom de huidige titel verslapt een beetje, dus wordt geprobeerd alvast een hype rondom het volgende deel te creëren.

Het is dan ook niet enorm verrassend dat sinds de opkomst van dlc juist in deze periode nieuwe patches en spelmodi uitgebracht worden. Juist nu kun je er als ontwikkelaar voor zorgen dat je titel gespeeld blijft worden, er niet overgegaan wordt op de concurrentie en er misschien zelfs nog wat geld uit te slaan valt. En voor ons is het natuurlijk ook alleen maar mooi meegenomen. De WK-editie van FIFA laat nog wel even op zich wachten, om nog maar te zwijgen van een ‘volwaardig’ nieuwe deel, en je kunt er voor een paar euro weer een tijdje tegenaan. Of zelfs voor niets, als je verzot bent op managerspellen. Het is als een spannende verlenging na een daverende pot voetbal. De komende weken ben ik dan ook weer op de voetbalvelden te vinden.