Een paar jaar geleden kozen we maar een kant: Nintendo, Microsoft of Sony. Nintendo leek het best voor de fanatieke gamer, vooral van de old-school games. Microsoft leek het best door de software die erop zou gaan runnen. Sony leek het best omdat, nouja, de Playstation 2 was eerlijk gezegd gewoon het best. Maar wie wint nou uiteindelijk?

Ik gok erop dat veel Microsoft-fans me gaan verafschuwen: helaas, het is niet de Xbox 360. Ik vind het moeilijk om te zeggen, ik heb er zelf ook een. De pluspunten van de 360 worden bewust door Microsoft zelf neergehaald: het modden en Xbox Live zelf.

Voor de newbies hier, modden is het ombouwen van je Xbox. De beveiliging wordt omzeild, en gebrande games worden speelbaar. Dit kan niet met de Playstation 3 en voor zover ik weet ook niet voor de Wii, maar dat volgt nog. Microsoft heeft hier natuurlijk een grote groep gamers te pakken: de goedkope, zakgeld-scholier die goed om wilt gaan met zijn geld en altijd de goedkoopste uitgang kiest. De scholier is over het algemeen een harde gamer: na een lange 7-uur durende schooldag ploft hij op de bank in de woonkamer en gamet erop los alsof zijn leven ervan af hangt. Maar waarom is hij juist het slachtoffer? Sinds een tijdje is Microsoft begonnen om consoles te bannen die omgebouwd zijn: jawel, daar kunnen ze achterkomen zonder met een verrekijker door je raampje te staren. Het bannen is kl*te: ten eerste is Xbox Live Silver niet meer mogelijk en de kans is groot dat uiteindelijk ook je console helemaal van de kaart geveegd wordt, dat hij het niet meer doet dus. Online gamen is altijd één van de hoogste prioriteiten bij een gamer, en Microsoft zet alles op alles om de goedkope uitweg tegen te gaan. Waarom? Nou, Microsoft heeft zelf ook een gamestudio, en die vinden het niet zo fijn dat hun spellen gewoon van 't internet geplukt worden. Maak die console dan wat beter! Dit is een beetje een vergezochte omweg, en zeker niet goed voor de naam van Microsoft. Trouwens, er zijn inmiddels al 7000 klachten voor Windows Vista geweest, en professionals raden Microsoft aan om Vista terug te nemen, mensen XP terug te geven en Vista beter uitwerken en de bugs eruit halen: haal die maar van je verlanglijst af.

Tsja, eigenlijk ben ik al tot een conclusie gekomen: de Xbox kan je beter laten liggen. Maar dan, Sony of Nintendo? Nintendo is erg sterk met games, maar Sony heeft dan weer die ongelofelijke hardware, en een ingebouwde Blu-Ray Speler (die overigens gaat regeren, sorry HD-DVD). Nintendo verliest, helaas, deze ronde, hoewel hij de vorige won van Sony en Microsoft. Sony is de winnaar, en niemand kan me hiermee tegenspreken. Gratis online, betere downloads, 2e controller erbij, 2 gratis spellen, Blu-Ray player ingebouwd en de prijs blijft aardig: 600,-. Aardig? zal je vast denken, maar ja, aardig. Een Blu-Ray player is ziek duur in zijn vroege fase: maar liefst 900,-. En als de PS3 dan 300,- goedkoper is, vind ik dat aardig. Dank je, Sony! En voor alle mensen die geband zijn van Xbox Live: join me, with Sony. De Playstation 3 komt snel bij mij in huis. En hier een advies: sluit je niet aan op het internet als je een gemodde Xbox hebt, want dan kan Microsoft je bannen.

Zo, een wijze les, van dr. Kees.

Mijn advies: Koop een Xbox 360, en daarna een PS3 (of andersom).

Sorry Wii, als je next-gen gaat, laat het me weten.