Hoe je het ook wendt of keert, Sony en Microsoft maken ons leven er niet makkelijker op. Door hun overvloed aan verschillende exclusives worden wij gamers soms flink voor het blok gezet. Een potje Uncharted 2 op de Xbox? Jammer dan. Ownen in Halo via PSN? Vergeet het maar. Het is te wijten aan de vele services en functies die de beide giganten aanbieden, met het gevolg dat developers en publishers bepalen op welk systeem hun game het beste tot haar recht komt.

“Zahlia, is dit nu dan je grote probleem? Verafschuw je het feit dat er concurrerende bedrijven zijn die hun consoles aan de massa’s proberen te slijten?” Zeer zeker niet is dan mijn antwoord. Ik stoor mij compleet niet aan het feit dat ik DLC op mijn console later krijg dan op de andere. Ook heb ik er geen problemen mee bepaalde games niet te kunnen spelen, omdat het een exclusive is. Dit komt namelijk voort uit het feit dat ik bij mijn aankoop van minimaal 300 euro een flinke overweging heb gemaakt, zoals waarschijnlijk iedereen bij zo’n uitgave heeft gedaan. Op het moment dat mijn Playstation over de toonbank gleed, wist ik dat ik nooit Halo of Fable zou spelen, maar wel gratis online kon. Het is een van de vele keuzes die we maken.

Waar ik me wel aan erger, vraag je me dan? De mensen die ongegeneerd verkondigen de beste keuze te hebben gemaakt.

Begrijp me goed, het is hun volledig recht om te discussiëren over verschillende consoles of systemen. Ik vind het zelfs plezierig om discussies erover te bekijken wanneer deze gebaseerd zijn op feiten en/of persoonlijke ervaringen. En daar zit de kern van dit verhaal.

Want hoe vaak zijn we niet op de vele wegen van het internet gestuit op deze bashers? Hersenloze kreten uittypend, meestal geformuleerd in oneliners? Deze personen kunnen het andere voorwerp niet luchten of zien, vaak zonder ook maar een vinger op de toetsen te hebben gelegd.  En waarom? Is het jaloezie, onwetendheid of houd het ze van de straat? Het is voor mij een groot mysterie.

Ik ga in deze log jullie niet de oplossing geven. Ten eerste, omdat ik dat niet kan. Ten tweede, omdat ik het niet hoef. Ten derde, omdat ik dat niet zou willen. En nee; allemaal stoppen met het spelen op consoles is geen oplossing.

Daarom; een wanhopige kreet naar alle “gamers” die zich schuldig maken aan deze vervuiling van het internet: laat ons met rust. Wij houden van gamen, en dat doen we zoals wij dat willen. Toch commentaar? Doe dit dan op de enige juiste manier; met kennis Want zoals Wittgenstein ooit zo mooi zei: “Waarover men niet spreken kan, moet men zwijgen.”

Of zoals mijn favoriete boerse oom zegt; “steek dat ding gewoon in de gleuf en spelen, trut.”