Pro Evolution Soccer 2011

Ik begon met Pro Evolution Soccer 2011, want die was eerder op de dag al beschikbaar. Wat me direct al opviel is dat ik de graphics niet kon wijzigen. Of ik heb niet goed gezocht. In ieder geval, ik speelde met korrelig beeld op mijn 1920x1080 LED scherm. Het menu zag er goed uit, ik miste wat geluiden (zelfs geen commentaar, maar hé: het is een demootje).

Je kunt in vrije wedstrijd alleen kiezen voor Bayern en Barça. Leuk vind ik het systeem hoe je naar de wedstrijd toe gaat. Je ziet twee iconen van de clubs: onze bloedeigen Arjen Robben links, en Carles Puyol rechts. Goed systeem van je eigen tactieken (vraagt om alles) in te brengen, en een redelijk aanvaardbare laadtijd. Ik kom in het stadion, korrelig als eerder, en in de spelerstunnel zag je de gezichten van de spelers die het veld op liepen.

En daar ging het, helaas, mis. Ik kon geen bal fatsoenlijk spelen, ik kreeg nergens te zien wat mijn controls waren en het was iets te donker om goed rond te kunnen kijken. Uit frustratie van de schoten die finaal mislukten, en het enorm moeilijk wezen van het voetbal, ben ik er redelijk snel mee gestopt. Dit was misschien wat FIFA10 voor PC had moeten zijn. Maar we zijn onlangs een generatie verder.

FIFA 11

En vanavond heb ik FIFA11 Demo dus kunnen doen. Mijn eerste indruk was al een stuk beter, ik stond nagenoeg direct in de arena met Kaka vs. Chelsea doelman Czêch. EA beloofde dat het de engine van de Next-gen consoles zou zijn, en dat merk je. Alles loopt vloeiender, makkelijker, MOOIER... Mijn computer heeft veel minder moeite met het draaien van FIFA11 dan zijn voorganger, welke niet overweg schijnt te kunnen met een Core i7.

Je kiest á la FIFA-games je team en je tegenstander. Niets mis mee, en alles wordt je netjes gevraagd maar zo snel kon ik niets over tactieken vinden (al zal die er wel tussen zitten). Laadtijden worden beperkt door een arena met de doelman van de ene, en een aanvaller van de andere ploeg. Zo stond ik met Piqué op het veld tegen ene Duitse doelman. Een drukkie op Start, en daar begon het.

Ik krijg zowaar commentaar te horen, er zit muziek in de demo, en je krijgt replays te zien alsof je TV kijkt. Het passing systeem werkt veel beter dan in FIFA 10, je moet nu ook echt opletten hoe je passt anders gaat het mis. En we zijn eindelijk van die Andy Grey uit 2006 af. En je kunt twee verdedigers op sneltoets laten aanvallen. En...

Mijn indruk was gewoon veel beter van FIFA11 dan van PES2011. EA Sports heeft echt zijn best gedaan om deze FIFA te verbeteren voor PC, en dat is ze met overweldigende cijfers gelukt. PES is een serie van weleer, maar aan de demo's te zien is Konami het dit jaar niet gelukt. Nu wordt het wachten op de volledige versies.