Sub Machine Guns (Spec Ops) zijn waarschijnlijk de meest gebruikte wapens in Call of Duty 4. Van korte en middelmatige afstanden zijn ze erg krachtig, hoewel ze op langere afstanden erg zwak zijn. Je hebt vast wel een keer gehoord over een MP5 of een Mini-Uzi, dus ik denk dat iedereen wel doorheeft wat voor wapens in deze klasse te vinden zijn. Hoewel de eerder besproken wapenklassen weinig wapens bevatte, kunnen we bij de Spec Ops helemaal los gaan met 5 verschillende soorten wapens. De namen van de wapens zijn de bekende MP5, Skorpion, Mini-Uzi, AK-74u en de P90. De belangrijkste eigenschappen van een Sub Machine Gun is dat ze allemaal volautomatisch zijn, ze zijn erg licht, nauwkeurig en doen gemiddeld vrij veel schade. Vooralsnog niets meer dan lof, dus. Maar op welke onderdelen gaan de Spec Ops dan wél onderuit? Je leest het in deze Weapon Special.

MP5

Deze keer beginnen we met de, volgens vele, veel te overpowerede MP5. Deze is al aan begin van het spel te kiezen, dus aardig wat mensen zullen begonnen zijn met dit wapen, waaronder ondergetekende er één is. Volautomatisch, nauwkeurig, doet aardig wat schade, de mobiliteit ligt enorm hoog, net zoals de Fire Rate. Bovendien is, zoals te verwachten van Sub Machine Gun, de terugslag miniem. Allemaal redenen om de MP5 te overpowered te vinden, en ik moet toegeven, iedereen die dit beweerd heeft gelijk. De MP5 ís overpowered, maar eigenlijk ook weer niet, maar daarover later meer. Zelfs zonder je wapen aan te passen, is het een erg lekker wapen. Je zult in no-time al 25 kills gemaakt hebben, waardoor je de Red Dot Sight unlockt. En als je deze erop zet wordt het vele malen beter. Het richten is veel makkelijker geworden en de nauwkeurigheid gaat hierdoor ook omhoog. Later unlock je de Silencer, die je eventueel ook erop kan zetten. Hierdoor gaat je Red Dot Sight weg, maar met de Iron Sight is prima te schieten. Bovendien zul je tijdens het schieten niet op vallen op de radar. Als je uiteindelijk de ACOG Scope geünlockt hebt, merk je dat dat niet helemaal lekker schiet. Ik raad aan gewoon terug naar je Red Dot te gaan. Zoals al eerder gezegd is, het enige wat de MP5 weerhoudt een 10 te halen is dat het op de langere afstanden vrij zwak is. Ook kan je nog klagen om de kleine magazijnen, omdat je hooguit 2 man dood kan schieten met één magazijn. Kwestie van na elk vuurgevecht herlanden dus. Voor de rest valt er niets te klagen over dit prima wapen, waar veel mensen mee begonnen zijn, en er waarschijnlijk aan blijven plakken. De MP5 is dus een volautomatisch, licht en nauwkeurig wapen die voor iedereen is aan te raden ermee te beginnen.

MP5: 9,3/10 Skorpion

De Skorpion, vanaf level 4 beschikbaar, is een vergelijkbaar wapen met de MP5, maar toch met wat belangrijke verschillen. Allereerst draag je de Skorpion met één hand, niet dat het een toevoegende waarde heeft, maar het geeft aan dat het wapen zomogelijk nóg lichter is als de MP5. Ten tweede is de Skorpion voor kortere afstanden dan de MP5. Hoewel je het misschien niet zou verwachten, maar de Skorpion kan ook nog prima schieten op middelmatige afstanden, hij doet het alleen iets minder goed dan de MP5. Nog een verschil is dat de Skorpion iets nauwkeuriger is dan de MP5, maar een veel groter verschil is de Fire Rate. Ook dit is in het voordeel van de Skorpion, waardoor je bijna zou denken dat de Skorpion minstens zo goed is als de MP5. Ik zal je in ieder geval vertellen dat het heel dicht bij elkaar gaat zitten. Dat de Fire Rate hoog is, wilt zeggen dat de kogels elkaar snel opvolgen. Voordeel is natuurlijk dat het zo makkelijk is veel kogels in je tegenstanders lichaam te pompen. Nadeel is dat bij een klein magazijn je erg vaak moet herladen. En dat is precies het probleem van de Skorpion. Het heeft een enorm klein magazijn, met een hoge Fire Rate, wat meestal geen goede combinatie is. Je zult echt vaak moeten herladen, of erg zuinig met je kogels doen. Ik adviseer het eerste. Maar het feest met de Skorpion begint pas echt als je de Red Dot Sight unlockt na 25 kills. Dit is een perfecte toevoeging op dit wapen en hij werkt prima. Je krijgt het gevoel dat je nu echt het ultieme wapen in je handen hebt. Het is jammer dat de ACOG Scope totaal niet werkt op dit wapen, maar de Red Dot is meer dan voldoende. De Skorpion is volautomatisch, erg nauwkeurig en licht en doet veel schade. Daarentegen staat dus dat de magazijnen te klein zijn voor de Fire Rate. Maar dat bederft dit wapen zeker niet. De Skorpion ís bijna net zo goed als de MP5.

Skorpion: 9,0/10 Mini-Uzi

De Mini-Uzi, wie kent hem niet? Vanaf level 13 verkrijgbaar in Call of Duty 4. Het zal ongetwijfeld één van de favoriete wapens zijn voor sommige lezers in de Grand Theft Auto of Saints Row reeks. Het is nu echter de vraag, werkt dit wapen ook goed in een oorlog? Naar mijn mening, helaas niet. In principe lijkt de Mini-Uzi vrij veel op de Skorpion, wat erg positief zou moeten zijn. Toch zijn er een aantal dingen die de Mini-Uzi onderuit haalt. Ten eerste is de nauwkeurigheid minder als bij de Skorpion, en dat merk je. Daartegenover staat dan wel dat dit wapen ook goed kan schieten van middelmatige afstanden, maar daardoor is die van kortere afstanden een stuk zwakker. De Fire Rate van de Mini-Uzi ligt nóg hoger dan die van de Skorpion, waardoor ook hier de magazijnen snel leeggeschoten zijn. Het zijn allemaal kleine details, die bij elkaar toch een groot probleem vormen. Nadat je de Red Dot Sight geünlockt hebt, wordt het wapen wel ene stuk beter. De nauwkeurigheid verbeterd, en het is makkelijker richten voor kortere afstanden. Het niveau van de Skorpion of MP5 zal de Mini-Uzi nooit halen, maar met een Red Dot Sight erbij, heb je toch nog een prima wapen in je handen.

Mini-Uzi: 7,3/10 AK-74u

Dan de AK74-74u, die uit dit lijstje het beste te vergelijken is met de MP5. Dit wapen is vanaf level 28 verkrijgbaar en dat is meteen een stuk later dan de Mini-Uzi. Net zoals alle andere Spec Ops is ook dit wapen volautomatisch en enorm licht. Wat meteen opvalt aan de AK-74u, is dat de damage beduidend hoger ligt dan bij de andere Spec Ops. Ook bevat de Af-74u een gemiddeld hoge Fire Rate, met een groot magazijn. Ziet er erg goed uit dus. Echter, de nauwkeurigheid van de AK-74u is veruit het laagste van alle Spec Ops, waardoor het schieten met de Iron Sight niet al te makkelijk is. De Red Dot Sight maakt het echter helemaal goed, want als er één wapen is waar die goed op werkt, is het de AK-74u wel. Het verbetert de nauwkeurigheid van het wapen enorm, en dat merk je zeker. Als je daar ook nog eens de Stopping Power Perk bij gebruikt, is de schade van het wapen enorm, waardoor je je tegenstanders erg snel doodt. Hoewel de statistieken van het wapen dit ontkennen, lijkt de AK-74u ook prima dienst te kunnen doen van langere afstanden, waar de andere wapens niet echt in slagen naar mijn mening. Net zoals alle andere Spec Ops heeft ook de AK-74u een minieme terugslag, wat het wapen goed van pas komt. Eigenlijk zijn er dus weinig negative dingen over dit wapen te vertellen, maar toch speelt die niet helemaal lekker. Wat het is, ben ik nog steeds niet uit, maar hij lijkt anders te spelen als andere wapens waardoor het ven wennen is aan de verschillen. Voor de rest is de AK-74u een prima wapen die zeker aan te raden is. Erh hoge schade, met een Red Dot Sight nauwkeurig, volautomatisch, licht en een gemiddelde Fire Rate. Oftewel; de AK-74u is een prima wapen om mee te schieten.

AK-74u: 8,7/10 P90

De P90, de laatste unlockbare SMG, is pas vanaf level 40 bereikbaar en daarmee één van de laatst unlockte wapens. Bij vele gamers is dat wapen enorm geliefd, omdat dit het wapen is met de hoogste Fire-Rate van de hele game. Bovendien is het wapen erg nauwkeurig en is die allesbehalve onbruikbaar voor lange afstanden. Het perfecte wapen, zou je misschien denken. En misschien, heel misschien, is dit ook wel het geval. Hoewel het wapen niet eens zoveel schade doet, merk je daar weinig van, vooral door de enorm hoge Fire Rate. Want zeg nou zelf, als je een magazijn van 100 kogels heb, die je in 4 seconden leeg schiet, wat maakt het dan uit dat de kogels iets minder schade doen dan bijvoorbeeld de MP5? Zoals gewoonlijk werkt de Red Dot Sight als de beste gadget en werkt de ACOG Scope voor geen meter op de P90. De Silencer brengt alleen het voordeel dat je niet gezien wordt op de radar tijdens het schieten, zoals gewoonlijk. Aan jou de keus te beslissen wat jij belangrijker vindt. Qua terugslag is dit wapen misschien wel het beste in het spel, want je merkt er eigenlijk helemaal niets van dat je aan het schieten ben. Je wapen verpest je uitzicht dan niet en het is makkelijk te blijven richten op je tegenstander tijdens het schieten. Hoewel de MP5 vaak overpowered genoemd wordt, mag de P90 best zo genoemd worden. Want de P90 is een briljant wapen, en misschien wel de beste van de game. Maar om die conclusie te trekken, moeten er eerste nog drie Weapon Specials volgen.

P90: 9,6/10

Ik raad de volgende Class aan voor de Spec-Ops:

Primary Weapon: P90 Adjustment: Red Dot Sight Side Arm: Desert Eagle Special Grenades: Flash Grenade Perk 1: Flash x3 (3 special grenades. No smoke) Perk 2: Stopping Power (Increased bullet damage) Perk 3: Martyrdom (Drop a live grenade when killed)

*Credits naar Lord Lurtz voor de plaatjes*