Volgens het [url=http://www.gamer.nl/nieuws/250482/sony-stapt-over-naar-amd-videokaart-voor-ps4]vandaag geplaatste artikel[/url] hier op gamer.nl is de kans groot dat Sony gaat kiezen voor een AMD- chip in hun nog uit te brengen Playstation 4.

Geruchten op [url=http://www.ps4playstation4.com/Expected-PS4-Specs]ps4playstaion4.com[/url] spreken dit echter tegen en weten vrij aannemelijk te beargumenteren waarom dat zo zou zijn.


Zelf denk ik er het volgende over:

Hoe snel de nieuwe chips van Nvidia gaan worden weet helemaal niemand want er is officieel nagenoeg niets bekent gemaakt over de nieuwe generatie (6- serie) van Nvidia op 28nm. met een nieuwe architectuur.
Natuurlijk zegt Nvidia dat ze niet onder de indruk zijn van de AMD kaarten, maar dat riepen ze ook voordat ze de 480GTX (GF100 chip,codenaam Fermi) uitbrachten (plus dat ze 'op ieder vlak de AMD kaarten de oren zouden wassen') en die chip was te complex. Er zaten dermate veel transistoren in (3 miljard) dat ze deze niet fatsoenlijk gekoeld kregen op het 40nm procedé, zelfs niet met een Vapourchamber koeling. De fan moest zo hard werken dat je knettergek werd van de herrie.
Ze hadden toen een grote bek gehad en moesten wel een kaart uitbrengen om niet te ver achter te lopen bij AMD. Het resultaat was een kapotte 580GTX chip (480 Cuda cores tov. 512 Cuda cores in de 580) op een kaart proppen omdat de yields (aantal werkende chips per wafer) nog te slecht waren bij TSMC. (de Taiwanese producent van de chips)
Resultaat: een paperlaunch met een fiasco tot gevolg...

AMD nam toen al een voorsprong op Nvidia omdat bij hun de trend is de chips minder complex te maken waardoor er meer werkende uit een wafer te halen zijn waardoor ze per stuk dus goedkoper zijn.
Nu heeft Nvidia nog steeds geen antwoord op AMD kunnen geven en het zal nog een paar maanden gaan duren voordat ze überhaupt een kaart in de winkel kunnen leggen. dan heb ik het dus niet over een testexemplaar bij hardware.info of iets dergelijks.

Nvidia heeft de laatste paar jaar erg veel steken laten vallen, te beginnen met het blijven hernoemen van de zelfde chip wat begon met de 8800GT. Ja, natuurlijk hebben ze snelle kaarten, maar ten koste van temperatuur, stroomverbruik, prijs enz.

Ik denk dat Sony om de volgende redenen voor een AMD- chip kiest:
1. Ze zijn beschikbaar en de specificaties zijn bekent.
2. Ze zijn zuinig.
3. Ze zijn minder complex, worden daarom minder heet en daarom volstaat er een relatief simpele koeling. Het moet wel in een kleine behuizing passen, het is geen bigtower case zoals een pc.
4. Ze zullen goedkoper aan te bieden zijn, AMD wil maar wat graag miljoenen van die chips slijten aan Sony wat gunstig is voor de prijs welke ze er voor gaan vragen.

Hoewel ik zelf al jaren een Nvidia chip in mijn pc heb (2x 6800GS, 2x 8800GTS 512, 295GTX en nu een 580GTX oc) begrijp ik heel goed dat Sony de overstap maakt, reden te over.

 

Waarom denk jij dat ze voor een bepaalde fabrikant zullen kiezen?