1: Geen grenzen

Deze vergt waarschijnlijk wat uitleg. Ik ben student en mijn studierichting is nogal breed. Kortom: ik heb eerlijk gezegd nog geen flauw idee waar ik uitkom en wie of wat ik later zal zijn. Soms schiet de Nederlandse taal (of in ieder geval mijn kennis ervan) te kort om mijn gevoelens uit te drukken, gelukkig kan het Engels dan wel eens helpen: The feeling that I can become anyone, makes me want to be everyone.

En in Skyrim kan dat dan ook. Ik ben niet alleen de legendarische Dovahkiin die drakenzielen kan absorberen, ik ben momenteel ook al Thane, een nobele titel die de koning zelf uitdeelt, in zes van de negen koninkrijken. De rest van mijn tijd vul ik in als leider van een universiteit voor magiërs en als aanvoerder van een groep bloeddorstige doch eervolle krijgers die zichzelf de Companions noemen. Maar als ik alle eer en het openlijk vertoon beu ben, en genoeg heb van toverspreuken en krijgsbijlen, dan is er nog het dievengilde. O ja, daar ben ik ondertussen ook al de baas. Wapens smeden of toverdrankjes brouwen, ik kan het allemaal wanneer ik er maar zin in heb.

2: Slaap is overschat

Slapen is zonde van de tijd. Daar was ik als zesjarig jongetje al van overtuigd, maar Skyrim weet dit maar weer eens fantastisch te onderstrepen. Het is overigens wel mogelijk om zo realistisch mogelijk te leven in Skyrim; er overdag op uittrekken om te jagen en planten te plukken en om daar bij thuiskomst een lekker maaltje van te maken. Andere vondsten kun je bij een plaatselijke winkel inleveren voor het geld waarmee je dan weer kleding of betere wapens kan kopen. En ’s nachts? ’s Nachts ga je lekker naar bed. Leuk? Nee! Ongelofelijk saai natuurlijk! Het is net zoiets als GTA spelen om je aan de verkeersregels te houden!

Als Dovahkiin trek je erop uit een laat de stadjes achter voor de bangeriken en de kleine kinderen. Eten is niet nodig, zolang je maar toverdrankjes hebt. Gelukkig liggen de eeuwenoude grotten er vol mee. En ’s nachts, dan vecht je gewoon door! Waarom stoppen voor zoiets pietepeuterigs als de cyclus van dag en nacht? Weet je wel niet wie ik ben? Als het tijdstip me niet bevalt, bijvoorbeeld omdat de winkel waar ik toch echt even moet zijn, gesloten is, dan wacht ik een paar uur. Recht voor de winkel, want mijn huis is alleen goed om de talloze trofeeën van mijn tochten op te bergen.

3: Hurken voor gevorderden

Ik had het al eerder even over het dievengilde. Als dief doe je een aantal vaardigheden op die in de wereld van Skyrim goed van pas komen. Iemands zakken legen zonder dat hij het door heeft bijvoorbeeld, of deuren en kisten behendig open leren breken. Maar misschien nog wel het belangrijkste van allemaal is de vaardigheid van het hurken. Of "sneaken" zoals het in het spel zelf genoemd wordt. Op je hurken gaan zitten in Skyrim, mits je goedgetraind bent, staat gelijk aan de hoed van vogelbekdier Perry en (voor degenen die Perry niet kennen) aan de handen die je voor je ogen houdt als je kiekeboe speelt met een baby. Plotseling lijk je onzichtbaar. Dit komt goed van pas wanneer je het tegen sterke vijanden moet opnemen. Al schiet je een pijl recht in het gezicht van een bandiet, als je hurkt en hij je binnen tien seconden niet weet op te merken, zal hij ervan uitgaan dat het de wind was die de pijl in zijn voorhoofd plantte. Zelfs al gebeurt het drie keer achter elkaar.

Conclusie

De boodschap lijkt me duidelijk. Slaap en eten zijn overbodig. Vergeet dat stomme teleshopping, als je eindelijk die ene droomvent of vrouw wilt zijn, of zelfs meerdere, heb je voldoende aan toverdrank en hurken. Een exemplaar van Skyrim en een flinke dosis verbeelding  worden overigens ook aangeraden.

Disclaimer: Your experiences may vary.