Wii Music is voor de notenanalfabeten want het werkt helemaal op intuitie. Elk instrument laat zich spelen zoals het ook in het echt zou gaan. Bij sommige instrumenten zul je moeten schudden (sambaballen, tambourijn), anderen vereisen een soort van blaashouding (trompet, klarinet en tuba), sommigen dien je als viool vast te houden enzovoorts. Soms heb je de nunchuk nodig in combinatie met de Wii-afstandsbediening, maar soms volstaat de laatste in zijn uppie. Door de muziekinstrumenten te bewegen op de maat van de muziek en de toon aan te houden kun je al een wijsje spelen.

Bij Wii Music heb je de keus uit verschillende muzikale mogelijkheden. Zo kun je zelf een instrument leren bespelen en dan is het drumstel bijzonder lastig onder de knie te krijgen. Mijn hand-oog coordinatie is al niet zo best, maar het virtueel drummen zorgt helemaal voor complicaties. Dat maakt het wel leuk en interessant want ik wil het onder de knie krijgen! Ik kan me dan ook goed voorstellen dat je na een paar dagen of een paar weken "the hang of it" krijgt en je er steeds beter in wordt.

Het leukste is natuurlijk om met meerdere mensen te spelen. Met vier spelers kun je nummers spelen (Twinkle Twinkle Little Star en ook Super mario Bros. tune) waarbij elke speler een muziekinstrument voor zijn/haar rekening neemt. Wij speelden met trompet, zang, koeienbel en gitaar en de eerste keer klonk dit voor geen meter. De volgende keer ging het al een stuk lekkerder en kregen we door hoe elke persoon zijn partij moest spelen. Hierbij kun je overigens ook hulp krijgen door een knop in te drukken die de speler de maat aangeeft om het jammen makkelijker te maken.

Wii Music zal zeker het grote mainstream publiek aanspreken waar Nintendo haar pijlen op heeft gericht. Ik verwacht dat hiermee de ouderen ook overstag zullen gaan en dat opa en kleinkind al jammend in de woonkamer staan. En ik ook, want Wii Music is heel erg grappig en gemakkelijk te spelen.