De afgelopen week was er een heel gedoe rondom de ontsnapte gorilla Bokito, die een liefdevolle lach van een 57-jarige Zoetermeerse al even liefdevol beantwoordde door uit zijn verblijf te springen en haar alle hoeken van de Rotterdamse dierentuin Blijdorp te laten zien. En werd Bokito in de dierentuin nog met steentjes bekogeld door baldadige kinderen; de gorilla's die zich in St. Francis Folly hebben gehuisvest draaien de rollen graag om. Lara hoeft er niet eens haar tandjes voor te laten zien.

Gorilla's zijn niet de enige wezens die het eeuwenoude bouwwerk bevolken. Ook leeuwen en uit de kluiten gewassen ratten zijn van de partij. Gelukkig hebben we ons lesje wel geleerd in Peru en zullen we deze beestjes niet lastig vallen met onze piñata-stok. Wat Tihocan, de tweede Atlantische leider, precies bezielde om af te reizen naar Griekenland, pal naast het paleis van de legendarische koning Midas een berg uit te hollen, daarin het (architectonisch gezien) meest bizarre bouwsel aller tijden neer te kwakken en vervolgens een complete minidierentuin te importeren, begrijpen wij ook niet helemaal. In ieder geval was er een groepje monniken uit de Orde van Assisi die de berg wel een mooi plekje vonden om er een klooster op te bouwen. Natuurlijk kwamen ze er later pas achter wat voor hellegat ze hadden uitgezocht om hun jaren rust en sereniteit uit te zitten, maar in plaats van te vluchten zorgden ze voor een mooie doorgang naar het excentrieke heiligdom.

De importzoo van St. Francis Folly...

Klinkt als de perfecte plek voor een geweldig feest, nietwaar? Geweldige akoestiek, geen buren die klagen over geluidsoverlast en kelders vol met eindeloze voorraden monnikenbier en miswijn. Rest er nog maar één probleempje en dat is het vinden van St. Francis Folly.

Er zijn eigenlijk maar twee plekken in Griekenland die ook maar de in de buurt komen van de mogelijke locatie van het feestklooster. De eerste is de berg Athos, gelegen op het gelijknamige schiereiland in het noordoosten van het land. Deze berg is door de eeuwen heen volgepropt met maar liefst 20 kloosters, waarvan het oudste, nog bestaande klooster, Groot Lavra, in 963 werd gebouwd.

Zoals het oude ruïnes betaamt is ook deze totaal onbegaanbaar...

De tweede plek is de streek Meteora in centraal Griekenland, bekend van de op hoge rotspilaren gebouwde kloosters. Halverwege de 14e eeuw begonnen de eerste bouwwerken op de rotstoppen te verrijzen. In de gloriedagen bestond er een autonome gemeenschap van monniken die in vrijwel volledige afzondering leefden in de 24 kloosters die reeds waren gesticht. De enige manieren om goederen en personen naar boven en beneden te krijgen waren via netten, touwen en 40 meter lange houten ladders. Vanaf de 17e eeuw ging het echter bergafwaarts met het kloosterleven in Meteora. De monniken sjoemelden bij het leven, hielden er als monnik verklede vrouwen op na en het idealistische gedachtegoed verdween ook als sneeuw voor de zon. Na als toevluchtsoorden te zijn gebruikt tijdens de Turkse overheersing in de 18e eeuw, de oprukkende rebellen in de 19e eeuw, de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende burgeroorlog in de vorige eeuw, waren er van de 24 kloosters nog slechts 6 in een redelijke staat.

Dit klooster in Meteora werd als decor gebruikt in For Your Eyes Only.

Zwaar op de maag

Athos of Meteora zouden dus logischerwijs gezien in aanmerking komen voor St. Francis Folly, ware het niet dat de Orde der Franciscanen op geen van beide plaatsen een klooster heeft gebouwd. En dan is er ook nog de aanwezigheid van het paleis van Midas. Midas stond vooral bekend om zijn liefde voor goud en rijkdom, iets wat hem pijnlijk duidelijk werd toen hij van de wijngod Dionysus zijn grootste wens in vervulling mocht laten gaan. De koning wilde niets liever dan dat alles wat hij aanraakte in goud zou veranderen, maar besefte kort na het bemachtigen van zijn nieuwe kracht dat hij een verschrikkelijke fout had gemaakt. Zijn eten veranderde in goud, zijn drinken ook, en zelfs zijn dochter veranderde in een 24 karaats standbeeld. Uitgehongerd en ten einde raad bad hij tot Dionysus, die hem aanraadde zich te wassen in de rivier Pactolus, waarna het water zijn kracht weer afnam. Grappig genoeg bevatte de rivier na de badderbeurt van Midas goudzand dat de economische basis werd van het gebied waardoor de rivier stroomde.

Een tombe uit de periode van Midas. Dus niet van Midas.

Maar als Lara op zoek is naar glimmende hebbedingetjes, kijkt ze wellicht op de verkeerde plaats. Midas bestuurde zijn koninkrijk Phrygië namelijk vanuit de hoofdstad Pessinus. Nou klinkt dat best Grieks, maar de werkelijkheid wil dat de machtszetel zich eigenlijk op dezelfde plaats bevindt als het hedendaagse Ballıhisar. En laat dat nou zo'n 120 kilometer ten zuidwesten van Ankara, de hoofdstad van Turkije liggen. Waarschijnlijk stond zijn paleis daar ook, al is dat lastig te zeggen aangezien Pessinus in 715 werd verwoest door de Arabieren.

Met Italiaanse monniken, een Grieks bergklooster en een paleis in Turkije is de locatie van St. Francis Folly natuurlijk te vergelijken met de spreekwoordelijke speld in de hooiberg. Wegens gebrek aan richtingsgevoel zullen we het feestje in Griekenland helaas over moeten slaan en vliegen we meteen door naar Egypte. Wel zonde van dat bier…

Geen bier, wel water... Heel veel water...