In the Force Unleashed speel je een leerling van Darth Vader gedurende de periode tussen Episode III en IV. Darth Vader is volledig geabsorbeerd door de donkere kant van de Force en dat staat hem in de weg de keizer een kopje kleiner te maken. Dus kiest hij er voor iemand op te leiden. Aangezien dat niet Luke Skywalker kan zijn, ben jij de uitverkorene.

Wat meteen opvalt, ondanks de nog ongepolijste graphics, is dat de gameplay in potentie een erg verfrissende ervaring gaat bieden. Je kan zowel gebruik maken van je lightsaber als de Force. De lightsaber is voor de wat zwakkere aanvallen, terwijl de Force zo veel schade aan kan richten als je zelf wil. Je kan iemand oppakken en laten zweven of wegwerpen. In deze vroege versie vielen de vijanden al aardig realistisch. Een leuke extra is dat de vijanden zich, als je ze oppakt met de Force, proberen vast te pakken aan iets in hun buurt. Soms is dat een andere vijand, wat als gevolg heeft dat je ze beiden tegelijk weg kan smijten.

LucasArts heeft voor o.a. deze game een nieuwe techniek ontwikkeld genaamd DMM - Digital Molecular Matter - wat zoveel inhoudt als materiaal dat op een natuurlijke wijze reageert op jouw acties. Ram je met de Force een stalen deur kapot, dan zal dat er uit zien en klinken als metaal dat kapot gemaakt wordt. Dit is belangrijk om de speler in het spel te 'trekken', hem het gevoel te geven dat de wereld waarin hij speelt, hoe fantasierijk ook, toch 'echt' is. Voor een game waarmee je met de Force allerlei objecten kan gebruiken is realistisch reagerend materiaal natuurlijk ook belangrijk.

Het Star Wars-universum biedt natuurlijk genoeg tot de fantasie sprekende locaties en het is dan ook goed om te zien dat de ontwikkelaar hier gebruik van maakt. Ben je de ene keer op een futuristisch ruimtestation, het volgende moment begeef je je in natuurlijke omgeving, zoals een veld met gigantische paddenstoelen die dankzij DMM realistisch rondzwiepen nadat je ze een klap met je Force geeft. Op een ander moment ben je weer op een afvalplaneet waar een gestoorde uitvinder driods van het afval heeft gemaakt. Je zal er rondvliegend rotzooi - in andere spellen opvulling voor de achtergrond - kunnen pakken met de Force en die naar de soms grote vijanden gooien. Je kan de objecten ook opladen en ze daarna met een ongehoorde snelheid wegschieten.

Tot nu toe hebben we het over de Xbox 360- en PlayStation 3 versie gehad, maar ook de PlayStation 2-, PSP- en Wii-versies hebben wat te bieden. Ze zullen extra levels hebben, maar wat vooral opvalt is de Wii-versie. Die zal namelijk de nodige unieke opties bevatten die van deze versie misschien wel een game kunnen maken die niet onder doet voor the Force Unleashed op de Xbox 360 en PlayStation 3.

Op de Wii kan je met de Wiimote je lightsaber rondzwiepen - al wordt er geen gebruik gemaakt van een nauwkeurige nabootsing van je bewegingen. De Nunchuck laat je de Force gebruiken - draai het kleine apparaat een bepaalde kant op en duw dan naar voren en je zal een vijand of object oppakken alsof je het echt zelf doet. Alsof deze leuke besturing nog niet genoeg is, zit er in de Wii-versie een beat'em up-mode waarin je diverse karakters uit het Star Wars-universum - waaronder natuurlijk Darth Vader en Luke en Anakin Skywalker - kan kiezen en het tegen elkaar opnemen. Dit gebeurd in uitgebreide ruimtes waar ook weer diverse objecten staan om de Force op toe te passen. Een meer dan leuke extra mode.

The Force Unleashed is tot nu toe veelbelovend in videovorm. Of het echt zo lekker speelt als het lijkt en of de graphics de nodige updates krijgen die de game de 'next gen-glans' geeft, is nog even afwachten maar deze jonge Jedi voelt de Force alvast in zich kriebelen.