In de meer dan tweehonderd levels die Scribblenauts telt, kun je gewoonweg alles wat in je op komt gebruiken. Je schrijft simpelweg een woord op het touch-screen en het object verschijnt. Niemand behalve de ontwikkelaars weet precies hoeveel objecten er in de game zitten, maar het moeten er tienduizenden zijn.

Tijdmachine

Geloof je het niet? Toch is het echt zo. We hebben het in actie gezien en het werkt echt. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan. Wat als een walvis in de weg ligt? Misschien kun je genoeg ballonnen aan hem hangen zodat hij de lucht in vliegt. Wat als je niet voorbij een grote rots komt? Dan bestel je gewoon een tijdmachine en reis je terug naar een ander tijdperk. Misschien ligt die rots er dan niet meer.

Geweren, dieren, meubilair, voedsel, monsters, maar ook tsunami's en tornado's. Aliens en bekende gamejournalisten. Schrijf het op en het verschijnt. Natuurlijk zitten de honderden levels ingenieus in elkaar, zodat je echt moet nadenken hoe je bepaalde situaties oplost. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je je eigen levels ontwerpen en die online delen met andere mensen.

Konijnen fokken

Het team achter Scribblenauts, 5tch Cell, ook verantwoordelijk voor Lock's Quest en Drawn to Life op de Nintendo DS, is nu vooral bezig met bugs wegwerken. Je kunt je namelijk voorstellen dat door de schier oneindige lijst aan objecten er nogal eens combinatie's onstaan die de game laten crashen, vooral omdat je objecten ook aan elkaar kunt plakken. Zo is het team op een situatie gestuit waarin het twee konijnen rond liet lopen, die zich vervolgens maar bleven voortplanten, net als hun kinderen, waardoor er zoveel konijnen verschenen dat de game crashte.

Toch is Scribblenauts een reëel product. De game moet later dit jaar gewoon in de winkels liggen. Iedereen die het op de E3 speelde, kreeg het gevoel met iets speciaals te maken te hebben. En terecht. Want Scribblenauts wordt echt een game waar de enige grens je eigen fantasie is.