De fans van ritme-games kunnen weer uitkijken naar een nieuwe game die hun honger naar muzikale gameplay kan stillen, want Patapon komt eraan. Toch belooft de game niet hetzelfde te gaan worden als bijvoorbeeld een Parappa the Rapper of een Space Channel 5. Enig strategisch inzicht is namelijk nodig om in Patapon verder te komen. En dat allemaal door je eigen ritmegevoel te gebruiken.

Het verhaal van Patapon is er eentje die niet bijzonder verschilt van die in andere games. Een volk van kleine lichaamloze en eenogige Patapon is in een dip geraakt. Ze zijn verdreven door het kwade Zigoton-leger en kunnen niet meer terug naar hun thuisland. Het enige wat de trotse strijder in de Patapon weer kan laten herrijzen is de terugkomst van hun God 'Almighty'. En raad eens wie de rol van deze Almighty op zich mag nemen: inderdaad, de speler. Door de trom te slaan keert de waardigheid en strijdlust van de liefelijk uitziende Patapon terug en besluiten ze de Zigoton terug te drijven.

Als Almighty heb je maar een paar knoppen (de functietoetsen) tot je beschikking. Hiermee kun je de trom laten klinken waarnaar de Patapon luisteren. De commando's Pata, Pon, Shaka en Don staan tot je beschikking als trommelklanken. Door de combinaties van de vier klanken te laten variëren, zijn verschillende commando's aan de Patapon te geven. De game begint met simpele opdrachten zoals aanvallen en terugtrekken, maar later worden ze pittiger om uit te voeren. Bovendien wordt van je verwacht dat je de opdrachten uit je hoofd leert, wat het uitvoeren van verschillende trommelcombinaties moeilijker maakt. De makers beloven echter wel dat de combinaties intuïtief zijn en door hun klank makkelijk zijn te onthouden.

Het strategische aspect zal voortkomen uit de verschillende klassen Patapon die tot je beschikking staan. Zo krijg je de beschikking over speerwerpers en boogschutters die allemaal hun eigen voor en nadelen hebben. Omdat je maar drie klassen mag gebruiken in een level is het noodzakelijk om goed uit te vogelen hoe je het beste een vijand kunt verslaan. Deze vijanden bestaan namelijk niet alleen uit de al even gevarieerde Zigoton, maar ook uit monsterlijke eindbazen, eveneens met elk hun eigen sterke en zwakke punten. Leuk detail is dat je als God zijnde ook het weer in je voordeel kunt gebruiken. Altijd handig als de pijlen net dat beetje verder geschoten moeten worden.

Wanneer de game nog niet diep genoeg voor je is, wordt daarnaast de mogelijkheid gegeven om je Patapon op te waarderen en te managen. In de hoofdstad Patapolis kun je gevallen strijders vervangen door Ka-Ching te betalen en met gevonden voorwerpen zijn ze meteen sterker te maken. Het ziet er naar uit dat er genoeg is te doen om je eigen persoonlijke legertje te maken.

De stijl van Patapon doet een beetje denken aan de luchtige game LocoRoco, maar meer dan een paar leden uit het productieteam hebben de games niet gemeen. De unieke combinatie van ritme, actie en strategie lijkt echter ook ditmaal voor een frisse wind te gaan zorgen in het ....ehm, genre? Als niet-liefhebber van ritme-games heeft deze game mijn interesse in ieder geval gewekt.