Uit een artikel in het blad GamesTM heeft ontwikkelaar Darkworks voor het eerst uitgebreid gesproken over de game I Am Alive. Tot vandaag wisten we alleen dat I Am Alive een eerstepersoons actie-avontuur is dat zich afspeelt in Chicago vlak na een allesverwoestende aardbeving.

Senior producer Alexis Goddard vertelt dat het verhaal van de game veel leent van films en series. Net zoals in I Am Legend speelt het aftakelen van de geestelijke gezondheid een rol en doet het vernietigde Chicago denken aan Day of Disaster en The War of the Worlds. Maar ook Armageddon, Titanic, Cloverfield, Lost en Jericho worden als inspiratiebronnen genoemd.

De gameplay draait om overleven. Als Adam Collins moet je op zoek naar je vriendin en op je pad kom je vele verschillende gevaren tegen. Collins moet genoeg overlevers zien te verzamelen om aandacht te krijgen van een mysterieuze taskforce van de overheid.

Je zult wel wapens tot je beschikking krijgen, maar het zijn er niet veel en de kogels zijn schaars. Wat dat betreft is de game te vergelijken met traditionele survival-horror zoals Resident Evil, zegt Goddard. Ook zonder kogels kun je een wapen echter gebruiken. Bijvoorbeeld om je tegenstanders te bedreigen en terug te dringen. Maar altijd zul je op moeten passen voor vijanden die omtrekkende bewegingen maken en je van de zijkant proberen aan te vallen. Een wapen kun je immers altijd maar op één persoon tegelijk richten.

Belangrijker dan wapens is water. Dat is een schaars goed sinds de aardbeving. Je kunt het gebruiken voor je gezondheid, maar ook om je vijanden af te leiden (zoals te zien is in de onderstaande trailer). I Am Alive is volgens Goddard dan ook zeker geen shooter. Je zult creatief moeten omspringen met je omgeving om te overleven. Confrontatie met een groep vijanden zal zelden worden beloond, je kunt beter discreet zijn.

Tot slot deed Alexis Goddard nog een opmerkelijke uitspraak. I Am Alive kreeg aanvankelijk direct de aandacht van de pers, omdat Jade Raymond er aan mee zou werken. Jade Raymond, een producer van Assassin's Creed die achteraf vooral een PR-dame bleek, werkt echter helemaal niet aan de game. Goddard zegt ook niet te weten wie dat gerucht de wereld in heeft geholpen.