Sinds Sony tijdens de E3 van enkele jaren terug een voorgerenderd filmpje liet zien van Killzone 2 met de mededeling dat dit gameplay van het spel zelf was, grepen gamecritici elk moment aan om dit misverstand aan te halen. Wat men echter totaal over het hoofd ziet is dat onze Nederlandse ontwikkelaars de grafische pracht en praal van dat filmpje inmiddels nagenoeg bereikt hebben. Toegegeven, je moet van de kleuren bruin en grijs houden, maar de oorlog tussen de mensheid en de Hellgast ziet er likkebaardend lekker uit.

Killzone 2 heeft tijdens deze E3 daarnaast vriend en vijand weten te verrassen met informatie over de multiplayer. Wij spraken Eric Boltjes, Senior Game Designer van de multiplayer van Killzone 2, over deze modus. Dit interview valt hier te bekijken. Je zult werkelijk versteld staan van alle mogelijkheden die je in deze modus voorgeschoteld krijgt.

Killzone 2 zal een online multiplayer bevatten met maximaal 32 spelers. Wanneer je een potje begint kun je als speler flink invloed uitoefenen op het spelverloop. Zo kun je kiezen op welke map(s) je wilt spelen, met hoeveel spelers, welke wapens er in mogen zitten en in welke gebieden het geheel zich zal afspelen. Wanneer je begint kun je daarnaast kiezen of je medic, assault, saboteur, engineer of scout wilt zijn. Uiteraard heeft elke klasse zijn eigen speciale krachten. Origineel in dezen is de mogelijkheid om deze vaardigheden te bundelen. Zo is het mogelijk de krachten van de medic te bundelen met die van de saboteur.

De krachten van de klassen zijn worden verkregen door middel van zogenoemde badges. Gedurende het spel kun je deze badges vrijspelen, wat als gevolg heeft dat je nieuwe krachten verkrijgt. Wanneer je voldoende badges hebt verzamelt ontvang je bovendien medailles die je kunt inzetten voor je tweede klasse. Dit RPG-element zorgt dat het geheel een eigen identiteit krijgt. Ook de trophies zijn van de partij. Weet je een bepaald aantal badges te verzamelen, dan wordt je beloond met een trophy.

Killzone 2 maakt gebruik van de zogeheten squad optie, waarbij je met een druk op de knop vier teamgenoten in één squad kunt plaatsen. Deze squads krijgen elk eigen chatkanaal om hun tactiek te bespreken. Mocht je bovendien onverhoopt het leven laten, dan kun je terugkeren bij de leider van je squad. Ook krijg je de statistieken van alle squadleden te zien. In een hectisch gevecht kan dit van vitaal belang zijn. Zo kunnen je teamgenoten ditmaal zien dat je levensbalk vrijwel leeg is en weten ze onmiddelijk waar je je bevindt, waardoor samenwerking naar een hoger niveau getild worden.

Maar Killzone 2 stopt niet bij 32 spelers, je kunt namelijk een clan maken met maximaal 64 spelers. Deze clans zullen beloond worden met zogenoemde waardepunten.  Deze punten kun je inzetten op een partij in zestien tegen zestien-gevechten. Op deze manier bevat Killzone 2 een leuk element, dat je in staat stelt je zuurverdiende punten in een klap te kunnen vergokken. Ik voel de frustratie nu al!

Als je dacht dat 64 spelers indrukwekkend was, dan zul je nog blijder worden van de clan toernooien waarin 256 clans kunnen deelnemen. Ook hier kun je de waardepunten vergokken in potjes tegen andere clans. Het is overigens zeer gemakkelijk om van clan te wisselen. Uiteraard kan dat alleen met clans die niet aan het toernooi deelnemen, anders zou er wel erg veel 'geclanhopt' worden.

Wat de multiplayer van Killzone 2 helemaal doet uitblinken zijn de statistieken. Persoonlijk ben ik hiergek op; hoe meer cijfertjes, hoe beter. In Killzone 2 kun je hier volledig in losgaan. Alles wordt gemeten; van het aantal kogels dat je schiet tot het aantal voetstappen dat je zet. Al deze statistieken worden bijgehouden op je PS3, maar ook op killzone.com. Door daar je PSN-naam in te typen krijg je onmiddelijk al je statistieken te zien. De website belooft een diepgaande portal te worden voor de spelers van de game. Clans krijgen hun eigen pagina, maar je kunt ook naar clans en personen zoeken om te kijken wie die irritante gozer is die jou steeds die headshot geeft.

Killzone 2 heeft de schade die het een aantal E3's geleden had opgelopen ruimschoots goed gemaakt met de vrijgegeven informatie over de multiplayer-modus. Je kunt als speler echt de diepte in en je resultaten worden allemaal bijgehouden. Mocht je daar geen waarde aan hechten en gewoon willen spelen, dan kan dat ook prima en is het niet nodig je te storen aan de waardepunten of statistieken. Kortom, Guerilla heeft een hele mooie balans op poten gezet.