Fuel is de heraankondiging van Grand Raid Offroad, de racegame die eind 2005 interesse wist te vergaren onder het racepubliek. Ontwikkelaar Asobo Studio heeft zich lang stil gehouden over de game en komt nu onder de vlag van Codemasters helemaal fris terug. Speelbaar was de game nog niet op de Games Conventie, wel kregen we een ruime presentatie waarin alle ins en outs van de game besproken werden.

De filosofie van Fuel is het aanbieden van één gigantische, diverse wereld waarin de gamer vrij zijn pad kan kiezen. De wereld is gebaseerd op alle natuurlijke hoogtepunten van het Noord-Amerikaanse landschap. Zo kun je door de Grand Canyon scheuren, langs de kolossen van Monument Valley rijden en Mount Rainier beklimmen. Alle locaties liggen op acceptabele afstand van elkaar en het reizen van A naar B moet een afwisselende ervaring zijn. Woestijnen, bossen en besneeuwde gebieden wisselen elkaar af en daarmee wordt de gamer beloond om van de vaste paden af te wijken. Sowieso is er in Fuel niet één beste route: iedere weg heeft zijn eigen charme en voordeel, waarbij het voordeel afhangt van het type voertuig waar je mee rijdt. Het beklimmen van Mount Rainier is bijvoorbeeld makkelijker met een snelle motor dan met een SUV.

Qua voertuigen praat Asobo momenteel over motoren, quads, trucks, muscle cars, SUV's en speciale, vrij te spelen wagens. Omdat men niet vastzit aan een realistische wereld á la Colin McRae kan alles lekker over de top. De voertuigen zien er dan ook stoer uit, met sterke bepantsering en allerlei vreemde accessoires.

Tijdens het racen gebeurt er ook genoeg. Codemasters heeft de activiteiten tijdens het racen 'mid-race events' gedoopt en het houdt zoveel in dat je al racende overvallen kan worden door moeder natuur. Denk aan cyclonen, zandstormen, onweer, sneeuwstormen en bliksem. Al dit soort gebeurtenissen zien er niet alleen leuk uit, maar hebben ook invloed op de gameplay. Zo kan een cycloon heel je auto oppakken en je een paar honderd meter verderop weer neergooien. Het is jammer dat we de game niet in beweging gezien hebben, want met een speelwereld als die van Fuel belooft dit een spektakel te worden.

Fuel richt zich sterk op online multiplayer en het is de bedoeling dat gamers in de open speelwereld elkaar gemakkelijk vinden. Om dit te faciliteren heeft men een zestiental hubs in de wereld geplaatst. Het informatiehuisje bij de Grand Canyon is zo'n hub en biedt spelers een plek aan om de wereld te betreden. Omdat iedereen op dezelfde plek, althans op één van de zestien plekken, binnenkomt, is het makkelijk om tegenstanders voor een race te vinden. Het racen zelf is mogelijk met maximaal 16 spelers.

Op basis van de vrijgegeven informatie lijkt Fuel een gave game te worden. De beelden uit de trailer tonen tevens aan dat het grafisch ook allemaal wel snor zit. Daarbij levert de game ook een missie editor, waarmee je de game nog meer naar je hand kunt zetten. De game komt in 2009 uit en hopelijk kunnen we snel een keer de controller in handen nemen en de wereld verkennen.